I amiralen Sir James Saumarez kölvatten

Idag skulle det bli äventyr och dramatik på de sju haven – eller åtminstone Göteborgs norra skärgård! TMR68, jsson och Hallén drog vid åttasnåret iväg västerut för att inleda dagens burkjakt. Jag och jsson hade i olika utsträckning plockat burk tidigare på Hönö med omgivande öar medan det var jungfrulig mark för TMR68, men vi stannade till även vid burkar som andra i gänget loggat, de låg oftast på vägen mot nästa mål ändå.

Vårt första mål var ”Se fyr – Hönö Röd” som låg vid parkeringen där vi skulle börja vår vandring ut i klipplandskapet. Efter en liten stunds sökande kunde den lilla burken hittas. Vi tog oss sedan via en klassisk Sanojburk i en grotta ut mot ”Yours Valley (Gavia #41)” och ”Ersdalen Earthcache”.

Hur många burkar ligger det framför TMR68?

Vi kunde verkligen inte klaga på vädret under vår vandring!

Loggning av Earth Cache
Loggning av Earth Cache

Under denna klippvandring erövrades också ”Hönö #1”, den försökte jag mig på en gång i en grå forntid, närmare bestämt den 23:e september 2005 men då misslyckades jag! Hur det gick till undrar jag då det var mina ögon som omedelbart fick syn på burken. Nu hade vi rensat denna del av ön, så när som på en mycket avlägsen burk ute vid en fyr. Istället begav vi oss mot det mystiska ”Ögonberget”.

Skyltar burkar ibland vara ett tema här på min blogg, men ute i övärlden finns de som tagit detta intresse ett steg längre och börjat sätta upp skyltarna på sitt eget staket!

Via ”Fiskemuséet i Hönö Klåva” tog vi oss ut mot Fotö, dock via en trist DNF innan vi åkte över bron.

Här blev det DNF!

Den enda burken på själva Fotö, ”Treasure Island” kunde vi dock klara av utan problem, sedan blev det lite fika och vila innan vi skulle ge oss i kast med serien vid Jungfruviken.

Är detta sagans två torn?
Utsikt över Fotö

Nu tog vi oss alltså tillbaka mot Hönö och Jungfruvikens serie av burkar de togs i ordningen 1, 2, 6, 5, 4 och 3. Speciellt nr 5 ”Jungfruvikens slinga – #5 Engelsmännens hage” intresserade mig. Fotö och Hönö fick nämligen besök av tusentals engelska sjömän och marinkårssoldater 1808-11, först när Sverige och England var allierade skulle soldaterna skydda mot dansk-franska angrepp. När sedan Sverige förklarade England krig bibehölls freden genom en lokal uppgörelse. I både krig och fred spelade den brittiska amiralen Saumarez en avgörande roll, han valde att inte invadera och bombardera Göteborg, vilket han mycket väl kunde ha gjort. Istället fortsatte fredlig handel och tusentals fartyg anlöpte Göteborg och den brittiska anläggningen på öarna här ute i skärgården. Detta är ett stycke i vår historia som är nästan helt okänd för de allra flesta. Jag kommer att återvända ut till detta skärgårdslandskap för att titta närmare på lämningarna, det skulle nog inte skada att göra en egen inventering av landskapet. Men då bör jag nog gå runt utan sällskap av geocachare….

James Saumarez har efter sina fredliga insatser vid Västkusten kommit att kallas – Sveriges vänskapligaste fiende!

När den fina slingan vid Jungfruviken var avklarad avslutades ö-cachingen med ”Väderkvarnen på Hönö”.

När vi passerat vattnet med hjälp av färjan var vi åter på Hisingen. Där inleddes jakten på dagens bonusburkar! Det fick bli en tur in bland Volvos anläggningar, ”VI RULLAR #3 TK PORTEN” kunde lätt plockas, en något oväntad placering av cachen dock! ”I am rolling – Reunion” hade jsson haft problem med tidigare, men idag löstes detta och loggen satt i remsan. Jag antar att alla dessa anspelningar på att rulla har att göra med att man rullar remsan ganska länge efter loggning av en nano? För mig och TMR68 blev ”Lasse Lö” en bonus, som jsson redan loggat.

Vår hemfärd fortsatte nu via ”Aggie Sälöfjordsgatan” som kunde klaras av lätt. ”Boden” däremot vållade en del problem, vi hittade cachen under trappan och nu när jag läser tidigare loggar inser jag att vi hittat den extra burk som hebb omnämnde för oss per telefon, men där föregående cachare lagt i en loggremsa! Vår sista logg i denna del av staden blev ”Hatten”.

Nu skulle vi åter byta fokus och bege oss mot Gamlestaden. Där har det dykt upp ytterligare burkar kring motionsslingan. Vårt sökande inleddes vid ”Bellevue motionsrunda #3”, ett skräpigare område får man leta efter (och det var det vi gjorde…), men vi gav upp och gick upp mot ”Bellevue motionsrunda #4”, där gick det lättare och burken låg snart i min hand. Då återvände vi till nr 3 och där kunde TMR68 plocka fram burken, men han insåg knappt att det var burken han höll i när han höll i den!

Vi bestämde oss för att även ge oss på nanovandringen nere i Gamlestaden, det gjordes med blandad framgång, men cacherna ”Bellevue till Gamlestadens nanovandring #6”, ”Bellevue till Gamlestadens nanovandring #8” och ”Bellevue till Gamlestadens nanovandring #3”.

Vad gör man en lördagkväll i Gamlestaden? Man hänger vid/i ett staket givetvis....

När mörkret sänkt sig över staden återvände vi till våra respektive cachingbaser för att planera och ladda inför framtida burk-jakts-äventyr!

2 kommentarer

  1. Kul blogg, lägger den i mappen för geocaching så jag inte missar något viktigt.
    Extra kul att läsa om Hönö eftersom jag spenderade mina första 23 år där. 😀

    Jungfruviken tar vi oss an på Lördag. 😀

    TFTB 😀

Kommentarer är stängda.