Kangerlussuaq – Inlandsis, flygplan & myskoxar

_MG_3346

Längst in i den långa fjorden låg Kangerlussuaqs hamn. Det är grunt invid hamnanläggningen, allt måste därför fraktas med pråmar från fartygen och in till hamnen.

_MG_3347

Det gällde givetvis också passagerare och bagage på MS Fram. Flygplatsen hade flyttat ombord på fartyget! Det gick att checka in och lämna sin väska direkt på båten, den fördes sedan till flyget medan vi kunde ägna oss åt andra aktiviteter under dagen, en mycket bra lösning!

För sista gången gick vi ned i landstigningsfarkosterna och åkte in mot den lilla piren. Där väntade bussar som förde oss mot Kangerlussuaq och flygplatsen. Där blev det först en liten ”stadsvandring” inom militärbasens område som idag är hem åt omkring 500 civila.

Kyrka, synagoga, moske m.m. allt i en byggnad - praktiskt.
Kyrka, synagoga, moské m.m. allt i en byggnad – praktiskt.
P6090130
Det amerikanska inflytandet syntes ibland mycket tydligt!
Det gäller att se sig för här.
Det gäller att se sig för här.

P6090139

P6090140

P6090146

När rundturen var över avvek jag till en annan av barackerna, där låg nämligen cachen ”Luftgruppe Vest”. Det var en lättfångad cache som utgjorde en bra början på denna sista dag.

P6090148
Nöjd!

P6090151

Efter framgångsrik loggning hoppade jag på en av terrängbussarna som skulle ta mig upp till inlandsisen på Grönlands längsta väg, hela 40 kilometer lång. Jag hamnade ombord på en nyinköpt buss, den hade anlänt från Island med fraktfartyget ni såg bild på tidigare i detta inlägg. Det är sällsynt med bra fordon på Grönland.

_MG_3351

Vägen hade rykte om sig att vara riktigt dålig, men jämfört med många isländska vägar så var den i ganska gott skick. Dessutom gjorde den isländska bussen att stötarna inte var så farliga, bara vid ett tillfälle hoppade jag upp i taket…

_MG_3352
Observera: Detta är en skog på Grönland, det är ju till och med värre än på Island! Träden har stått där i 40 år och är bara lite över en meter höga.
400-år gammal inuitgrav.
400-år gammal inuitgrav.

Det man kan tro är stenrösen som markerar vägen visade sig vara gravar, omkring 400-år gamla, efter inuiter som jagat ren i området.

_MG_3380
Inlandsisen

Efter lite mer än en timmas färd kom vi fram till den mäktiga inlandsisen. Här är kanten omkring 300 meter hög.

Vackert vattenfall!
Vackert vattenfall!

Man får absolut inte lämna gräset och inte gå ned till vattnet, det var det sista guiden sa i bussen.

Hallén gör inte som man säger till honom han gör som han vill!
Hallén gör inte som man säger till honom han gör som han vill!

_MG_3498

Isen var verkligen en mycket mäktig upplevelse. Svårigheten är som vanligt att göra det storslagna grönländska landskapet rättvisa på bild!

Ett försök på den närbelägna cachen ”Picnic-cache” slutade inte väl, den skulle sitta inne på ett ”utedass”, men det var så många som använde sig av anläggningen att jag aldrig hann söka ordentligt, riktigt stressigt och det slutade med en DNF.

När vi återvände mot flygplatsen stannade bussen, titta upp till vänster.

_MG_3521
Nu fattas det bara att tomten dyker upp också.

Mindre än en kilometer längre fram kom nästa djur…

_MG_3526

_MG_3539

Inte illa, nu har man sett myskoxe också. Det hade jag hoppats på men nästan gett upp så här i elfte timmen.

P6090154

Dagen avrundades med en grillkväll i utkanterna av flygplatsområdet. Där fick vi diverse olika köttsorter, bland annat hade jag möjligheten att äta myskoxe, ett riktigt gott kött! På 1960-talet planterades ett tjugotal djur ut i området, idag finns det över 25 000 som betar i bergen! Det är därmed gott om bytes djur för jägarna. Nära grillplatsen fanns även en cache, ”Lake Ferguson pump station”, men inte heller den hittades. Istället dök det upp någon form av patrullbil så jag var tvungen att diskret ge mig av! Det tror man inte skall inträffa på en så här ”öde” plats.

Att avsluta resan med en eländig DNF gick naturligtvis inte för sig, en burk till måste bara hittas! Det gick att välja när man ville åka till flygplatsen, så jag valde en tidig bussavgång och kom fram till micro-terminalen i god tid. Då kunde jag avlägsna mig dryga 400 meter från flygplatsområdet och leta upp cachen ”By the Musk Ox” som verkade vara ett passande slut på denna resa.

P6090156
Inte något vanligt klotter!

Jag hittade cachen och kunde nöjd gå bort mot det väntande flygplanet. Det avgick 21.40 och strax före 06.00 (tidsskillnaden är 4 timmar och restiden 4 timmar) på måndag morgon anlände jag till Kastrup och kunde ta tåget hem mot cachingbasen.

Hemfärd!
Hemfärd!

3 kommentarer

  1. Tackar för denna trevliga serie med berättelser och fina bilder från din resa. Ser fram emot nästa överraskning.

  2. Återigen ett fantastiskt äventyr, så kul att få läsa om dom. Tack för att du delar med dig!

Kommentarer är stängda.