Caching i burk- (björk-) arnas stad

Tisdag, dagen då Umeå skulle erövras på allvar. Som utlovat gick jag rakt mot ”Dragonen”, koordinaterna ledde mig mot kvarterets stora parkeringsgarage och jag inledde mitt sökande med att besöka taket för att få ett hum om var cachen kunde vara, sedan gick jag nedåt i huset och ganska snart fick jag se en misstänkt plats, och se, där satt en filmburk. Det gällde att se ut som en normal parkeringsmugglare på morgonen, om det övertygade någon är osäkert, men ingen såg mig hantera burken.

Sedan började jag min vandring genom staden, Riksträdet hade jag gjort ett försiktigt försök på redan i går kväll, men då antog jag att det var mörkret som ställde till det för mig. Men det skulle visa sig att burken gäckade mig även i dagsljus. Hinten var ”V”, men jag kunde inte begripa var man gömmer en ganska stor burk i denna välvårdade park. Ett tätt och taggigt snår undersöktes utan framgång, därefter gick jag vidare mot några små parker nere vid älven.

En förstenad mugglare?

Resans enda björn!

Min strategi var sedan att följa vattnet österut. Visserligen var det flera plusgrader, men vinden gjorde att de kändes lite kyligt. Det var allt en och annan umeåbo som hade mössa, handskar och till och med täckbyxor! Det kändes som något överdrivet varm klädsel, i min fart håller man sig ganska varm när man ångar fram genom gatorna. Min vandring gick via ”Umeå City”, ”The Garden”, ”ufh”, ”Döbelns Park”, den sista hängde i en ett träd och tog en liten stund att leta fram. Nu vände jag inåt staden igen och fick snart syn på ”Hilding Carlssons Mekaniska Verkstad”, där gällde det att vara snabb, tur att man är rutinerad storstadscachare som inte skyr några medel för att fånga en burk! Min tur gick sedan mot ”Öbacka Strand”, när jag sedan närmade mig ”Djupbäcken söder” insåg jag att min karta inte var riktigt aktuell, nya riktigt stora hus hade vuxit upp kring platsen, men burken låg på plats och återigen fick man visa att man härstammar från trollen.

I närheten låg dessutom ”Resecentrum Umeå Östra”, en lätt liten micro vid den nya stationen i östra Umeå. Det var lugnt och stilla på plattformen så jag kunde arbeta ostörd.

Ibland stöter man på trevliga överraskningar där man minst anar det. Burkar vid återvinningsplatser är sällan speciellt upphetsande, men här fanns en sådan! Det var en ganska stor cache, snyggt placerad under ”bateriholken”. Den skulle vara värd att kopiera vid tillfälle.

Ett märkligt hus var den plats där Umeås geocachare ”firade julen”, men idag var det inte något julpynt, däremot allehanda bråte och kvardröjande påskpynt.

När jag åter började närma mig älven påträffades en av Umeås märkligaste lådor, inne i ett kundvagnsskjul vid ett köpcentrum. Ni kanske undrar hur man kan göra en annorlunda cache på en sådan plats, där brukar det väl sitta en micro. Men så var det inte här. Jag insåg snabbt att det inte var riktigt med en extra stor lampa vid sidan av ljusrören i skjulet, där måste bara cachen vara tänkte jag. Det blev till att klättra och balansera, tappa greppet, upp igen, ner igen allt medan jag fick passa mig för mugglarna i trakten. Jag slet som ett djur, men fick inte upp burken! Det var med riktigt lång näsa som jag slutligen lämnade platsen, med en did not open skrivet i pannan. Givetvis hade jag kunnat slå sönder den, men tyckte att det inte var rätt strategi. Utan tvekan den mest frustrerande cachen under hela resan. Efter detta tog jag mig bort mot en återvinningsstation, där visade det sig dock pågå arbeten och cacheägaren hade tagit in burken men tyvärr inte disablat den så jag fick någon extra kilometer i onödan till den. Lyckligtvis följdes dessa två långa näsor av en hittad och sedan rullade det på lite igen.

Lite längre fram, inne i ett bostadsområde kom fyra DNF loggar, stegen var sedan tunga en bit innan jag på nytt började hitta burkar. Ett par burkar fick jag hoppa över då terrängen var väl extrem för att ta sig an på en vandringsrunda, det hade behövts stege. I en lite skogsglänta träffade jag på bastanta bord och stolar, såg nästan ut som om det var iordningställt för de åtta geocacharna av det avlånga bordet! Men cachen på denna plats gick inte att finna, det skulle enligt tidigare loggar vara en svår rackare.

Vem äter middag här...?

Lite udda skyltning på gång- och cykelvägarna genom Universitetets område, gäller verkligen högerregeln på GC-bana?

Från och med ”Ålidhöjden” började cachingen gå lite bättre igen! ”VLL Parkeringen”, ”Umeå Pride lådan 2010”, ”Umeå universität” kunde snabbt klaras av. Sen lämnades gatorna och jag tog mig upp på ”Hamrinsberget”, där fick faktiskt Iponen plockas fram för att titta på spoilerbilden, men burken hittades! Väl nere från berget igen hittades den snyggt utformade, men något nötta cachen ”XMAS2009 – 22 – Umestubbe”.

Strax norr om centrum uppenbarade sig ett friluftsområde, snarlikt Skatås i Göteborg. Skillnaden var väl att motionsspåren där snarast var skidspår, överallt såg man skyltar om – ”Fel åkriktning”, men sådant brydde jag mig givetvis inte om, det var raka spåret mot nästa burk.

Mitt uppe i detta friluftsområde ligger Gammlia friluftsmuseum, Västerbottens museum och Bildmuseet, det har förärats med en cache ”Ume United 4”. Jag kom när stugor och anläggningar stängde så jag behövde bara vänta ut några få mugglare innan burken kunde loggas, sedan vände jag in i skogen igen.

Mitt uppe i jakten på skogsburkarna började det skymma, klockan var ju sent på eftermiddagen – tre… Man märkte att det var långt norrut, men mörker hindrar inte en rutinerad burkjägare, lampan låg i byxfickan och kunde snabbt plockas fram i jakten på cacher. En av dessa lådor blev en riktig utmaning, innan jag fann att det fanns bättre koordinater angivna i cachebeskrivningen, då äntligen kunde jag hitta rätt bland alla rötter, jag suckade tungt och muttrade ilsket om ”hur vore det om man uppdaterade cachens koordinater istället för att bara skriva koordinaterna i beskrivningen….”

På slingrande skidspår tog jag mig i fel åkriktning ned från skogsområdet och in mot bebyggelsen där cachingen denna långa dag nu avslutades. Summan blev 20 hittade burkar och 30 kilometers vandring genom staden. Det fick bli en enklare middag i centrum innan jag återvände till hotellet för lite vila.

Fortsättning följer!

2 kommentarer på “Caching i burk- (björk-) arnas stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: