Nytt sätt att skapa Earthcacher!

Att skapa en eartcache är inte lika enkelt som att lägga ut och publicera en vanlig geocache. Eartcachen genomgår en mycket hårdare granskning innan den släpps! Men sedan några dagar har det skett en förbättring när det gäller formuläret som skall fyllas i för att skapa en earthcache, man använder samma som för övriga cachetyper via geocaching.com. Denna förändring möjliggör att man kan ladda upp bilder och göra sidan helt färdig innan den skickas för granskning av en grupp geologer som sitter i USA. Tidigare kunde man bara skicka text i ett formulär som låg utanför geocaching.com. Sedan skulle bilder läggas på och cachen överföras till dig som ägare. Det hela tog ganska lång tid! Nu sägs det att granskning och publicering skall gå snabbare. Men om du tänker dig att lägga ut en eartcache måste du läsa igenom regelverket, och tro mig, du kommer att genomgå en ganska tuff granskning! Jag tycker det är mycket bra att earthcacher granskas hårt, det är nödvändigt för att man inte skall få ”earthcache-power-trails”. Det skall vara lite arbete både med att skapa och att logga en earthcache! De nya riktlinjerna för earthcacher ser ut på följande sätt:

Guidelines for Submittal
(Updated 11 January 2010)

Please read through these carefully to make sure your EarthCache submission meets these guidelines PRIOR to submittal.

  1. EarthCache sites must provide Earth science lessons. They take people to sites that can help explain the formation of landscapes or to sites of interesting phenomena such as folds, faults, intrusions or reveal how scientists understand our Earth (such as fossil sites etc.)
  2. EarthCache sites must be educational. They provide accurate but simple explanations of what visitors will experience at the site. Cache text must assume no previous knowledge of earth science. The educational notes must be written to a reading age of an upper middle school (14 year old) student. Avoid direct plagiarism from web sources and quote sources of information where appropriate. Additional technical or scientific notes can be provided for the scientific community at the end of the listing. All notes can be submitted in the local language but must also be in English.
  3. EarthCache sites can be a single site, or a multiple virtual cache. No items, box, or physical cache can be left at the site. You must have visited the site recently (within two months), checked the site is safe and taken multiple GPS readings to ensure accuracy of coordinates. You are responsible for disabling an EarthCache if conditions change to access, safety or other issues.
  4. EarthCaches should highlight a unique feature. EarthCaches that duplicate existing EarthCache information about the site or related sites may be rejected. EarthCaches should be developed to provide a unique experience to the visitor to the region. Multiple EarthCaches on the same feature should be avoided and content rather than proximity will be the guiding principle.
  5. EarthCache sites follow the geocaching principles and adhere to the principles of Leave No Trace outdoor ethics. Use waypoints to ensure cachers take appropriate pathways. Use established trails only. Do not create new trails to a site in order to concentrate use impacts. EarthCache sites will highlight the principle of collect photos – not samples. However, if there is no possible damage to a site which is outside of the public land system and approved by the site owner, small samples may be collected as part of the cache experience.
  6. Logging of an EarthCache must involve visitors undertaking some educational task that relates to the Earth science at the site. This could involve measuring or estimating the size of some feature or aspect of the site, collecting and recording data (such as time of a tidal bore), or sending an e-mail to the cache owner with the answer to Earth science related questions they obtained by reading an information display. While photographs may be requested, they do not take the place of other logging requirements. Taking a photograph alone or asking people to do internet research does NOT meet these logging guidelines. Requests for specific content in the photograph (must include the visitor’s face, for example) will be considered an additional logging requirement and must be optional. Cache owners may not delete the cache seeker’s log based solely on optional tasks.
  7. All EarthCache sites developed must have prior approval of the landowners before submission (depending on local country laws and customs). When applicable you must have written approval with the appropriate owner or land-managing agency. The name and contact details of the person from who you received approval MUST be given at time of submission in the “Note to Reviewer”. The developed text should be sent to the landholder/manager for approval*. * Please note that by placing an EarthCache on public land, even with approval, does not mean you can use the public land logo in your text. For example, only EarthCaches developed by US National Park Service personnel in their park can display the NPS logo in their cache text.
  1. All EarthCache sites will be reviewed by the EarthCache Team to ensure appropriateness of the site and educational standard of the notes.
  2. Damage to the site is unacceptable. Please be mindful of fragile ecosystems.
  3. The Geological Society of America and the EarthCache Team retains the right to edit, modify, reject or archive any EarthCache that does not adhere to these guidelines, or for any other purpose that the Team deems as appropriate.

Det är alltså mycket att tänka på! Oroa dig inte för kravet på tillstånd från landägaren, det behöver man inte hos oss, som alla säkert vet. Granskarna i USA vet också om att det gäller andra regler här, men man bör ändå skriva att det är lagligt att beträda området där cachen är placerad, då slipper man extra frågor och förseningar vid publiceringen.

Nu gäller det bara att ta tag i projektet – skapa min andra earthcache!