Silverskatten i Blacktjärn (2004) – En kopparkittel fylld med pengar!

Vi har nu kommit fram till fyndet av min tredje burk i serien av tillbakablickar i Halléns geocachinghistoria.

Cachen ”Silverskatten i Blacktjärn” loggade jag den 21 mars 2004. Den ligger på en fin höjd ovanför den lilla skogstjärnen. Cachen skapades av Sveriges förste reviewer Sanoy 9/6 2003, alltså en riktigt gammal burk. Trevligt nog är burken fortfarande i gott skick. Men det är inte bara en plastlåda som du kan upptäcka vid Blacktjärn, vattnet har magiska egenskaper! Det gäller att vara vaksam och inte falla offer för något av de olika skogs- och vattenväsen som lever här! Om du ställer dig vid stranden och ropar ut över vattnet så får du svar från tjärnens sju osynliga väsen – tag dig i akt!

Dessutom finns det en skatt dold på botten av tjärnen som vaktas av ett sjörå. Skatten sänktes i sjön av en grupp danska soldater en gång för mycket länge sedan. Det sägs att det var på den tiden då Uppsala var huvudstad i Sverige. Danmark hade då anfallit staden och soldaterna hade fått med sig en stor kopparkittel fylld med silver. Märkligt nog hade de danska soldaterna tagit landvägen genom Västergötland. Vid Blacktjärns strand sägs det att svenska soldater kom ikapp danskarna. Det blev ett blodigt slag där många danskar stupade. Innan de sista av de danska soldaterna flydde hann dessa sänka kopparkitteln i Blacktjärns vatten.

Det har genom åren gjorts många försök att hitta skatten, men alla har misslyckats. Det krävs nämligen att man tar sig förbi sjöråets vakande ögon! Kraven för att klara detta är hårda och idag riktigt svåra att uppfylla. Man måste nämligen föra med sig två vita tvillingoxar som skall vara födda på en söndag. Arbetet med att bärga skatten måste sedan ske under absolut tystnad. Det berättas om att några drängar från Ugglum en gång skall ha försökt sig på ett bärgningsförsök. De hade med sig oxarna och var helt tysta. De lyckades få syn på kitteln och fästa en krok i den. Sedan firades den långsamt mot ytan. Men när den nästan brutit vattenytan kunde en av drängarna inte längre hålla sig utan utropade – Nu lura vi dej allt i alla fall!

I det ögonblicket försvann kitteln tillbaka ner i vattnet! Men det sägs att man ännu kan se kopparkitteln blänka i botten på sjön. Bästa tillfället att få syn på den är om man beger sig till ett av de höga bergen kring Blacktjärn vid soluppgången på en torsdag.

Geocachen kan du däremot logga alla dagar i veckan utan hjälp av oxar!

%d bloggare gillar detta: