Ut i naturen: Stadsskogen och Hågadalen

Uppsalas största gran i Stadsskogen!

Fredag, den första heldagen med burkjakt i Uppsala. Målet idag var två skogsområden med rikligt burkbestånd. Genom de stora områdena med universitetsbyggnader gick jag i god fart och var snart ute i Stadsskogen. Där mötte jag en stig och grusvägssystem som får Skatås att förblekna! Det gick verkligen stigar överallt, och på några av dessa var det högtrafik – för cyklar – måste säga att det hade varit enklare att försöka ta sig över en motorväg! Lyckligtvis var detta massflöde inte så långlivat så jag kunde röra mig fritt i markerna igen. Jakten i Stadsskogen var mycket lyckad och dessutom trevlig caching med varierande och lite småluriga cacher! En god mix som gav ett näringsriktigt intag av burkar.

Kan du se cachen?

Märkligt möte i skogen!

En del åker till avlägsna bergstrakter för att träna vapenteknik… Hallén åker till Uppsala!!!! Det är bäst att ni ser upp burkar, nu är han beväpnad till tänderna…….!

Från Stadsskogen förflyttade jag mig genom några villakvarter innan utkanterna av Hågadalen låg framför mig. Ett fantastiskt fint naturreservat med mängder av historiska lämningar, perfekt plats för mig att cacha på alltså. Genom Hågadalen finns en serie av burkar och jag hade bestämt mig för att följa dessa i nummerordning – med en del avvikelser för bonusburkar givetvis! Cache nummer ett fångades problemfritt medan tvåan gav mig lite mer huvudbry. Det visade sig snabbt att cacherna i Hågaområdet var varierade, allt från cacher under sten, i fågelholkar till klurigt dolda cacher. Ett par visade sig dessutom var mig övermäktiga! Som alltid när jag är ute på dessa turer ger jag varje burk maximalt tio minuter, sen drar jag vidare.

En modern form av historiska lämningar i området är de militära spåren. Ett märkligt område med skyttegravar och uppgrävda betongfundament till enklare bunkrar var givetvis försedd med en cache.

Inledningsvis var det breda stigar, men snart fann jag mig själv på riktigt små stigar som knappt var synliga. Det var ett bra val att inte välja att hyra cykel, den hade varit mer till besvär än till nytta i terrängen. Dessutom var det gott om staket, rejäla sådana, näsan som Berlinmurar genom landskapet. Det gällde verkligen att hålla sig på rätt sida!

Även broarna hade rejäla grindar.

På allt lerigare stigar tog jag burk efter burk, men då och då stötte jag på patrull. Vid ”Örnnästet” hade jag inte minsta möjlighet att bestiga berget då det var vått och livsvarligt att ens göra ett försök.

Mitt ute i skogen stannade jag till för några smörgåsar och lite andra födoämnen, mat smakar alltid extra bra när man stannar till ute bland träden, så mycket bättre än att få några snabba mackor ur bakluckan på en bil.

Mitt ute i skogen påträffades en liten sovande tomte, jag försökte väcka honom med orden, nu är det bara en månad och en vecka kvar….!

Hågahögen – Kung Björns hög – tornar upp sig över landskapet och är traktens mest imponerande fornlämning. När den grävdes ut hittades fantastiska föremål från järnålder. Idag är högen avspärrad eftersom det varit hårt slitage av besökare på dess topp, men det räcker gott att gå runt högen, minst lika imponerande som de mer kända ”högarna” i Uppsala.

När jag anlände till högen stod en busslast, ja en busslast, med mugglare på platsen. Lyckligtvis leddes de bort mot högen av guiden så jag kunde få min logg. Jag fortsatte sedan mot en närbelägen burk vid en mycket liten stuga innan jag återvände mot högen för nästa Håga cache. Då var mugglarna nästan klara och återvände till sin buss, därmed kunde jag ostört leta igenom en enbuske!

En liten informationsstuga med tillhörande burk.

Hur många levande djur kan du se…?

Nästa etapp av Hågacacherna innebar en del problem, flera av burkarna hade långa listor med DNF loggar så dessa gav jag inte mer än några få minuter. Via ett par ”mulle” burkar avslutade jag så min skogsvandring och gick in mot mer bebyggda trakter.

Det blev bara några ströburkar på väg in mot centrum innan jag avslutade dagen med lite mat. Det hade blivit 32,07 kilometer idag, med 42 loggade cacher. Det var skönt att efter maten komma till hotellet för att ta en varm dusch. Lite välförtjänt vila innan lördagens vandring.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.