CSJ 11 – Vandring till Montserrat

Dagens skärtorsdags etapp av CSJ skulle föra oss till toppen av ett berg, ett mycket speciellt berg, där klostret Montserrat är beläget. Vädret var inte direkt lovande när vi startade från centrala Manresa, disigt och regnet hängde i luften.

Vy över Manresa och den imponerande katedralen.

Målmedvetet började vi leta oss genom bostadsområde, industriområden och över trafikleder. Burk efter burk kunde enkelt plockas under vandringen, men snart undrade man – när kommer man ut på en ”riktig” led, det mesta verkade gå utmed gator och vägar på denna etapp!

När vi äntligen kom ut i lite grönare områden möttes vi även av lite kulturhistoria. Det blev några meters avstickare från CSJ leden för att logga ”ERMITA SANT JAUME” som ni ser på bilden ovan. Under hela vandringen hade vi de mycket speciella bergen vid Montserrat framför våra ögon.

Bergen liknar inget annat i omgivningen! Man kan förstå varför de i alla tider lockat människor och gett upphov till myter och legender.

Utmed leden kan man se många lämningar av gångna tiders pilgrimer, det finns enklare former av stenbyggnader – nästan som vindskydd – utplacerade med jämna mellanrum.

Efter en kortare sträcka på småstigar bytte leden karaktär igen.

Detta är kanske inte riktigt vad jag kallar en vandringsled, det var en mindre bilväg! Men utsikten mot bergen var det inte något fel på, dimman och diset gjorde vyerna än mer spektakulära.

Runt om Montserrat finns det flera kloster, ett av dessa uppenbarade sig när dimman tillfälligt skingrade sig och gav ett utmärkt fototillfälle! Men alla byggnader var inte i gott skick utmed denna väg! Bilden nedan visar en stor övergiven, och förfallen byggnad som vi mötte under vandringen mot toppen. Ganska märkligt att huset lämnats åt sitt öde, det låg med en fantastiskt utsikt över dalen nedanför.

Det var många höjdmeter att besegra denna dag, vi hade startat på omkring 200 meter över havet, därefter tappat omkring 50 höjdmeter och sedan inlett vandringen upp mot lite över 700 höjdmeter. Ändå hölls en god och acceptabel fart på omkring 4,5 kilometer i timmen i uppförsbackarna.

När vi närmade oss toppen tvingades vi ut på den stora vägen, där fick man dela utrymmet med bil- och busstrafiken. Det gällde att anpassa takten så man inte mötte en turistbuss i kurvorna, då fanns risken att krossas mot staketet…

Slutligen nådde vi toppen och kunde se Montserrat framför oss!

Bilden ovan visar en del av den stora anläggningen. Längst ned till vänster ser du järnvägen som går upp till klostret. Den har sedan en fortsättning i en bergbana som på bilden är dold i dimma/moln. Mitt i bilden ser du klostrets hjärta, basilikan, med omgivande klosterbyggnader. Därutöver finns mängder av service byggnader, gästrum och hotell samt den moderna turistanläggningen. Men det är ändå det gamla klostret mitt i bilden som dominerar området, inklämt mellan de höga och dramatiska bergstopparna. På dessa toppar finns rester av kapell och eremitgrottor som tillhörde klostret, men själva huvudanläggningen låg alltså inom det område som bilden ovan visar.

Monteserrats har använts av människor långt innan det fanns några kloster. Man har hittat fantastiska lämningar från yngre stenåldern och från bronsåldern i bergets grottor. Men enligt legenden förändrades allt år 880 då man gjorde en minst sagt mirakulös upptäckt, en bild av Guds moder hittades i en av bergets grottor! Några årtionden senare fanns det fyra kapell på berget, ett av dessa finns kvar idag och ligger i klosterträdgården, St. Iscle. Klostret St. Cecilia grundades 945 och 1025 låter biskopen i Vic anlägga klostret Montserrat. Under elvahundratalet och framåt uppförs allt fler byggnader runt om klostret och under början av 1200-talet sprids ryktet om den heliga bilden som hittats i grotta, det börjar att locka pilgrimer till klostret.

Det finns kanske läsare som tycker sig känna igen namnet Montserrat från en helt annan plats än Spanien, finns det inte en plats i Karibien som bär detta namn? Så är fallet! Orsaken är att Bernal Boil, en eremit från Montserrrat var med Columbus resa!

Under Napoleonkrigen fick klostret påhälsning av den franska armén vilket ledde till att nästan total ödeläggelse! Det dröjde sedan till 1844 innan munkar återvände till klostret och man kunde påbörja återuppbyggnaden. Under det spanska inbördeskriget hotades klostret åter, men denna gång räddades det undan plundring. Åtskilliga av munkarna blev dock avrättade. Sedan krigsslutet har klostret reparerats och nya anläggningar har byggts ut vilket lett till att det idag är ett stort besöksmål, inte bara för pilgrimer utan också för ”vanliga” turister.

Efter vandringen till toppen var det härligt att kliva ombord på ett tåg som skulle föra oss ned mot Manresa igen. Det var inte tåget på bilden ovan, utan ett modernare och större tåg som fraktar stora mängder människor till och från klostret. Tåget på bilden ovan står på ett museum, dessutom har tåget en hemlighet – det finns en cache där

Resterande delen av dagen ägnades åt att ta ytterligare ett tiotal cacher på CSJ etapp 10 samtidigt som vi provianterade vid ett större köpcentra. På kvällen tog vi en kortare cachingtur i centrala Manresa i samband med middagen, verkligen en härlig stad att besöka. Små smala gator och gränder, ett medeltida gatunät och många intressanta byggnader att titta på. När kvällsturen var över blev det lite vila inför nästa etapp.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.