På vandring i Karlsborg

Då har vi kommit fram till den avslutande delen av berättelsen kring helgen i Karlsborgstrakten. När vi vaknade upp på söndag morgon var vädret betydligt mycket bättre än kvällen innan. Vinden hade mojnat och det var strålande sol.

Göta kanal låg blank som en spegel denna morgon.

Direkt efter frukost var vi igång med att jaga två multi-cacher som låg nära Göta kanal. Den ena av dessa vållade oss oväntat mycket problem då vi tolkade den lite fel, men det ordnade sig och vi kom på rätt spår och fick vår logg. På vägen dit hann vi träffa ytterligare några invånare som alla tycktes väl bekanta med vad vi höll på med. Även en ”äkta” geocachare dök upp under vårt sökande.

Hallén kastar sin mörka skugga över kanalområdet....

Burkbeståndet invid kanalen tog dock snabbt slut och vi fick istället vända blickarna mot den stora fästningens område. Hela platsen, som var tänkt att vara reservhuvudstad och centralfästning i händelse av krig är märklig. Man började bygga på fästningen 1819, då uppstod den ur inget, här har inte funnits en stad eller borg tidigare. Sedan fortsatte man att bygga i 90 år innan den togs ur bruk! En militär satsning som är den dyraste i landets historia!

Är detta bunkergänget...?

Utmed vår väg genom fästningsområdet hittade vi ett helt upplag av amo-boxar…

Det var frestande att ta med en låda, men det gjorde vi inte.
Gå inte på en mina....

När man såg dessa lådor med minor(?) kommer jag onekligen att tänka på en klassisk episod av Blackadder goes forth!

Baksidan av det imponerande slutvärnet, en av Europas längsta byggnader.

Vi tog oss nu in till centrum av fästningen, på nästan öde gator.

Väl inne på området hittades snabbt en telefonkiosk, sådana är alltid intressanta – inte sant?

Reservhuvudstadens stora torg - inte mycket liv där idag.

Passande nog fanns det en ”skattjägarskylt” vid torget, men det är något som är märkligt med bilden, kan du se vad jag menar…?

Det är något märkligt med den här bilden...

Nu närmade vi oss Vanäs udden där det fanns flera burkar att logga. ”Vanäs udde: Sjukhuset” bjöd åter på en tur ned i underjorden, jag har sällan sett så många spindlar på en och samma plats som där! Tur att man inte har spindelfobi.

När vi hittat den ”läskiga” burken och tagit oss upp i ljuset igen blev det en tur runt udden, till bland annat en fyr.

Vår vandring tog oss även förbi den villa där det var meningen att kungen skulle bo i händelse av krig.

Träningsområdet för fallskärmshoppare bjöd inte på någon svårare cache, men väl lite huvudbry när det gällde hur man egentligen använt anläggningen.

Men även trevliga vandringar har ett slut och vi tog oss åter mot bilen för att avrunda jakten i Karlsborg. En av de sista burkarna blev ”Välkommen till Karlsborg”.

Är det möjligen ett Fästingsmuseeum...?

Tiden gick som vanligt snabbt och vi var tvungna att lämna många ologgade burkar bakom oss när hemfärden inleddes. Givetvis blev det några bonus burkar under hemfärden. En av de intressantaste platserna att se var Forsby kyrka. Den är från 1100-talet och är en av de äldsta (kanske äldsta) i landet. Kyrkan är uppförd ovanpå en gravhög från järnåldern!

Forsby kyrka