Hallén & de 101 smurfarna – Nuuk

Bra början på dagen!
Bra början på dagen!

En stor del av dagen ägnades åt transport över vattnet, men havet var befolkat och det var goda möjligheter att arbeta som valobservatör denna dag, allt verkade gå rätt och riktigt till utan fusk, bara att tacka när havets invånare vänder ändan åt en och ger ett ypperligt tillfälle att fyra av kameran.

Kaptenen förevisade hur man kör båten, inte med en ratt utan med tre klot...
Kaptenen förevisade hur man kör fartyget, inte med en ratt utan med tre klot… Vi fick den skrämmande informationen – fartyget saknar roder!

_MG_2803

Framåt tretiden på eftermiddagen nådde vi slutligen fram till Grönlands huvudstad Nuuk, en livlig metropol med 15 000 invånare. Där kunde man gå runt i centrum, åka på busstur i centrum eller följa med på en av resans mer krävande vandringar till berget Lille Marlene, gissa vad jag valde?

Det var förvånande många som valde vandringen!
Det var förvånande många som valde vandringen! Alla i denna bild är inte mugglare, mannen i grön jacka är geocachare  TeamSpuernase från Tyskland.

Det var en buss med folk från Europa och en buss med kineser! Det var ganska intressant att notera kinesernas helt nya utrustning, liksom att de nästan alla bar på kameror i 80 000 kronorsklassen och uppåt. Norrmännen, tyskarna och jag tittade på kinesernas nya skor och lite udda jackor (flertalet i blå MS Fram smurfblå jackor) och byxor och jämförde med våra egna väl ingångna kängor och vandringskläder. Vem skulle nå toppen först? Med inuitiska guider i ledningen bar det av uppför berget. Det var inte fråga om någon stig utan man fick ta sig uppför den väg som såg bäst ut, ibland hoppandes och ibland krypandes uppför de brantaste delarna. Det dröjde inte länge förrän det var uppenbart att vissa i den stora gruppen kraftigt överskattat sin egen förmåga! Vissa såg lite förvånade ut när en norsk dam i 70-års åldern strosade förbi yngre kineser och tyskar, – det här är ju lätt terräng, sa hon.

101 små smurfar på en lång rad!
101 små smurfar på en lång rad!

_MG_2846

Här fick jag idén att kalla dagens inlägg Hallén & de 101 smurfarna! Efter det femtioelfte stoppet för att vänta in folk drog jag i sällskap av norska och tyska deltagare vidare mot toppen. Jag och TeamSpuernase hade en extra anledning att ånga på uppför berget, där uppe väntade nämligen ”Cache on Lille Malene towards Airport”.

P6050085
Två geocachare, TeamSpuernase, mitt i bild beundrar utsikten över Nuuk efter att Hallén framgånsrikt plockat fram burken!
Hallén på toppen.
Hallén på toppen.
Nuuk
Härifrån såg man faktiskt hela Nuuk, större är inte staden.
Till vänster i bild ligger MS Fram och ute på vattnet närmar sig den danska flottan.
Till vänster i bild ligger MS Fram och ute på vattnet närmar sig den danska flottan.

Från toppen skulle vi nu kliva ned för berget. På skuggsidan låg det ännu ett par decimeter snö, som på vissa ställen dolde is. Det här blir kul, bara att rusa nedför! Kineser, belgare, italienare, inuiter, tyskar och flertalet av norrmännen var snart långt bakom min rygg. Ett norskt par och jag kom ned för berget och nådde utgångspunkten en timma innan det kom någon annan!! Man kan med lugnt säga att det var stora skillnader i terrängvana och kondition. Den goda farten nedför gjorde att jag nu hade möjlighet att plocka dagens andra burk, ”Nuuk Lufthavn/Mittarfik Nuuk”. Det hade även funnits en burk längre upp i bergen, men då trodde jag inte att den skulle hinnas med, men med facit i hand så hade jag hunnit springa upp och ned för berget flera gånger innan alla andra hade hunnit fram. Men två burkar på en dag är verkligen inte illa på Grönland.

Flygplatsen.
Flygplatsen.
P6050095
Flygplatsen sedd från cachen.

Vid halv åttatiden var vi åter ombord på MS Fram för att inleda färden vidare mot norr. Jag åt middag med god aptit och tog lite extra med efterrätt för att fira dagens framgångsrika burkjakt.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.