Geocachinghistoria

OriginalStash

Hur började allt detta? Vad hände för 15 år sedan som skapade geocaching? Låt oss dyka djupt ned i skapelsetiden! En tid då inte ens namnet geocaching var skapat, en tid då det inte var självklart att geocaching.com skulle bli den stora samlingspunkten för burkjägare.

1 maj 2000. Urfadern till geocachingen kan sägas vara Bill Clinton som den 1 maj år 2000 offentliggjorde att gps användningen skulle vara tillgänglig för alla i samhället. Tidigare hade civila mottagare tvingats leva med en missvisning på drygt 100 meter, men nu skulle alla få tillgång till en noggrannhet på ca 10 meter.

2 maj 2000. ”Selective Availability (SA)” stängs av och gps:er blir användbara för alla för första gången.

3 maj 2000. Dagen då Dave Ulmer förslog att man skulle fira att SA stängts av genom att gömma en behållare i skogen utanför Portland i delstaten Oregon. Han offentliggjorde sin gömma genom att lägga ut ett meddelande på USENET newsgroup sci.geo.satellite-nav.

”Well, I did it, created the first stash hunt stash and here are

the coordinates: N 45 17.460 W122 24.800

Lots of goodies for the finders. Look for a black plastic bucket

buried most of the way in the ground. Take some stuff, leave

some stuff! Record it all in the log book. Have Fun!

Stash contians: Delorme Topo USA software, videos, books, food,

money, and a slingshot!”

Denna första cachebeskrivning liknar till stor del de vi använder oss av idag. Givetvis finns koordinaterna angivna och loggboken, men han beskriver också gömman och vad som finns i den. Efterhand har vi dock funnit att det är mindre bra att lägga mat i cacherna, men det tänkte inte Dave på denna dag i början av maj 2000. Dave införde också principen – ta något, lämna något – alltså byteskonceptet. Redan dagen efter publiceringen hade burken blivit hittad av Mike Teague!

” Yep, someone already visited Stash #1 !! Leaf cover moved ! Stash #1 at N45 17.460 W122 24.800

I didn’t have time to look inside but will do that later.

What did they take?

What did they leave?

What did they write in the logbook?

What a mystery!

Stash #1 is easy to find but I’ll be making some harder to find

ones, like: Floating Stash, Underwater Stash, Tree Stash, Sand

dune stash, you might know where they are but how do you get to

them??

Underground and building stashes will be the hardest to find.

Like in a subway you’ll need to use a compass and some

orienteering skills to find the stashes where GPS signals are

not. Good Luck !

Dave”

Denna första burk går inte längre att logga men det finns en minnestavla på platsen och en tribut-cache som blivit ett verkligt ”pilgrimsmål” för geocachare från hela världen. Jag besökte platsen 2011 och fick möjligheten att lägga min gps på platsen för den första gömman, det sägs ha en magisk inverkan…. Även om det (kanske) inte är så mycket sanning i det påståendet så var det ändå trevligt att komma till platsen där allt började.

Dave inbjöd andra att lägga ut koordinater till sina gömmor vilket fick ett omedelbart genomslag. Nya gömmor publicerads i flera andra amerikanska delstater och inom en månad hade fenomenet spridits utomlands, bland annat hade den första gömman i Australien skapts. Det var början på en global spridning.

8 maj 2000 offentliggjorde Mike Teague att han skapat en hemsida ”GPS Stash Hunt Homepage” där koordinatuppgifter till gömmorna skulle finnas. En kopia av sidan finns via ”Wayback Machine” så vi kan än idag se detta första viktiga steg inom vår burkletarhistoria.

15 maj 2000 startade James Coburn en e-post lista på eGroups (nu Yahoo) för att diskutera sökandet efter burkar med hjälp av gps. Listan är ännu aktiv och innehåller det äldsta ”arkivet” med diskussion kring burkar och burkletande.

30 maj 2000 föreslog Matt Stum att man borde använda geocaching istället för stash som skulle kunna förknippas med gömmor av knark eller andra illegala produkter! På mindre än en månad hade denna nya hobby vuxit i omfattning och i form! Det fanns ett namn och grundläggande ”regler” för utformningen av spelet och en första hemsida samt ett enklare forum i form av en e-post lista.

2 september 2000 gav sig Jeremy Irish in i geocaching världen på allvar när han offentliggjorde att han registrerat domännamnet geocaching.com och skapade sin egen hemsida. Den innehöll en kopia av de geocacher som redan fanns på Mike Teagues sida då han inte längre hade tid och kraft att utveckla sin sida. Mike berättade om överflyttningen av gömmor till den nya sidan i ett inlägg på e-postlistan den 6:e september.

Den nya hemsidan låg på en .com domän istället för en .org som hade gället för Mikes sida. Det är något som ända sedan den tiden väckt lite (ibland mycket) diskussion då .com signalerar ekonomiska intressen och inte ideella via .org. Men det kostar att driva en hemsida och erbjuda tjänster så inkomster är viktiga för att det hela skall fungera. I begynnelsen prövade Irish att lägga ut ”reklam baner” på sidan för bland annat gps:er, men det gav inte de önskade intäckterna. Han prövade då donationer via PayPal och försäljning av kläder.

Irish hade idéer om att få in den äldre aktiviteten ”Letterboxing” under den nya hemsidan geocaching.com, men det mötte starkt motstånd och till sist fick han ge upp den planen. Hybrid Letterbox blev senare en helt egen cachetyp, men det låg ännu i framtiden. Denna pionjärtid innebar också olika typer av experiment med exempelvis sammarbete med skaparna av filmen Planet of the Apes, där vi ídag bara har kvar en eftertraktad burk ute i Brasilens djungel.

24 mars 2001 skapades det första eventet i geocachingens historia – ”Austin Geocachers Happy Hour”. Det hölls i Austin, delstaten Texas och det var Eoghan och Pumpkin Princess som stod som värdar. Totalt deltog 14 personer och det är intressant att det två som loggade DNF på eventet!

Under 2001 etablerades det ett första alternativ till geocaching – Navicache, vilket skapad en del turbulens liksom när Ed Hall, ”Buxley” skapade den första kartan som visade var man kunde hitta de gömda skatterna. Men det tvingade geocaching.com att utvecklas och också införa en kartfunktion. Ytterligare försök att skapa sidor för publicering av koordinater till gömmor gjordes i Australien via sidan GeocachingWorldwide, men den försvann snart då skaparen inte längre hade tid att driva sidan. GeoGamer.com tillkom också vid denna tid men är idag borta.

Under inledningen av geocachingens andra år tillkom olika försök att inbringa pengar till verksamheten. Det var då TB:s kom till med en avgift för varje spårbart nummer. Denna innovation är intressant då man faktiskt har lyckats att skapa ett behov och en extra upplevelse utöver jakten på burkar. Intresset för TB:s och coins är stort i världen idag och bör utgöra ett betydande tillskott till driften av geocaching.com.

Grunden till det mesta av det vi har idag via geocaching.com lades alltså under två ganska turbulenta år med både framgångar och bakslag samt en och annan konflikt. Idag dominerar geocaching.com marknaden, men är givetvis inte ensam sedan gps-spel via våra mobiler blivit allt viktigare. Kommer geocaching att bestå i ytterligare 15 år? Det är faktiskt inte omöjligt! Hittills är det faktiskt geocachingen som lyckats överleva varje förändring och teknikskifte medan andra gps spel kommit och försvunnit, det är något speciellt med att gå ut och leta upp en burk!

————————————————–

Källor:

* The History of Geocaching (geocaching.com)

* The History of Geocaching
* Geocaching History: May 2000

* How Did Geocaching Start?
* Geocaching – Wikipedia

3 kommentarer

  1. Hej! Kul att läsa om historien här, mycket nytt för mig trots att jag hållt på några år. Tack för att du samlat och översatt till svenska. 🙂

  2. Mycket intressant inlägg. Undra om cachen ligger kvar 🙂 Det hade varit riktigt coolt. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.