Den korta dalen med alla dess burkar

Ett område i hemstaden Göteborg som jag försummat länge är Kortedala. Där har det dykt upp burk efter burk som lämnats ologgad. Idag bestämde jag mig för att göra något åt saken och bege mig ut på vandring i den korta dalen för att rensa bland platsburksbeståndet.

Stor sten

Efter att jag klivit av 6:ans cachinglinje stegade jag iväg med bestämda kliv mot ”Bredvid en bautasten”, närmast cachen låg de stora stenblocken men någon bautasten (rest sten) kunde jag inte få syn på. Men det var en ny del av Kortedala jag fick besöka, om än kortvarigt då jag snart var på väg mot ”Bofors”, naturligtvis en kanon. Men där fick jag dagens första och lyckligtvis enda motgång. Det blev en bom vid Bofors!

Bom

Motgångar som inte dödar lär stärka så jag fortsatte min planerade tur och gick mot ”Depeche Mode 5: Never Let Me Down Again” som snabbt och lätt kunde plockas fram.

Nära cachen finns denna minst sagt märkliga byggnad!

Nära cachen finns denna minst sagt märkliga byggnad!

Även nästa burk ”Isdala” var enkel, men blev lite svårare genom ett enormt mugglarflöde förbi stolpen där micron har sitt hem. Efter nästan tio minuter var loggningen avklarad och jag kunde åter sätta fart på kängorna och gå mot ”Alfred” som låg i en liten skogsdunge, den hade nyligen fått besök så det var bara att följa fotstegen i snön mot cachen, ibland är det där vita ganska bra! Efter framgångsrik loggning gick jag upp mot ”Kortedalas vattentorn”, åter en plats jag inte tidigare besökt i området. Först trodde jag inte att det var cachen, men det var det ju! Som det sagts i en tidigare logg, en bra föreningen mellan gammalt och nytt.

Vattentornet

När jag tagit mig ned från höjden igen stod jag snart framför cachen ”Kortedala Brandstation”, jag inledde sökandet när jag hörde – HALLÅ DÄR – från ett av brandstationens fönster!! Jag var upptäckt, skulle brandmännen sätt eld på mig nu? Borde jag inte ha tagit lågskor…? Men fruktan som först fyllde Hallén vändes snart till glädje då alla tre innanför fönstret visade sig vara geocachare, varav en var Hugoz, ägaren till burken jag letade efter. Vi fick en riktigt trevlig pratstund, kul att träffas!

Eld och lågor

Nu skulle jag lämna asfalt och betong för att bege mig upp i skogen för att söka efter cachen ”Assaredsskolan”. Efter en liten garminsväng kom jag rätt och burken kunde lokaliseras.

Fornborg

Turen gick nu rakt ut i terrängen mot en fornborg ( Göteborg 94:2 ) och cachen ”Lämningar från förr #3 : Fornborgen”:

Fornborg 300×180 m st (NNV-SSÖ). Begränsas av en ca 43 m l vall i Ö (N-S) till (NNÖ-SSV) Vallen är 2 m br 0,3-1 m h av 0,2- 1 m st stenar med en ställvis bevarad kallmur 0,5 m h i 2-3 skift. I S finns en 2 m br öppning, därefter vidtar ytterligare en 10-15 m l vall (NV-SÖ) 5-6 m br och 1-1,5 m h. De sista 5 m utgörs delvis av nerrasat material och är något osäker. Den längre vallen slutar vid en lodrät kant i N. Där denna kant slutar i N delen av fornborgen är ytterligare en vall 5 m l (NV-SÖ) gles och utrasad 2 m br 0,3 m h av 0,2-1 m st stenar. Ett tjugotal stenar har kastats ner åt NÖ. Vallen slutar i SÖ vid en naturlig öppning. Nedanför och NÖ om vallen är en ”spång” lagd över en ca 1,2 m dj och 1 m br spricka.”Spången” utgörs av en häll 1,2 m l 0,4-0,7 m br och 0,2 m tj. Under den finns några kallmurade stenar vid NÖ änden. Fornborgens exakta begränsning i SV är oklar. I sin helhet är berget brant och otillgängligt. (RAÄ)

När jag klivit över fornborgens murar kunde jag snart konstatera att jag var lite väl högt upp i terrängen, det blev till att finna en väg ned till nästa nivå. Det är inte alltid helt lätt i en fornborg, så jag fick ta en liten omväg. Men väl på rätt höjdkurva kunde jag relativt snabbt plocka fram burken.

I stiglöst land gick jag nu vidare mot ”Lämningar från förr #2 : Stensättningen”. Där fick jag leta länge innan burken låg framför mina fötter.

Röse 10-12 m i diam och intill 1,8 m h av i regel skärvig sten 0,3-0,7 m stora. Röset täcker bergskrönet som en kalott och ger skenbart intryck av imponerande höjd med ett tämligen ringa stenmaterial. På övre delen av röset mot SÖ, är berget i dagen 6 m l (NÖ-SV) och 2-3 m br. Höjden synes här på den plana övre delen vara intill 0,4 m. På ytan finns flera smågropar, särskilt från mitten mot N. Röset är bevuxet med tre rönnbuskar, en liten asp och något ljung. Mot SÖ finns ett trebent järnstativ fastbultat i berget över en dubb. (RAÄ)

Stensättningen ligger inom fornborgsområdet och båda fornläningarna har en otrolig utsikt ut över älvdalen nedanför.

Utsikt över älvdalen

Därmed var dagens lilla runda avslutad och jag gick mot Kortedala torg för att ta vagnen tillbaka hem mot cachingbasen nio burkar rikare och med 7,4 kilometers promenad i benen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: