I grevens land

Nu när allt ståhej kring 10-årsdagen är avklarat kan jag åter börja inrikta mig på att leta burk på ”riktigt” igen! Helt fri från andra aktiviteter var nu inte söndagen, men det fanns tillräckligt med tid på förmiddagen för lite geocaching.

Det blev idag cachinglinje 1 västerut, så långt man kan åka med den linjen faktiskt. Jag klev av, startade min gps, och riktande in mig på mitt första mål för dagen ”Bläckfiskskogen”.

Bläckfiskskogen

Några bläckfiskar såg jag inte och till en början såg jag inte heller någon burk! Först kom jag nerifrån men signalen till gps:en var så osäker att jag tog en omväg och gick uppe på berget, sen bar det av nedåt igen. Då gick det bättre och jag kom på rätt plats och fick dagens första logg.

Från denna plats var det en knapp kilometer att gå till ”G:1an”. Likt många andra kom jag fram till en plats, en trappa, som såg misstänkt ut men där fanns ingen cache. Men det märkligt byggda huset gjorde att man kunde komma även från andra hållet, bakom ett plank, och där också hitta en liten trappa som lyckligtvis dolde en plastburk. Nästa cache på listan var nu ”Födelsedagscachen”, en enkel cache med en förförande utsikt!

Utsikt från Födelsedagscachen
Utsikt från Födelsedagscachen

En burk återstod nu i detta ”södra kluster” i grannskapet av Opaltorpet, ”Dompe Dompe”, som visade sig vara en trevlig fågelholksgömma. Efter framgångsrik loggning tog jag mig mot norr och ”grevens land”, åter ett litet kluster. Denna gång omfattande fem burkar på ett grevligt tema. ”Lilla Greven” var mitt första mål. Denna första burk syntes på långt håll så det blev en bekväm logg.

Grevens land

Även ”Lilla Greven 2”, ”Lilla Greven 5” och ”Lilla Greven 3” var enkla att hitta. ”Lilla Greven 4” var egentligen inte svår, men en kombination av att jag misstog ett felaktigt föremål för cachen och mugglartätheten i området, gjorde att denna tog längre tid än övriga. I alla loggar i grevens land såg jag hebbs signatur från i fredags…

hebb

Vilken koppling har då dessa cacher till grevar? Inget i cacherna, mer än namnet, så man får utgå från att cachenamnen kommer av att detta är Grevegårdsområdet som fått sitt namn av gården Tynnered Grevegården. I den äldre jordeboken från 1565 benämns åborna på gården med binamnet Greve. Det är oklart varför. (Källa. Ortnamnen i Göteborgs och Bohuslän III. 1932)

Efter nio burkar och 8,3 kilometers promenad klev jag åter ombord på spårvagnen för vidare transport hem mot cachingbasen och dagens övriga begivenheter.

1 kommentar

  1. Trevligt att du hittade till Bläckfiskskogen! Frånvaro av små Bläckfiskar i åldern 6-8 år förstår jag att det inte fanns där. Numera är vi på plats några dagar mitt i veckan då de små liven får leka för fullt i denna lilla skog som vi kallar Bläckfiskskogen pga att fritids heter Bläckfisken. De stortrivs där! Må gott och vi hälsar alla till dig, både stora och små Bläckfiskar! =) / Tinaluttan, CO till denna=)

Kommentarer är stängda.