Vintervandring med sjötema

Söndagsförmiddagen kunde ägnas åt friluftsliv och burkjakt. Det var en mulen men skön vinterdag med bara ett par minusgrader och ett nysnötäcke över hela Göteborg. Mitt mål för dagen var blygsamt, endast två burkar fanns med i min plan.

Efter ungefär sju kilometers vandring nådde jag fram till Kåsjön där jag blickade ut mot den lilla ön utanför badplatsen där cachen ”Sekt” ligger och ruvar. Isdubbarna plockades fram och jag påbörjade den korta vandringen ut mot ön. Där kom jag sedan att spendera en timme med att fruktlöst genomföra en mindre arkeologisk utgrävning i snön! Inte ens en riktigt bra hint hjälpte, det var helt enkelt för mycket vitt på marken för att jag skulle kunna se det jag letade efter! En mystisk man med en borr gick omkring på isen utanför ön, han borrade hål efter hål, undrar vad han egentligen höll på med… min misstanke väcktes snart – han försöker borra ön i sank!

Är det Robison som sitter där borta? Nej, det är nog snarare Hallén på en öde ö!

Är det Robison som sitter där borta? Nej, det är nog snarare Hallén på en öde ö!

Det var snöpligt att behöva anträda en reträtt från ön utan någon logg, men jag hoppas att vintern håller i sig ännu en vecka så jag kan återkomma under nästa helg för att knipa den lilla burken.

Min vandring fortsatte nu genom Öjersjöområdet och förbi åtskilliga av mina egna burkar på Kåsjörundan. Snart fick jag avvika från den trevliga lilla gångstigen och bege mig in på gatorna i villaområdet. Där letade jag mig fram mot burken ”Stora Brasetjärn”.

När jag hade knappt tio meter kvar till burken fick jag se att någon satt på en klippavsats några meter upp, en man med ett stort gevär! Det var inte riktigt vad jag väntade mig, men jägaren visade sig vara trevlig och på jakt efter skabbrävar. Jag förklarade lite om geocaching för honom, det var säkrast då jag snart skulle bli tvungen att bete mig lite märkligt och stoppa huvudet i en enbuske! Burkens gömställe var dock utom jägarens sikt- (och skott-) linje så jag kunde logga ostört och i hemlighet. Under tiden hade han begett sig av över isen på tjärnen och jag kunde återvända upp mot bebyggelsen för att påbörja vandringen tillbaka till cachingbasen.

Stora Brasetjärn

Stora Brasetjärn, kallades även för Tutjärn på kartor från 1840-talet. Första omnämnandet finns på kartan över området från 1701 ”Brase Siöen”. Tjärnen ligger på Öjersjö Basegårdens mark. Ett äldre namn var Stridstjärn som återfinns i beskrivningar av området från 1500-talet slut, men det är osäkert om det är just Brasetjärn som åsyftas. Orsaken till det märkliga namnet Stridstjärn är höljt i dunkel! (Borde kanske bli en myst…?) (Källa: Ortnamnen i Göteborgs och Bohuslän I. Ortnamnen i Sävedals härad jämte gårds- och kulturhistoriska anteckningar. Göteborg 1923.)

En enda burk blev dagens skörd, men en härlig vandring på strax över 20 kilometer. En välbehövlig energikick inför den kommande veckans arbete.

2 kommentarer på “Vintervandring med sjötema

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: