Friluftscaching i Gråbo

Planen var att under söndagen göra ett ”angrepp” mot de plastburkar som Ingabo skräpat ned med i terrängen runt sitt friluftsevent. Truppen som skulle besegra cacherna var tänkt att bestå av Hallén, bgr01 och peg54321, men på söndag morgon ringer peg och sjukanmäler sig! Vad skall vi göra? Ställa in turen? Nej – knappast! Vi två kvarvarande burkjägare beslutade oss för att ta buss 520 mot Gråbo och ta oss en riktig långpromenad. När jag väntade på bussen kom det sms från Ingabo som undrade om vi kunde hjälpa till med att se över loggremsorna på serien, det kunde vi och det blev därmed avstigning några hållplatser tidigare än planerat. Där väntade cacheägaren med loggremsor och en utsökt pannkaksfrukost! Därefter fick vi transport upp till friluftsområdet.

Vi lämnade Ingabos cachemobil och gav oss omedelbart på ”Lilla Klovsten” som kunde plockas lekande lätt, vidare mot ”Älvornas Sjö / Fairy Lake” som inte heller erbjöd något motstånd! ”Addicted” var nästa cache på listan, en mycket snyggt utformad cache med tillhörande kontroll lista för att undersöka hur beroende man är av geocaching, låt oss nu se på Halléns svar på frågorna:

Här är några varningssignaler att se upp med:

1) Du irriterar vänner och kolleger med att ständigt kommentera cacher som ni passerar. – Självklart.

2) Det första du kollar då du går utanför dörren är att din GPS och extra batterier till den är med. – Det är väl otänkbart att gå ut utan fulltankad och fullt laddad GPS.

3) Du har telefonen kopplad så att du får instant notification då nya cacher publiceras och sover för säkerhets skull med telefonen under kudden. – Låter normalt.

4) Du kallar ditt fordon för Geomobilen och har den så fullproppad med prylar som kan underlätta cachingen att resten av familjen inte längre får plats. – Har faktiskt ingen Geomobil, men en välfylld ryggsäck!

5) Du kan inte längre sätta dig på en parkbänk utan att först kolla under den. – Vem gör inte det?

6) Alla hundbajspåsar och stenhögar du ser är potentiella cacher. – Även detta är normalt beteende.

7) Du har tomma burkar i frysen och i duschen för att kolla hållfastheten. – Givetvis.

8) Du kan läsa ledtrådarna på geocaching.com utan att först trycka på decrypt. – Den nya tekniken börjar göra att man har tappat den förmågan!

9) Du signerar viktiga papper på jobbet med ditt alias och lägger till ett tftc av bara farten. – Ja, självklart.

10) Du är en självskriven gäst på alla tupperwarepartyn och får ett utbrott om din äkta hälft använt en av dina kära lock ´n lock-burkar till matrester. – Faktiskt inte….

11) Du skaffar dig en hund bara för att ha som kamoflage. Den kallar du naturligtvis för
”Geodogen”. – Hund har jag inte känt behov av, det räcker med att lufta sin gps.

12) Då dina medarbetare tar en kaka på fikarasten så frågar du om det är OK om du tar
burken istället. Annars så tar du en kaka och lämnar en TB. – Givetvis.

13) Du kommer nästan alltid försent eftersom det alltid finns en cache att ta längs vägen. – Sånt får man räkna med.

När bgr01 och Hallén kunnat konstatera att vi inte är beroende av geocaching gav vi oss på serien GFE (Gråbo Frilufts Event). Vi gick från nummer 1 till nummer 18. Det var synnerligen blött i skogen, men inte värre än att det gick att forcera vattensamlingarna. Det räckte lyckligtvis med kängor för att ta sig runt hela rundan. Det var bitvis ganska långa ”öde” sträckor utan minsta lilla burk att logga!

Vädret under vår vandring växlade från en känsla av att befinna sig ibland täta moln, lite sol på avstånd, till ösregn. Variationsrikt är väl bästa sammanfattningen.

Flertalet burkar var lätta att plocka, men några var onekligen lite mer krävande. Redan första burken krävde lite klättring och i dagens sällskap så var det Hallén som fick stå för den insatsen. Nästa ”hinder” var en rejält stor sten där det fanns en burk placerad. Men det gick att finna på råd som hindrade benbrott och andra otrevligheter, primitiv men effektiv teknologi räddade dagen.

Vid GFE # 10 gjorde bgr01 en insats med risk för livet, han kunde ha blivit gäddföda! Bryggan var halare än is, dessutom lutade den… en spännande uppgift!

Konsten att logga en cache på en extremt hal brygga!

På vägen fanns även en ”bouns” i form av ”Andersson/ Andreasson´s saw & water mill”. En fantastisk plats med mycket välbevarade lämningar efter kvarnen.

Vid nummer 14 i serien ställdes vid inför en ny utmaning, en burk med svårighet 4. Där möttes vi av gran vid gran vid gran vid gran och där skulle det finnas ett PET-rör – oj, oj, oj. Men efter dryga femton minuters sökande hittades burken – härligt!

Vem slänger ut paprika och bananer i naturen?

De sista burkarna i serien plockades utan problem och vi hade alla siffror till finalen. Våra beräkningar visade sig riktiga och vi hittade första delsteget till finalen, där en tidigare cachare lagt i en loggremsa i hopp om att han var i final, men i burken låg en uppgift som skulle lösas, något vi höll på länge med! Det stod dock klart att vi inte skulle hinna tillbaka ned till samhället innan mörkret föll om vi fortsatte med att försöka arbeta fram lösningen så vi gav upp och satte högsta gångfart ned mot Gråbo. Totalt blev det idag 19,6 kilometer i benen, riktigt skönt.

Det var knappt två kilometer att gå och det blev allt mörkare. När vi nådde busshållplatsen visade det sig att det var nästan 50 minuter kvar tills dess att 520 skulle avgå mot Göteborg, vi fördrev då tiden med att logga ”Mjörnbotorget” och ”A view to education; Röselid”, den senare tog en stund att hitta men det gjorde inte något då vi hade gott om tid. Slutligen kom då bussen och vi var tillbaka i Göteborg strax före 18-tiden, nöjda efter en härlig vandring med många fina upplevelser.

%d bloggare gillar detta: