Upprensningsvandring i Göteborg

Efter alla resor kors och tvärs i världen har det ansamlats oroväckande många burkar på hemstadens gator och torg. Idag var det dags att ge sig ut i hösten för att rensa upp en del av dessa. Starten gick vid tjugo i sju på lördagsförmiddagen från cachingbasen i riktning mot mitt första mål ”Citypolarna” lite över en halvmils vandring från startpunkten. På samma plats loggade jag cachen ”The witch’s castle” den 25:e augusti 2004, alldeles i början av min burkletarkarriär! Nu fick jag alltså anledning att återkomma till denna ”mystiska” plats, som inte är något slott, det har varit en vattenreservoar för Landala.

Dimman låg tät, det var knappt möjligt att fokusera på byggnaden!

Nu fick jag bege mig ned från höjderna och ta mig mot ”Sjömansgatan” som besökts tidigare, men då var det is på platsen och jag hade inte heller rätt utrustning med mig. Idag hade jag ett bättre redskap i ryggsäcken och det var dessutom behagligt fritt från mugglare så jag kunde utföra jobbet ostört. Skönt att äntligen få denna loggad! Denna disiga och dimmiga dag passade det fint att även avlägga ett besök vid ”Hemsökta platser #5 – Spindelmannen”, åter en plats där en cache återuppstått. Mitt förra besök på denna plats var den 22 november 2008.

Hemsökt plats?

Jag fortsatt nu upp mot en cache graderad som en terräng 3:a. Den innebar mycket riktigt en del bergsskuttande och staketövervinnande, men det gick ändå lätt att nå fram till ”Bangatan”, därifrån fick jag åter en fin vy ut över Djurgårdskyrkogården eller Amiralitetskyrkogården som den också kallas.

Min vandring skulle fortsätta på temat övernaturliga ting, nästa stopp var ”Spökspårvagnen”. I cachebeskrivningen berättas om en spårvagn lastad med spöken som åkte fram här under tidigt 1900-tal. Inget sådant uppenbarade sig när jag var där, men jag hade högst verkliga problem med en nyfiken mugglargubbe som vankade av och an och glodde på mig, det tog nästan 15 minuter att bli av med honom och logga cachen!

Detta är inte en spökvagn, det är linje nio på väg mot Kungssten.

Efter dessa mugglarbekymmer kunde jag åter sätta fart och ta mig genom Majorna mot en välbekant plaskdamm där det åter vuxit upp en ny burk mycket nära en plats där jag tidigare loggat en äldre variant. Den nya cachen var mer lått att komma åt än den gamla som satt ganska utsatt i en skylt. Men det är inte lätt att jaga burk osynlig på denna plats då mugglarna i huset där cachen sitter har en obehaglig vana att plötsligt gå ut ur olika portar i husets fasad.

Genom Kungsladugård gick nu vandringen och genom den snurriga trafiksnurran vid Älvsborgsbrons södra fäste och vidare in mot Sjöbergen.

I detta naturområde ligger kolonilotter, biodling, en djurförening och Sanna Brevduveklubb!

De odlade ytorna här uppe på berget är ganska stora.

I dessa omgivningar var jag för några år sedan (2010) med på ett CITO event och bitvis såg det ut att behövas ett nytt sådant i området!

Den första burken ”Promenad i Sjöbergen #4” vållade mig ett oväntat långt letande. Min gps var ytterst vilsen och jag inledde sökandet väl över 30 meter från den plats där cachen till slut hittades och där gps:en då ansåg var nollan… Huvudsaken är ändå att cachen hittats och jag kunde gå vidare mot ”Promenad i Sjöbergen #3” Där blev letandet inte lika långvarigt även om hinten fick mig att först avvika från nollan och söka på annan plats. Nästa promenadcache ”Promenad i Sjöbergen #2” var en trea i terräng vilket fick mig att söka nära ett stup, det var också nära att jag klättrat ned mot en ganska riskabel plats men då fick jag se något som verkade misstänkt och verkligen inte på någon riskabel plats, burken var hittad! Sedan var det dags för cachen ”Sjöbergen”, på vägen dit fick jag avpassa gånghastigheten för att inte hamna bland alla hundmugglare som hade bestämt sig för att ta samma väg.

Min avslutande burk uppe i Sjöbergen var en cache med en intressant historia att berätta – ”Telegrafen”. På platsen låg en optisk telegrafstation som var i bruk 1836-1881, den var en av flera stationer som skickade meddelanden mellan Vinga och Göteborg. När linjen stängdes var det en av de sista svenska som ännu var i drift. Innan jag kunde logga träffade jag en familj som var ute på cykeltur, de kände till geocaching och bad mig om råd hur de skulle ta sig igenom området. Något imponerande blev de allt av att Hallén hade gått 19 kilometer under förmiddagen…

På höjden låg den optiska telegrafen.

Turen avslutades med cachen ”Kingston” som låg behagligt nära spårvagnshållplatsen och linje 11 som skulle föra mig en del av vägen tillbaka mot cachingbasen. Oväntade händelser är ju det väntade och det normala, brukar jag säga, under resan hem inträffade ytterligare en sådan.

Under hemvägen stannade jag till vid ett apotek för att uppdatera första hjälpen utrustningen jag oftast har med i cachingryggsäcken. Det har visat sig vara en bra sak att ha med då det är ganska lätt att skära sig på glas eller råka ut för taggtråd! Det blir ju tyvärr snabbt några kronor man får betala och det visade sig då att damen i kassan ansåg att jag förtjänade en bonus och placerade ned en påse med något lysande gult i min kasse. Hon såg nog min skeptiska blick och påpekade snabbt att det var väldigt viktigt – inte lönt att argumentera – men hade lust att säga att jag inte är utbildad till p-vakt… Kan det vara så att p-vaktskåren har svårt att rekrytera, kanske har de börjat med någon motsvarighet till de beryktade press gangs– det gäller att akta sig!

Vad skall man ha en sådan till? Tja, hösten är ju här och det blir ju kallare (kanske) Sävenäs behöver nog alltid lite extra material så att cachingbasen hålls varm och skön via fjärrvärmen!

Aggressiva p-vakts press gangs i aktion – tag er i akt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.