Bakgrund – de första geocachingåren

Geocachare Hallén har sin bas i de östra delarna av Göteborg. Därifrån planeras de många geocachingäventyren. Resor, både långa och korta är roligt. Ibland ensam och ibland i sällskap med andra geocachare. Inom vår hobby är det lätt att träffa likasinnade och många gånger slår man följe med någon/några helt okända personer, men genom geocachingen känner man ändå varandra väl! Det är fantastiskt.

Jag har alltid gillat att vara utomhus, men genom geocachingen har det intresset utvecklats och jag har utfört saker som jag aldrig tidigare skulle ha drömt om att göra. Ändå är inte extremcaching något som direkt lockar mig, bergsklättring och höga master lämnar jag gärna till andra. Däremot kan jag tänka mig att gå en mil över bergen eller genom skogen enkel väg bara för att logga en burk. Naturen är ofta härlig att geocacha i, men snårig granskog eller gigantiska ormbunkar (se bild ovan), är lite jobbiga… Nu får ni inte tro att jag är en utpräglad landsbygdsfantast och naturmupp, så är det faktiskt inte. Jag bor i en stad och älskar att cacha i städer. Där finns liv och rörelse, många gånger extrema svårigheter genom mugglarnas nyfikenhet eller ordningsmaktens vakande ögon!! Genom geocaching har man fått se många nya fantastiska sidor av städer runt om i världen. Om jag skall ge ett tipps på utmärkt urban-caching – åk till Köpenhamn, där är utbudet enormt och cachingen fantastisk, inte alltid lätt, men kul.

Hur började mitt intresse för geocaching?

Min första kontakt med geocaching var på en kurs i GPS användning som Friluftsfrämjande höll i på Stora Torp våren 2004. Den som höll i kursen var cacharen Gustaf. Vi fick låna några enklare gps:er och ge oss ut och leta efter en gömd låda i skogen. Det var cachen ”Geocache” av andthu, då hade jag inte något gc-konto men det var den första geocache jag sett. Den finns fortfarande kvar och är aktiv. Mitt intresse tändes omedelbart, fantastiskt, detta var ju enormt kul!

Kursen hölls på en lördag och det första jag gjorde på måndagen efter arbetet, var att gå och köpa mig en GPS. Min cachingkarriär tog därefter fart så smått. Det hela började med att ”Beware of the trolls” loggades den 19 mars. Under år 2004 lärde jag mig mycket av grunderna och det blev totalt 82 cacher det året. Dessutom var det ett långt uppehåll i cachingen under maj och juni månader efter att jag misslyckats med att hitta finalen i ”Den långa färden” som då ägdes av CJ men som jag numera har adopterat! Antalet cacher var på den tiden (i den grå forntiden anno 2004) inte lika stort som idag. Alla som börjar cacha idag kommer snabbt upp till mycket högre nivåer än 100 redan det första året, om man är en riktigt aktiv cachare.

År 2005 blev ett år med högre aktivitet, totalt 187 cacher. Jag bekantade mig dessutom med caching utomlands, först i USA sedan även på Island. Både 100 strecket och 200 strecket passerades under året.

Under år 2006 tog cachingen verkligen fart, 372 cacher. Under juli månad tog jag 69 cacher, samtliga var till fots eller per cykel. En verkligt minnesvärd månad med bland annat en geobike tur i Kalmar och runt södra Öland. Det blev även en FTF på Öland, ganska kul att kunna slå alla andra med ett så enkelt transportmedel som en cykel. Utan tvekan en av de bästa geocachingresor jag gjort. Under året började jag också gå på event och även vara med om att arrangera event tillsammans med grodan & fiabus. Vi höll i ”Kopp med dopp” vid Lyckan i Delsjöområdet och ”Glöggevent” den 22 december, riktigt mysigt i mörkret vid Lilla Delsjön.

Detta år har hittills varit mycket framgångsrikt. Resan till ett megaevent i Tyskland gav oerhört mycket cacher, man är nog lite galen som gör sånt vi höll på med under resan men det var kul. Är man ute med Ingabo och andma313 får man vara beredd på att det blir många, många cacher loggade!!

År 2007 innebar en ytterligare ökning av cachingtempot. Dessutom genomfördes en verklig drömresa till Nya Zeeland och caching på både nord- och sydön. Om ni kan tänka er en långresa så är Nya Zeeland ett land jag kan rekommendera varmt. Det finns bra cacher, dessutom slipper man giftspindlar och ormar. Befolkningen är vänlig och landskapet är något av det mest fantastiska jag sett!! Under denna resa blev det givetvis också rekord, min 700:e cache loggades med utsikt över Stilla havets gigantiska blå yta strax nedanför mina fötter. Dessutom fick jag loggat min mest avlägsna cache någonsin. 17 940 km från cachingbasen stod jag en kväll den 1 april 2007, i den lilla staden Christchurch och loggade ”Bobs Place”. Jag hade bara en kväll där innan jag skulle ta tåget vidare norrut för valskådning, men jag fick ett rekord, som lär bli svårt att överträffa!

År 2008 var fyllt av cachingäventyr! Både i närområdet och mer avlägsna turer. Årets första utlandstur blev ned till Holland för att hälsa på cachare emekman som flyttat dit. Vi gjorde en resa genom Holland, Belgien, Luxembourg och norra Frankrike.

Det blev alltså fyra länder på en resa. Endast några veckor senare gav jag mig av till Lissabon för att besöka en konferens. Men det fanns tid till lite caching också, Lissabon är förövrigt en riktigt bra cachingstad!

Den 19 mars firade jag fyra år som geocachare, givetvis fick det bli en ny cache i Delsjöområdet för att markera denna högtidsdag. Under våren hölls även ”Äggjakt i Delsjöskogen”, där Hallén och grodan& fiabus höll i trådarna. Det var verkligen ett välbesökt event!

Den 3:e maj var det så dags för en utlandsresa igen. Vi var ett stort gäng som tog våra cyklar på färjan över till Fredrikshavn för att cacha till minne av att geocachingen fyllde 8 år! Vi var en kärntrupp som bestämde oss för hårdför caching – staden skulle tömmas helt enkelt!

Det dröjde inte länge innan det var dags för nästa tur till Danmark, den 7 juni. Men då till Läsö, med flyg! Det var geocachare Gavia som satt vid spakarna och tog Hallén och Benrangel över till ön. På flygplatsen kunde man hyra cyklar och ge sig ut på cachingtur.

Lådjakten på hemmaplan gick även den på högvarv, område efter område tömdes på burkar! Men inte skulle man sitta still hemma i Göteborg speciellt länge, dags att dra ut i världen igen!

Den 22:a juli åkte Ingabo, Heimdall, Paan, andma313 och Hallén till Skottland. Det blev två tuffa veckor fyllda med caching och helt otroliga upplevelser både vid kusten och i högländerna.

Året innehöll ytterligare en utlandsresa, men då i arbetet,till Frankrike. Men givetvis hinner man klämma in lite caching även på en sådan resa!

Äventyren under år 2008 fortsatte med en tur till Danmark – igen – för att klara av en av de värsta multicacher jag loggat.

Vid slutet av år 2008 hade jag 1 800 cacher loggade, men det får väl ändå bara ses som en uppvärmning inför det totalt vansinniga året 2009. Vid nyår 2009 hade totalt 3 431 burkar loggats, på ett år hade loggarna fördubblats…. Var skall detta sluta? Hur det gick till under år 2009 kan du läsa om i arkivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.