Vintriga fågelholkar och 4 000 årig potatis – cachingäventyr i Göta!

Söndagens äventyr förlades till trakten av Göta i spåren på Göta vårevent som hållits i området. Det hade ljusnat när vi nådde området efter att ha startat från Göteborg vid halv sju tillsammans med peg54321 och jsson, men det kändes mer som vinter än som höst denna sena oktoberdag. Omkring minus fem och det låg is och faktiskt även lite pudersnö ute i skogen! Det är riktigt ovanligt på våra breddgrader vid denna årstid. Den stora fördelen med det kalla vädret är givetvis att fästingarna håller sig stilla. Vanligtvis brukar jag ta med kamera, men idag låg den kvar på skrivbordet! Nödlösningen blev därför att ta till kameran i min GPS, den är inte lika bra och flera av bilderna jag tog under turen blev riktigt dåliga, men några finns med och förgyller dagens inlägg.

Den lilla sjön nära starten var fylld till bredden, vattnet forsade över fördämningen!

Turen skulle bli omkring 16 kilometer lång och generera väl över 30 loggade burkar kring sjön.

Flertalet cacher är utformade som fågelholkar, trevligt, snösäkert och fuktsäkert – riktigt bra skogscaching.

Bilden ovan visar Peg54321 på väg tillbaka från en liten ö, i detta ögonblick sker något dramatiskt, ett par glasögon faller i den strida bäcken och försvinner! Vi jagade utmed bäcken men tvingades slutligen inse att det blev en DNF på de försvunna glasögonen – cachen loggades dock!

På några platser var det trädklättring och vid ”Hör upp” var det en riktigt kreativ konstruktion som klarades av genom samarbete med Flopflex, Peg54321 satt i en tall och Flopflex gav sig hjältemodigt på den andra tallen man behövde besöka. Kul att träffas!

Flopflex ger sig upp till tallens ”topp”!

Efter detta trevliga skogsmöte drog vi vidare på vår runda. En bit in på skogsstigarna fanns spår som visar att det inte bara är geocachare som rör sig i dessa skogar.

Spår av bäver har blivit vanligare under senare år, men jag tycker fortfarande att det är lika spännande varje gång jag ser ett träd fällt av detta märkliga djur.

Flertalet burkar lyckades vi hitta men efter en halvtimmas sökande tvingades vi ge upp ”Undertill”.

Inget troll, bara jsson!

Ibland händer det att Hallén syns i ett träd, om det inte är för högt upp… Här återplaceras en cache som jsson plockat ned.
(Foto: jsson)

När vi närmade oss den sista etappen på vandringen i Göta nådde vi bergets toppar och fick ett antal utsiktscacher.

Vandringen avslutades sedan med varm korv!

I väntan på att korven skall koka! (Foto: jsson)

Vi var inte klara förrän vid 14-tiden med turen, men en bättre höstdag kunde vi knappast ha fått. Nästan vindstilla och sol, det är just det man behöver denna årstid efter alla regniga dagar.

Ännu fanns några timmar med dagsljus så vi tog en tur i området och rensade ytterligare lite burk. Bland annat fick vi ett besök vid ”Water Power (Gavia # 8)”, där finns förutom cachen även Sveriges första sluss som byggdes 1607.

Det är inte någon slump att den byggdes i denna del av landet. Holländska experter hjälpte till vid bygget och effekten blev långt mer effektiva transporter av järn och trä från Vänern ned mot Nya Lödöse och det framväxande Göteborg (Karl IX Göteborg). Besöket vid slussen får jag nog betrakta som dagens verkliga höjdpunkt.

Lite senare på vår rundtur i området besöktes även en 4 000 årig potatiskällare…. ”Sjökullagraven”, denna hällkista byggdes för drygt 4 000 år sedan som grav åt traktens människor, många tusen år senare kom en torpare i samma trakt att ta sig in i gravkammaren och använde den som potatiskällare! Detta var nog en av de märkligare historierna jag hört kring en hällkista.

Ingång till ”potatiskällaren”.

Strax efter att solen gått ned avslutade vi vår cachingdag med några burkar inne i samhället innan vi vände söderut med en skörd av 49 hittade cacher.

One comment

  • Ann-Sofie Järnström

    Trevlig läsning! Vi har precis börjat med geocaching så nu förstår vi hur det kan gå till efter att ha läst detta. Visst är det vackert i våra hemtrakter, fast potatiskällare kände vi inte till. Tack för tipset.
    MVH/ Soffie49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.