I burklöst land – Itilleq

Resans näst sista dag innehöll ett strandhugg vid det lilla samhället Itilleq, där bor omkring 130 personer och nästan alla försörjer sig på jakt och fångst. När jag slog på min gps kunde jag konstatera att det var väl över 40 kilometer till närmaste cache! Varför stanna här?

_MG_3237

De små landstigningsbåtarna plockades åter fram ur Frams skrov och vi gav oss iväg mot land för att hälsa på ortens Inuiter. Det fanns möjlighet att gå på kaffeemik… vad är nu detta undrar ni säkert! Det är en inuitisk variant av kafferep skulle man kunna säga. Folk går omkring på söndagarna och hälsar på, går till nästa hus och hälsar på, får kaffe och tilltugg. Ingen sitter mer än 20 minuter, sedan drar de vidare. Det fungerar väl i samhällen som Itelleq, men tänk er motsvarande i Nuuk där det bor 15 000 personer, det kan bli riktigt mycket kaffeemik på en dag! Vi hade en specialinbjudan och fick dra lott om vilket hus som skulle besökas. Jag hamnade i huset med orange skylt och träffade en äldre trevlig inuitkvinna som var hemma med sina barnbarn. Vid hade en stunds samtal på svenska/danska/engelska innan jag drog vidare ut i den lilla byn.

_MG_3251

_MG_3253

Jag kunde snart konstatera att hundarna i Itelleq (som är den sydligaste orten där man får hålla Grönlandshund) levde ett bättre liv än vad som observerats tidigare. De var bättre vårdade och var riktigt glada.

_MG_3255

_MG_3258

_MG_3260

Husen var färgglada men nog märktes det att det inte är ett rikt samhälle. Fasaderna var lappade och lagade, men i förvånansvärt många hem fanns det moderna platt-TV apparater.

Nationaldräkt på tork!
Nationaldräkt på tork!

_MG_3276

Utsik
Utsikt över Itilleq

Att ta sig igenom byn var snart avklarat och i brist på burkjakt ägnade jag mig åt att fotografera istället.

_MG_3284
Vad pågår här?
Det verkar som om några från teamet ombord på Fram är ute på en egen tur!
Det verkar som om några från teamet ombord på Fram är ute på en egen tur!
Än finns det is kvar!
Än finns det is kvar!

Efter en liten tur upp på ett berg återvände jag ned mot ”centrum” i byn. Där finns en stor öppen plan som mest består av grus och damm, i var sin ända av denna öppna plats står portar försedda med någon slags nät. För ungefär ett år sedan tittade ”borgmästaren” ut från sitt fönster och fick då se en isbjörn komma över den stora öppna ytan! Då den ligger omedelbart intill skolan tog han sitt gevär och gjorde processen kort med björnen! Idag var det en helt annan aktvitet som pågick. Hela den öppna ytan var fylld av folk.De hade kastat in ett litet sfäriskt djur som de rusade runt och sparkade på. Vilken barbarisk sed! Så här kan det väl bara inte få gå till! Mugglarnas värld är verkligen kuslig, för att inte säga skrämmande.

Misshandel av värnlöst sfäriskt djur pågår. Kan någon förstå varför man agerar så här brutalt och hänsynslöst.
Misshandel av värnlöst sfäriskt djur pågår. Mugglarnas seder och bruk är råa och hemska, det gällde att snabbt avlägsna sig från denna plats.

Jag kunde inte stå ut med att se denna brutalitet så jag återvände till moderskeppet. Några timmar efter att MS Fram lättat ankar kom vi in i ett område med tät dimma. Först framåt nio tiden på kvällen lättade dimman. Vi var då inne i en djup och lång fjord, dimman slutade faktiskt som en lodrät vägg, mycket märkligt att se!

Se hur dimman bara upphör, som en vägg.
Se hur dimman bara upphör, som en vägg.

_MG_3323

Fjorden vi färdades på är en av de längsta i världen. Inbitna norska resenärer häpnade över det vi såg (det säger en del), landskapet var storslaget och mäktig. Man ville inte riktigt gå in den här kvällen, men tillslut fick det vara nog. Det var ändå en lång dag kvar i morgon och en dag där det faktiskt fanns möjlighet att hitta burkar!

1 kommentar

Kommentarer är stängda.