Event i det fria: Härskogen friluftsevent (HFE)

Det blev inte någon vandring till eventet som jag först hade planerat, lika bra det då vi haft ett par dagar med blåst och tidvis regn, inte så trevligt att tälta i sådant väder. Det blev istället en biltur med TMR68 upp mot eventet. Vi inledde med lite uppvärmning och hittade cacherna ”St. Långetjärnet” samt ”Härsjönäs”, när vi i cachen Härsjönäs såg en logg av Ingabo från den 22 maj anade vi att någon av eventets cacher skulle ligga i närheten. Men vi insåg inte att vi parkerat bilen bredvid cachen ”HFE #14”, dit skulle vi senare återkomma och faktiskt logga FTF!

Inflygningen mot Landvetter ligger rakt över Härskogen så bullernivån i detta friluftsområde är ganska hög!

Vi tog oss nu mot eventplatsen, när vi parkerat bilen, nära spårcentralen som faktiskt också skulle visa sig innehålla en cache, var det slut med bilåkandet. Dags att inleda dagens lilla lördagspromenad. Eftersom detta var ett Ingaboevent så utgick jag från att det inte kunde finnas en stig till eventplatsen. Tillsammans med TMR68 trängde jag mig genom snåren och kom ut bakom vindskyddet, inte många meter från cachen ”Härskogen”.

Det var redan några bekanta ansikten på plats, och fler anlände utmed det motionsspår som otroligt nog ledde fram till eventplatsen!

Två långväga gäster kom också, halva Team MEJ och Löjan, som var på väg mot årsmötet i gc.se i Borås, men som valde att vara med på eventet fram till tvåtiden.

Som vanligt hade vi en trevlig pratstund där erfarenheter kring lådor utbyttes, bedrifter och geo-sägner berättades likt forna tiders äventyrare som samlats kring en lägereld!

Så här ser en cache ut, berättade Ingabo. Det säger "plopp" om man är först med att skruva av korken...

Efter lite instruktioner av eventarrangören Ingabo skulle utdelningen av cacher börja. Det var tänkt att man skulle kunna ladda in cacherna direkt i gps:erna men tekniken ville inte vara med denna dag. Alla fick därför knappa in koordinaterna till eventets 23 burkar + final från papper som delades ut.

Det bildades, så som det brukar, små grupper som gjorde sig redo att jaga burk. I gänget där jag ingick fanns också från starten TMR68, Team MEJ, Löjan och Taoi (som trodde vi menade allvar med teamnamnet: Vi Som Tar Det Lugnt). Vi passerade i god fart cachen vid parkeringen utan att märka att den fanns där, tydligen gjorde alla andra samma sak. Därmed lämnades en ologgad cache som J.Pixbo som kom sist i raden av cachare fick en oväntad FTF på! Vi andra sökte oss långt bort för att börja jakten. Vår strategi var att börja med cache 22 i serien. Efter att ha hoppat på stenar över vattnet ut mot burken var den snart hittad, lite blöta kängor fick man här efter ett snesteg, men inget vatten i kängorna som tur var.

I riktigt god fart tog vi oss nu nr 21. Cachen hittades snabbt, men när den skulle plockas ut ur sitt hål under stenblocket rullade burken långt in och gömde sig – vi hade nu fått en T5:a! Vi försökte med magnetstavar försedda med TMR68:as silvertejp att få ut den, men det var riktigt besvärligt. När vi höll på som bäst att söka dök nästa gäng upp, med gemensamma krafter lyftes stenen en bit upp och efter mycket arbete gick det att få ut burken som låg längst in.

Mycket arbete var det för att få denna FTF-logg. Här hade vi tappat mycket tid, så det var läge att snabbt ge sig ut på stigarna igen. Taoi tyckte att det gick lite väl fort och han anslöt sig istället till gänget kring The Explorist och MPLL. Resten av vårat brödraskap fortsatte nu mot nr 14, åter en FTF var nu säkrad. Här gav Löjan upp och gick tillbaka mot eventplatsen, resterande tre jägare fortsatte i oförminskat tempo mot burkarna 20 och 19 som båda genererade FTF loggar. Vid nr 18 mötte vi RabarbaPapa, därmed var det slut med FTF-loggandet (nästan). Fram till burk nr 2 hade vi fortsatt sällskap av Team MEJ, där möttes vi av en lite klättercache, som snabbt klarades av även om trädet gungade under Team MEJ. Han skulle sedan åka mot årsmötet för gc.se så TMR68 och jag fick ensamma fortsätta med burkjakten.

Här fick Team MEJ göra grovjobbet!

Efter loggning avvek Team MEJ mot årsmötet, jag och TMR68 tog en paus och fick lite mat samt planerade fortsättningen av turen.

Fika med utsikt.

Även vid nästa cache behövdes lite klättring, det tror man inte när hinten är ”under sten”. Vi träffade på Dinosgang som letat länge utan framgång. Men så såg vi en sten… Här blev det jag som fick leka apa och plocka burken.

Burk efter burk plockades i god fart, endast på några platser var det lite längre sökande som behövdes. Vid nr 4 och nr 7 behövdes lite mer letande.

På bryggan vajade piratflagg, farliga trakter detta!

Vi höll hela tiden noga uppsikt över ledtrådarna i cacherna vi plockade, målet var givetvis att plocka även finalen. Vem kunde tänkas vara ett hot mot våra planer att nå den först? Vi var lite oroliga att Zcriptar och birtis skulle kunna hinna dit först… Men det var bara att gå så fort vi kunde och plocka så många burkar som möjligt!

TMR68 återplacerar HFE #08

När vi hade all information som behövdes för att hitta finalen visade det sig att vi var väl över 2,5 kilometer från den, fågelvägen! Det var därmed bara att fortsätta på den inslagna vägen, logga de burkar som fanns kvar i så hög fart som möjligt och sedan ge sig på finalen. När vi slutligen nådde fram till ”HFE FINAL” fick vi först fundera en stund, sedan såg jag något misstänkt. Vi fick fram burken och möttes av en tom loggbok, härligt dagens 6:e FTF, och en extra välförtjänt sådan efter dagens vandring.

Vi avrundade dagen med att plocka två kvarvarande cacher nära startplatsen. Därmed hade samtliga av eventets cacher loggats, kl 18:33 var vi klara och hade spenderat åtta timmar ute i skogen, gått drygt 27 kilometer och fått 24 eventcacher, varav 6 FTF-loggar. Nöjda återvände vi mot parkeringen där vi mötte Ingabo och Pierikpakte som höll på med underhåll av 00-cachen. Vi fick en trevlig pratstund innan vi återvände mot våra respektive cachingbaser.

Ett stort tack Ingabo för detta härliga event!

Mer bilder och text finns på The Explorists blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s