Are you an Idiot? Call Dr. Who!

Hade vårat tidsschema hållit hade vi redan befunnit oss en bit på väg mot Portland under söndagskvällen, men nu anlände fyra av oss först på måndagsförmiddagen, 18 juli, till USA, det skulle därmed bli en lång dag med extremt mycket bilåkande och långa transportsträckor. Men vi hann ändå med förvånansvärt mycket burkjakt.

Efter ett par lätta burkar utmed vägen stannade vid ”The Old Carty Place” som var ett riktigt sevärt område. En blandning mellan ett natur- och kulturreservat. Vid entrén, där man även fick betala avgift för parkeringen, fanns vissa förhållningsorder.

Kanske dags att sätta upp denna skylt i Skatås?

När man passerat en gångbro över järnvägen möttes man av ett imponerande hus, en rekonstruktion av de hus som urinvånarna levde i på denna plats. Byn skildars av Lewis och Clark under deras upptäcktsfärd år 1805 utmed Columbia floden. Det beräknas ha funnits 14 hus av denna typ som gav husrum åt omkring 900 människor. Quath-lah-poh-tle som byn hette var den största utmed floden. Det var möjligt för så många människor att livnära sig här tack vare floden med dess rika tillgång på fisk samt frodiga skogar i närområdet med både villebråd och mängder av växter.

Det var varmt när vi gick utmed floden, dessutom började luftfuktigheten göra sig gällande, det var aningen svettigt!

Slutligen hittades burken, giftek växte i närheten...

Vi fortsatte sedan söderut mot Portland och vårt nya hotell. Därefter gav vi oss åter ut på vägarna, denna gång på jakt efter en av de burkar som toppar favoritpoängsligan i denna del av USA. Just att placera sig väl i antalet favoritpoäng verkade vara en mycket viktig sak för de cacheägare som vi mötte – kanske något man skulle börja bevaka på allvar…

Målet var cachen ”DR. Who.” som i skrivande stund har 301 favoritpoäng! Cachen hade begränsade öppettider och vi blev lite stressade av att den skulle stänga om en kvart, men vi gav oss ändå i kast med att försöka hitta lösningen. Först lyckades vi alla gå förbi det mest uppenbara, sedan löstes problemet steg för steg och jag måste säga att det är en av de fyndigaste och mest kreativa cacherna jag sett, väl förtjänt av alla poäng den får!

Calling who?

Under vår färd kom vi fram till det efterlängtade målet Idiotville, några av oss hade nog hoppats på att finna en vägskylt med namnet på så att vi kunde komma till vår rätt med ett gruppfoto! Men istället fanns det en bro och mängder av grönska. Den lilla staden eller byn Idiotville hade försvunnit sedan länge. Men det hade inte cachen ”Are you smart enough to be an Idiot?”.

Låg Idiotville här? Några i teamet försöker korsa ån en bit bort. (Foto: ralleman)

Frågan här blev snarast hur stor idiot man kunde vara när det gäller vägvalet till cachen. Bilder gör det knappast rättvisa, men det var snårigt – oerhört snårigt, troligen skulle geocachare Ingabo ha stortrivts på platsen….

Några försökte vinna terräng genom att följa ån och sedan korsa den på hala stenar. Ett par tog vägen på andra sidan ån, rakt genom de värsta snåren. TMR68 och Hallén tog den övre vägen, vilket inte var ett bra vägval det heller. Var och en på sitt sätt bevisade vi att vi var passande invånare i den övergivna staden! Men från cachen fick jag syn på något, jo det fanns en stig, ganska lätt att gå och bara några enstaka buskar, som sagt vi skulle ha passat in i staden!

För att ta igen förlorad tid fortsatte cachingen till långt in på natten. Trots tät dimma gav vi oss upp i bergen mot ännu en gammal burk ”Hembre Ridge”, den placerades ut i november år 2000 för att hedra en av områdets första geocachare som hade avlidit, detta var en av hans favoritplatser. Vägen upp mot toppen var inte mycket mer än en liten, smal och bitvis brant grusväg. Vi var verkligen ute i ödemarken nu! Man väntade sig att Big Foot skulle komma smygande genom snåren!

Nattcaching i bergen. (Foto: ralleman).

När denna cachingdag var slut återstod inte mycket tid till sömn, det skulle bara bli en kort vila innan det åter var dags att kliva upp för att ta itu med resans sista hela cachingdag.

Fortsättning följer!