Skrot & ficklampor

En varierad kost sägs vara nyttig, gäller kanske det samma för burkar? Kanske det, säkrast att pröva tänkte jag när dagens vandring planerades. Men det var inte bara burkletande som stod på listan över göromål under turen, det skulle även fotograferas en del inför kommande publikationer och även för att förse min blogg/hemsida ”Delsjöområdets historia” med lite material, denna gång från Partille.

Björnås slätt, ett torp som anlades under 1700-talet. Idag krävs det att man är medveten om att här skall ha legat ett torp för att se lämningarna. Husgrunden finns bakom det stora blocket mitt i bilden.

Mellan Puketorpsområdet, Finngösaravinen och Björndammen går det en gångväg upp genom ett bergspass, när man närmar sig den högsta punkten ligger resterna av torpet Björnås slätt på sydsidan tätt intill berget och ett stort stenblock. Där passade jag på att ta några bilder innan jag fortsatte upp mot Björndammsområdet och därefter tog av i riktning mot Kyrktorget. Där var mitt nästa stopp för att ta några bilder kring Partille herrgård.

Nu var det drygt 800 meter till dagens första burk, ”Munkfabriken”. Den kunde plockas utan problem då alla mugglare hade övergett industriområdet denna söndagsförmiddag. Industriområden är inte speciellt roliga att jaga burk i, oftast är det skräpigt och ägarna av anläggningarna är ofta (med rätta) misstänksamma mot folk som inte ser ut att ha där att göra (även om så är fallet med burkjägare…). Denna förmiddag var det alltså lugnt så jag fortsatte mot ”Järnringens Skrotvandring # 4”. Jag hade väntat mig att behöva rota runt bland skrot, men här var det bara några buskar som man fick slåss mot, samt se upp för det hundarna hade lämnat på platsen! Det var ju uppmuntrande, tänkte jag, och fortsatte mot ”Järnringens Skrotvandring # 3”. Även den cachen kunde lokaliseras utan problem. Nummer 2 lämnade jag idag, den verkar kräva en hel del rotande i skrot och skärp, inte lockande när inte arbetshandskarna är med! Istället gick jag mot nummer 1 i serien. På vägen dit fick man passera mellan två inhägnade området, i båda gick stora vakthundar som följde varje rörelse och skällde utan avbrott. En av hundarna verkade aningen hes… ! Men jag passerade byrackorna utan att bevärdiga dem med en enda blick och gick mot mitt mål. Där var lyckligtvis hundfritt, men tyvärr också burkfritt. Jag lyckades åtminstone inte finna något på platsen denna dag, det blir väl till att återkomma, kanske med fler ögon i sällskap och några nya idéer.

Det var nu läge att lämna detta industriområdet för att söka nya jaktmarker och kanske en och annan upplysning. Mitt mål var nämligen att plocka några av burkarna i serien Ficklampor i Ögärdet. Först på listan stod nummer 4. Den kunde jag lokalisera efter en kort stund, ibland gäller det att man inte står rakt över en cache, det kan medföra att man inte hittar den! Dryga 600 meter bort låg mitt nästa mål, ”Ficklampor i Ögärdet # 2”, när jag närmade mig såg jag att området verkade var inhägnat, grindarna var stängda och ett mindre vattendrag såg ut att stänga min väg mot cachen. Men det fanns en passage som ändå gjorde det lätt att ta sig fram. Det kändes som om man var inne på företagets område när man letade efter denna cache. Burken kunde dock hittas snabbt så jag kunde snart lämna området igen. Nu var det färdigcacachat! Dagens vandring blev 16 kilometer lång, ett bra resultat och ytterligare lite förbättring av ”formen” inför de kommande övningarna kring påsk.

Fem burkar hade loggats och den totala mätaren står nu på 8 900…

Hundra kvar till 9 000 och den riktigt stora ”gränsen” närmar sig med stormsteg – femsiffrigt….

En kommentar på “Skrot & ficklampor

  1. Torpet Björnås slätt vore roligt att veta mer historia om. Om det finns ett samband mellan torpet och byggen utmed Finngösabäcken mm. Senast jag var där tyckte jag mig se spår av en gammal väg delvis paralellt med nuvarande cykelväg.

    Björnås är nog ganska lätt att förväxla med naturreservatet Björnareåsen.. Nu när jag vet namnet på torpet kanske det går att slå upp på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: