Äventyr i Skottland. Del 1. 24/7-26/7

Torsdagen den 24:e juli började ett geocachingäventyr i Skottland, vid Säve flygplats möttes träffades Hallén, Ingabo, Heimdall, andma313 och Paan för att flyga iväg med Ryanair. Planet både gick och landade som det skulle, brittiska myndigheter släppte in oss (t.o.m. Ingabo passerade!!)

Vår hyrbil fanns på plats och efter en ingående inspektion av bilen och anmärkningar av diverse repor kunde vi ge oss iväg. Har nu hört mycket om vilka saker man kan råka ut för med hyrbilar om man inte kontrollerar dessa extremt noga innan avfärd!! Jag blev avskräckt från att hyra bil. Bästa att hålla sig till flyg/tåg/cykel!

Den högerstyrda bilen i det ”vänsterstyrda” Skottland vållade även våra erfarna förare Ingabo och Paan en hel del problem – hur hittar man t.ex. alla gupp….. (den som inte var med förstår knappast detta skämt)

Det tog inte lång tid innan vi gjorde det första stoppet för att plocka en cache! Detta blev då cache #1400 för min del, inte någon höjdare – en micro hängande på ett staket utmed en motorväg. Vi tog ytterligare några cacher i närheten av flygplatsen innan vi började köra norrut utmed kusten mot Lunga house där vi skulle spendera de två första nätterna.

När vi närmade oss Lunga House blev vägarna allt sämre, stora stenar i vägen och mängder av hål, men så runt en krök på vägen såg man slottet – inte så stort men ändå imponerande. Ett tornhus från början av 1500-talet. Vilken miljö! Klanen MacDougalls säte.

 

Dagen avslutades med att vi plockade cachen ”Lunga House Bash Cach” (som lagts ut i samband med ett event). Cachen låg i trädgården ett stenkast från huset där vi bodde. Hallén vimsade runt kring en enbuske när Ingabo dök upp och plockade cachen, det var inte min första miss denna första dag tyvärr, men det skulle bli bättre!

Huset vi fick var i bra skick, litet pentry, badrum och två våningar, två sängar i rummet på bottenplanet samt tre på övervåningen.

 
Innanför fönstret skymtar Ingabo som planerade dagens tur.

Frukosten serverades inne i slottet följande morgon. Vilken fantastisk plats att äta på! På väggarna hängde porträt av klanens förfäder och det fanns sköldar, svärd och andra vapen på väggarna. Vi åt en ordentlig frukost, vilket behövdes inför dagens övningar.

I området kring Lunga ligger flera cacher, varav några svåra multis. Vi skulle under den första cachingdagen ge oss på flera delsteg i dessa multis och några traditionella. Med brittiska terrängkartan i våra GPSer hoppades vi ha goda förutsättningar att klara detta.

Ni vet väl att det är nödvändigt med dator ute i naturen:

Det blev endast en av multisarna vi tog denna tag, ”Clach na Coinneach”, men det var å andra sidan en 5/5, faktiskt min första! Den krävde inte någon utrustning, men det krävdes mer än normalkondition och uthållighet utöver det vanliga för att ta denna.

“But, be warned this really is a double 5* cache and you’ll probably be cursing me at times, wondering what i was doing so deep in a virtually trackless forest. A strong piece of advice is that you go very well prepared for hard walking, boots, gaiters, daysack with food and water will be required. Remember to tell someone where your going, as well.

Ett av de besvärligaste hindren var den snåriga planterade granskogen. Den höll på att sänka Ingabo helt då han slog skallen i en gren, det dröjde en stund innan han kunde resa sig igen efter det slaget! Granarna innebar att vi halvsprang dubbelvikta långa sträckor – och i backig terräng! Multin var ”bara” tre steg men vid det tredje trodde vi att allt skulle ta slut, men så hörde man ett glatt rop från andma313 som hittat cachen – minst 24 meter från nollpunkten. Vi fick verkligen kämpa för denna cache!

Efter final i 5/5 multin tog vi oss ut mot kusten för ytterligare två cacher. Terrängen blev inte lättare och stigarna lyste oftast med sin frånvaro. Granarna byttes mot ormbunkar, de största bestar jag sett sedan förra årets resa till NZ. Det fanns mindre skogar av dessa växter som var högre än Hallén! Tät, mycket tät växande – det var ett hårt jobb att ta sig igenom. Riktingen fick man ta ut med GPSen, någon sikt fanns inte! Min uppfattning om det skotska landskapet ändrades total, mer gran och ormbunkar än jag kunnat föreställa mig!

Efter dagens hårda vandring blev det några ”bilcacher” på väg mot middagen. Den bästa av dessa innebar en dryg kilometers vandring mot ”Singing Mermaids”, en enastående vacker kväll på en höjd vid havet med säl nedanför och fåglar i luften. När vi satt där ute och beundrade utsikten kunde vi inte ana vilket åsk- och regnväder vi skulle drabbas av några timmar senare!

Den tredje dagen (26/7) av vår resa innebar en resa mot Edzell där vi hyrt en lägenhet. Det blev många av dess ”korta” stoppen utmed vägen med cacher som inte sätter så djupa avtryck i minnet (svåra att logga efteråt – vad skall man skriva?), men det fanns ett stopp som var utöver det vanliga – ”Fantastic Place” – det var verkligen en fantastisk plats. Kilchurn Castle – Skottlands mest fotograferade slott. Det byggdes på en ö i mitten av 1400-talet och övergavs efter ett förödande åsknedslag under 1700-talet. Åskan lyckades spränga ett av tornen! Idag är det inte längre en ö, p.g.a. att man sänkt sjön som omgav slottet. Men vilken plats detta var! Helt klart en av resans höjdpunkter.

Lägenheten i Edzell var en angenäm överraskning. Det var en fullt utrustad lägenhet, helt möblerad med möbler och kök från IKEA. Riktiga blandare i kök och badrum samt dubbelglas i fönstren – det är inte vanligt i Storbritannien. Det kunde ha varit ett svenskt hem, allt fanns – utom en osthyvel!

Denna lägenhet skulle bli vår bas för de kommande dagarnas caching – den spännande fortsättningen följer snart i denna blogg!

2 kommentarer

  1. Tack för denna spännande läsning fr Skottland! Säg mig – skulle inte detta även kunna vara något för geocachingtidningen? *blink, blink* Ser fram emot fortsättningen!!!
     
    Marie

  2. Vem vet kanske kommer det något till geocachingtidningen! Får försöka hitta en annan vinkel än i Ingabos senaste artikell, men det skall nog kunna gå.

Kommentarer är stängda.