Avenyn

Avenyn – 16 augusti 2012.

Till vardags kallas stadens stora ”paradgata” Avenyn, men det fullständiga namnet är Kungsportsavenyen. Namnet har gatan fått av den äldsta av stadens stadsporter – Kungsporten.

Kungsporten på Elias Martins målning. Här ser man porten från insidan där östra hamnens kanal ledde fram mot det som idag är Kungsportsplatsen.

Både kanalen och stadsporten är sedan länge borta.

Vid mitten av 1800-talet behövdes nya områden för stadens expansion. En stadsplanetävling för Göteborgs utvidgning utlystes 1861, själva planen utarbetades sedan fram till 1866. Marken söder om den gamla staden utvidgades med Lorensberg och Vasastaden. Gator som Kungsportsavenyn, Vasaplatsen samt Vasaplatsen och Vasaparken ritades in på kartorna och mängder av äldre bebyggelse inom området revs. De nya stadsdelarna blev hem åt omkring 10 000 nya invånare. Men de övre delarna av den nya avenyn var ännu inte bebyggda i någon större omfattning. Det dröjde till 300-års jubileet innan Kungsportsavenyn avslutades med de monumentala byggnaderna kring Götaplatsen.

Varför berättar jag nu allt detta? Anledningen är enkel, det kom för några dagar sedan en ny cache – ”Avenyn”. Den ligger visserligen på Teatergatan som är en parallellgata till Kungsportsavenyn, men det får man väl acceptera! Cachen ifråga var målet för dagens ”after-work-caching-tur”. Hade cachen legat på själva Kungsportsavenyn hade det blivit svårare då mugglarna är extremt många en vacker sommardag, att det är kulturkalas gör att extra många mugglare attraheras till centrum. Men på Teatergatan var det lugnt och stilla, loggningen gick därmed problemfritt – samtidigt har jag åter smugit på mina läsare lite historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: