Landstigning vid Sallyhamna

Alla var kallade till obligatoriskt informationsmöte inför turens första landstigning. Vi fick veta var och hur vi skulle gå i land, hur flytvästarna skulle användas – och framförallt – vad man gör om det kommer en isbjörn. Alla sju guider hade gevär och knallskott, men ett av de mest effektiva vapnen var att hålla ihop i en stor grupp. Då uppfattar isbjörnen det som ett stort djur och inte tio små byten, det kan räcka för att skrämma nallen! En av deltagarna i min grupp hade varit med om just en sådan händelse, men det gäller att ha nerver som håller att inte följa impulsen att springa för livet! Då blir man nog snabbt utvald som lämplig lunch åt Svalbards kung/drottning.

Först av allt måste givetvis de fyra småbåtarna i sjön, det var bara föraren som behövde sitta i båten när den dinglade under kranen som tur var!
Midskepps var samlingspunkten där man fick sin flytväst, sedan bar det av ut ur det stora fartyget, en och en, efter att man badat skorna i ett rengöringsbad för att inte sprida frön och sjukdomar mellan landstigningsplatserna.
För en inbiten landkrabba var detta en ganska spännande övning!!

Den första båten fraktade de tungt beväpnade guiderna till landstigningsplatsen vid Sallyhamna.

Det finns parkeringsvakter med attityd i denna nordliga trakt, att hålla ordning på felparkerade isbjörnar är något mer krävande….

Efter guiderna följde våg efter våg av invasionsstyrkor indelade i språkgrupper – jag fick nästan en känslan av D-dagen!

Sallyhamna är på många sätt en mycket intressant plats. För mig var det en storslagen upplevelse att få se en valfångststation med trankokeri från 1600-talet – det är bättre än att titta på isbjörn!

Det var verkligen ett storslaget landskap att vandra i, men aldrig mer än 20 meter från guiden – det var en mycket viktig regel i isbjörnarnas land.

Det är inte omöjligt att jag återkommer till Sallyhamna i senare inlägg, det är som sagt en mycket intressant plats!

En efter en återvände vi sedan till den flytande cachingbasen!

1 kommentar

  1. Hmmmm, heter inte denna blogg Halléns geocachingäventyr ?
    Är isbjörnarna möjligtvis vandrande TBs som man måste fälla för att kunna logga månntro ? Vi har ju redan genomlidit vissa kulturkval i den inte så framgångsrika jakten på burkar (?) på vägen hit så det blir intressant att se hur denna jakt slutar 😉
    Jag hoppas att åtminstone nästa isbjörn är loggbar då dom ju verkar ha käkat upp alla plastburkar i området ! Stackars Hallén som därmed hamnat på en mer utpräglad mugglar resa 😉
    Håller tummarna för att turen snart vänder och att burkjakten därmed kan ta fart !

Kommentarer är stängda.