Sandsjöbacka – Rubbesjön

Vintern har ännu inte släppt sitt grepp om Göteborg med omnejd, snön lyser ännu vit och isarna är möjliga att beträda. Hallén, TMR68 och bgr01 gav sig därför ut på ännu en vinterrunda. Dagens huvudmål var två cacher i Rubbesjön i Sandsjöbackas naturreservat.Vi värmde upp med några enklare burkar (”Nio Nollor” och ”Blixered jättegryta”) och vandrade därefter in i terrängen.

På väg in i området gick vi på en gammal väg. Vi slutet av den hittade vi huset på bilderna ovan. Man kan undra hur gammalt huset egentligen är. Det såg ”ålderdomligt” ut, hus på 1700-talet brukade vara byggda på detta sätt med ekonombyggnad och bostadsdel i en byggnad. Framförallt den del av byggnaden som var uppförd i sten såg gammal ut. Genom Blaufish fick jag denna länk som berättar mer om torpet, samt denna länk som går till en numera arkiverad cache. Torpet var i bruk till 1940-talet men står sedan dess övergivet.

Vi fick en ganska tuff vandring upp mot ”Big Six-O”,  ingen hade varit där på länge och vi befarade att snön skulle ställa till det för oss. Först följde vi en stig där flera gått och åkt skidor, sedan blev det färre spår. Helt plötsligt var det många som gått på stigen, sedan försvann spåren igen. Märkligt, varifrån kom och försvann alla dessa fotspår! Spöklikt….

Men allt avlöpte väl, vi behövde endast söka en kort stund, sen fick jag syn på burken. Platsen var mycket typisk för cacheägaren! Tur att vi alla har våra mönster när det gäller att gömma, det kan underlätta sökandet ibland. Nu kunde vi styra stegen mot Rubbesjön. Vi klev ned på den snötäckta isen, den verkade stabil, och tog oss i riktning mot ”Rubbesjö II”. Det hade varit ett antal cachare där före oss, därmed var det bara att följa stigen! Vid ”Rubbesjön” I var det ännu värre!! Vi såg på långt håll tre män i full färd med att leta på ön. Det visade sig vara j-annie, ThomasLinge och Djutten som också var ute på jakt. Efter ett kort ”event” gick vi åt var sitt håll, utmärkt strategi att följa i varandras fotspår för att hitta bästa vägen! Stigarna hade is under snön, något jag fick erfara på vägen, försökte undvika ett isigt område vilket medförde en vurpa! Landade i mjuk snö så fallet dämpades, jag fick inte ens ett blåmärke.

Vi plockade ytterligare två cacher utmed motionsspåret (”Vägval-kort”  och ”Vägval-lite längre”) en bit bort innan vandringsdelen av dagens äventyr var avslutat. På denna lilla extra slinga fick vi även en välbehövlig fikapaus. Det blev 7 cacher, 14,1 km vandring, avklarad på 4,5 timmar – det kan man vara nöjd med! Innan vi lämnade området stannade vi till på en av höjderna och njöt av den fantastiska utsikten över naturreservatet.

Kartan visar hur vi gick, klicka gärna på den, då får du se den i bättre upplösning! Men cachingen var inte slut för dagen. Vi tog oss mot bilen och sedan fortsatte lådjakten till sent på eftermiddagen. Vårt första mål var en julcache från 2008, ”XMAS2008 – Den onde nabo”. Is och snö gjorde det lite riskabelt att söka vid bron, men vi lyckades tillslut hitta rätt!

På kartan upptäckte vi ett kluster med tre lådor, läge att köra dit och se om vi kunde få några fler loggar! Det visade sig vara en kyrkogård vi kom till, parkering fanns det därmed! Vi ställde bilen och började gå mot den första av cacherna, ”Mackapärmojängen”, vi fick nollan i en slänt, men när vi tänkte till förflyttade vi oss några meter och hittade mycket riktigt en mojäng.

Efter en kort promenad nådde vi ett övergivet hus. Där skulle man leta efter spår av den sista bullen. Jag tror det var ganska längesedan någon bakade bullar i huset. Lukten där var inte så trevlig, men en cache hittades och loggades på den plats man kunde förvänta sig att finna den sista bullen!

En halv kilometer bort låg vårt nästa mål, ”Rövarkulan”. Härligt när man ser en öppning in i berget, visserligen inte någon grotta men ändå en fantastisk plats. Dagsljuset började nu försvinna, men i skenet av ficklampan hittades ändå burken snabbt.

Vår kvällstur fortsatte nu mot ”Garmin challenge – the new company”. Vi ställde oss på kundparkeringen, alla hade ju Garmin gps:er, därmed var vi ju kunder. Det var inte någon lång promenad till cachen. När den var loggad såg jag och bgr01 att vi hade en ytterligare cache i närheten, ”Dragon’s Teeth”. Den hade TMR68 redan loggat, men vi gjorde sällskap till denna försvarlinje. Det var ganska enkla stridsvagnshinder, undrar om dessa hade stoppat en tysk framryckning mot Göteborg. Trevligt att få se denna plats.

Det roliga berget” var nästa burk som dök upp utmed vägen. Vi lyckades hitta ett ställe för bilen och tog oss sedan upp i terrängen. Måste säga att jag fortfarande undrar varför man kallat cachen för det roliga berget. I mörker, snö och is gick det inte att få klarhet i detta. Kanske ser man något kul i dagsljus?

Vi närmade oss nu jaktmarker där vi alla tagit många burkar. Men vid ”GKV#29 – Askims kyrka” hade jag och TMR68 en ologgad burk. Den låg inte där bgr01 en gång hittat den, utan var flyttad till en mer krävande plats. Det var inte helt enkelt att hitta den i snön, men det gick. Jag nästan stod på burken faktiskt!

Vi avslutade cachandet i Sisjöns industriområde. Den sista burken för dagen, blev för mig, ”Schnaus”, en klassiker under en sten. När jag summerade dagen var totalt 16 lådor hittade. Det får sägas vara ett utmärkt resultat när jag hade tänkt mig två ö-cacher denna dag!

2 kommentarer på “Sandsjöbacka – Rubbesjön

%d bloggare gillar detta: