Balkan GEO-Express – Del II

Måndag morgon gav sig expressgänget ut från hotellet med bilen som stod säkert parkerad bakom dubbla portar på hotellets bakgård. Denna morgon var trafiken ut från Belgrad givetvis tätare än vad den varit på söndagen, men det gick ändå snabbt att lämna centrum och köra mot norr och vårt mål att logga ytterligare två länder.

Ut från Belgrad

Strax norr om huvudstaden glesnade trafiken och det var nästan lika öde som det varit under söndagens bilfärd. Betalmotorvägen mynnade ut vid gränsstationen mot Kroatien som vi passerade utan att logga någon burk (!), vi skulle återvända dit men först gick vår resa in i Bosnien och Hercegovina.

Bosnien

Vi anlände först in i det serbiska området, därefter växlade det från by till by om det var kristet eller muslimskt. Om det inte vore för nybyggda kyrkor och moskéer hade man inte som utlänning kunnat se skillnad på vilket område som tillhörde vilken religion. Trots att vi åkte i en bil från Serbien hade vi lyckligtvis inga problem när vi passerade de muslimska områdena.

Serbiskt

Moské

Landet var otroligt vackert, det mest tilltalande landskapet av alla vi passerat under resan. Allt var dessutom inklätt i ett litet snötäcke som gjorde det nästan julkortslikt.

Landskap

Första stoppet för dagen var vid en vacker gamla borg och cachen ”Gradina Husejn-kapetana Gradascevic” men dessvärre blev det en DNF.

På väg in i borgen!

På väg in i borgen!

Utsikt från borgklippan.

Utsikt från borgklippan.

Då det fanns DNF:er på cachen sedan tidigare hade vi inte så stora förhoppningar, men vårt hopp var desto större när det gällde att hitta ”Oklopni Voz”. Vi åkte alltså ytterligare några kilometer och kom då fram till en spännande och skrämmande lämning från kriget. Det var ett pansartåg som serber försökt köra in i ett muslimskt område, men de hade blivit stoppade och tåget bar tydliga spår av striden.

pansartåg

Inne i tåget.

Inne i tåget.

Burkletande

pansartåget

Trots ett idogt och långvarigt sökande misslyckades vi med att hitta burken, nu började nog alla bli lite oroade – skall vi inte hitta någon burk i detta land! Det är långt mellan cacherna i denna del av världen, nästa burk skulle innebära en omväg på nära fem mil.

Orterna som passerades kände man igen från krigsrapporteringen under 1990-talet.

Orterna som passerades kände man igen från krigsrapporteringen under 1990-talet.

Det var inte något att göra åt saken, vi fick kliva in i bilen igen och köra mot ”Dobojs first cache ( The castle)”.

Borgen reser sig över orten!

Borgen reser sig över orten!

Likt ett draknäste (skulle kanske passa bra som cachingbas åt Hallén?) låg borgen och ruvade på sin cache. Vi tog oss upp på höjden och till vår stora glädje fanns där en plastburk!

Första cachen i Bosnien!

Första cachen i Bosnien!

Borgen

Cachen låg vid borgens fot.

Port

Nu var vi ändå nära två andra cacher så även dessa fick besök. ”Doboj 2 (The bridge)” blev vår tredje DNF i landet medan ”Doboj 3 (Energy)” hittades. Summan för Bosninen blev alltså tre DNF och två hittade, inte något strålande resultat men ännu ett land var säkrat på cachingkartan.

Vi åkte nu tillbaka mot Kroatien och cachen ”Djakovo – Cathedral of St. Peter and St. Paul” som trevligt nog gick att finna utan problem. I och med denna logg var resans mål uppfyllt, fem nya länder på kartan!

Välsignelse

Burken är hittad

Efter denna framgång fortsatte vi mot ”Djakovo-National Stud Farm (Državna ergela Ðakovo)”, där skulle man anmäla sitt besök till ägarna av ”hingstfarmen” och vi följde det rådet men fick mest förundrade blickar. Ett tag trodde jag att Ingabo skulle bli tvungen att köpa sig en häst…

Var kan cachen vara

Vi avrundade besöket i Kroatien med att ge oss på ”Djakovo – IVANDVOR Stud Farm”, allt för att fullfölja vårt hästtema. Där fick vi många hästar som åskådare när den gamla brödugnen genomsöktes. Två skällande hundar gjorde sitt bästa för att störa oss men burken hittades och vi kunde nöjda inleda återfärden mot den serbiska huvudstaden.

Hästmugglare

På kvällen klockan 19 skulle vi nämligen gå på event: ”Hello Beograd – meet the Swedes”. På väg dit passade vi även på att logga ”Novi Beograd” efter en eländig DNF på ”Highway to hell”.

När vi väl nådde eventplatsen visade det sig att endast synnerligen välbekanta ansikten uppenbarade sig, enbart vi som arrangerade var där! Men det blev en välbehövlig måltid som tyvärr inramades av flitigt rökande besökare vid de andra borden.

Inte någon lokal cachare kom på vårt event!

Inte någon lokal cachare kom på vårt event!

Efter några timmar i den rökiga lokalen var det skönt med en halvtimmes promenad tillbaka mot hotellet och några timmars sömn innan den sista dagen i Belgrad skulle ta vid.

En kommentar på “Balkan GEO-Express – Del II

  1. Nice pictures! I don’t understand a word of swedish language. But I came to this website because you were caching in Croatia in Đakovo near cathedral. It is good to know that there were swedish tourists in my country.
    Greetings from Croatia!
    Dr Zagy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: