Hallén i hytt 303 – nu beger vi oss ut på havet!

Exakt enligt utsatt tidtabell kom bussen som förde oss den korta biten ned i hamnen där fartyget MS Nordstjernen väntade. Som inbiten, för att inte säga fanatisk, landkrabba var det minst sagt spännande att bara titta på farkosten på avstånd, men nu gällde det att samla mod och gå ombord för att få en hytt. Jag fick hytt 303, osökt kommer jag att tänka på en berömd brittisk komiker… Inga likheter i övrigt – eller…?

MS Nordstjernen. För en inbiten landkrabba är det spännande nog att bara titta på avstånd på en båt, sen inser man – jag skall snart gå ombord på båten och dessutom spendera flera dygn ombord…

Det var en riktigt fin hytt långt över vattenytan vilket gjorde mig nöjd! Som ni ser på bilden är MS Nordstjernen inte ett nytt fartyg, inte en av dessa kolosser som åker runt och välter med sina gäster, utan ett ”klassiskt” fartyg som byggdes 1956 och renoverades grundligt 2000. Hon är 80,77 meter lång och 12,6 meter bred med 74 hytter ombord. Maximalt kan fartyget prestera 15 knop. Det är sista sommaren som MS Nordstjernen är i tjänst i arktiska farvatten, om några veckor blir hon pensionär. Något nytt fartyg har inte rederiet Hurtigrutten köpt så detta var på många sätt en unik upplevelse. Eventuella framtida resenärer lär färdas på mycket större farkoster.

Ombord fick alla passagerare ett ”kreditkort” som användes vid eventuella inköp ombord, då slapp man hantera kontanter – dessutom fanns det inte någon uppkoppling för maskinerna som skötte hanteringen av ”normala kreditkort” under resan ut i vildmarken. Ett ganska smidigt system för denna typ av resor.

Omedelbart efter att packningen placerats i hytten var det obligatorisk samling vid livbåtarna – genomgång av säkerhetsutrustningen ombord!

Likt flygvärdinnor fick våra guider demonstrera utrustningen, förklara varningssignaler och berätta om hur vi skulle lämna fartyget vid brand eller annan olycka.
Det är en fördel att veta var livbåtarna sitter! På detta fartyg hade man nära till allt och det verkade på ett sätt betryggande, det fanns en möjlighet att ta sig ut ur fartyget om något skulle inträffa.

Efter denna minst sagt grundliga genomgång fick fartyget kasta loss och vi började vår resa ut i de arktiska farvattnen.

En del av fartygets matsal med den lilla butiken till höger i bild.
Del av aktersalongen. Där hölls informationsmöten för de skandinaviska gästerna, vi utgjorde ungefär hälften av gästerna ombord. Tyskar, italienare, mexikaner och andra sydländska språk församlades i den främre salongen.
Här sitter självaste kaptenen när det är matdags – men vem styr då?

Akterdäck var en populär plats att samlas på och se på det storslagna landskapet.
Dessa närgångna fåglar flög nästan alltid bredvid fartyget, de tycktes leka, dök igenom vågor och seglade bara någon meter ifrån ansiktet på oss något förvånade besökare, men vi vande oss och reagerade tillslut inte på de närgångna fåglarna.
Kaptenen satte nu kurs – ut på havet!

Vi skulle endast en kort sträcka denna första förmiddag, en liten etapp på några timmar. Men under den korta sträckan skulle vi förflyttas från en värld till en helt annan. Från det norska till det mycket ryska.
Fortsättning följer.