N 78° — Hallén landar i Longyearbyen — Svalbard

Efter nästan tre timmars flygning norrut syntes ett dramatiskt bergslandskap som tornade upp sig ur molnen. Planet dök i rakt ned mot en liten landningsbana invid havet i skuggan av ett högt berg. Piloten genomförde en perfekt landning och vi kunde kliva ut i midnattssolens land. Klockan var över elva på kvällen, men det har ingen betydelse i denna trakt, det är lika ljust vid den tiden som mitt på dagen.

Från sommarvärmen i Oslo klev jag nu ut i den arktiska sommaren, omkring fem plusgrader.

Det är inte ofta man landar på en så ödslig flygplats!

Med endast ett plan på flygplatsen kom bagaget snabbt ut till oss.

Givetvis vaktades bagagebandet av en isbjörn… men den var uppstoppad.

Hur skall man tolka informationen, en uppstoppad isbjörn invid en skylt som informerar om att man nu kommit till ett område med rabiessmitta. Är det så att man skall akta sig för isbjörnar ifall de är smittade med rabies? Kanske skulle man lägga till – ”Att bli uppäten av en isbjörn kan ge dig rabies”…

Väskan kom snabbt och smidigt sedan blev det en kort busstransport upp till Spetsbergens hotell.

När man träder in på hotell i denna del av världen finns det en regel, man måste ta av skorna. Samma regel gäller även i andra byggnader – undantaget matbutiker och liknande i centrala Longyearbyen, men på t.ex. museer måste alla besökare ta av sina skor. Det är en tradition sedan tiden då orten dominerades av kolgruvearbetare.

Allt var väl förberett vid ankomst till hotellet och jag tog mig upp till tredje våningen och mitt rum där jag skulle spendera endast en natt innan nästa del av äventyret skulle börja.

Utsikt från hotellfönstret strax efter midnatt…

Nu skulle det bli lite sömn! Fortsättning följer…!

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.