I Erik den Rödes kölvatten – Qassiarsuk

Idag skulle det bli ett strandhugg vid en riktigt intressant plats, Qassiarsuk där den landsförvisade Erik den Röde slog sig ned under slutet av 900-talet och blev enligt legenden den första nordbon som bosatte sig på Grönland.

_MG_2630

_MG_2633

Det rekonstruerade långhuset och kyrkan syntes tydligt i teleobjektivet från fartyget.
Det rekonstruerade långhuset och kyrkan syntes tydligt i teleobjektivet från fartyget.
_MG_2640
De som ville ut till isen fick åka fiskebåt idag!

Frukosten var en timma tidigare idag, till min stora glädje, så vi kunde inleda landstigningen redan vid halv åtta tiden. En del hade valt att åka ut mot isen, men jag valde självklart att åka iland för att se lämningarna efter bosättningen. Det blev till att bege sig ned till däck två igen, hämta räddningsvästen och kliva ombord på landstigningsfarkosten.

_MG_2645

_MG_2642
Hamnen där vi landsteg.

När vi klivit iland möttes vi av en dansk guide, hon hade flyttat till detta microsamhälle för omkring tio år sedan. Det förefaller nästan otroligt att någon skulle önska att byta Köpenhamnsområdet mot denna plats, det går an en fin sommardag, men resten av året?!?

_MG_2652

Ett mindre vitt hus (se ovan) står kvar som minnesmärke över de människor som flyttade hit på 1920-talet, då hade platsen varit utan fast boende sedan 1400-talet! Tillfälliga bostäder som tillhörde inuiterna fanns, men de bodde här bara under en kort tid av året.

_MG_2648
Minnessten över Erik den Röde.
_MG_2650
Hans son har förärats både med vandrarhem och staty på berget!
_MG_2651
Ortens skola där barnen bor under veckorna då de flesta får resa långt utmed fjordarna för att komma hit.

När vi passerat denna moderna bebyggelse och minnesstenar kom vi fram till ortens kyrka. När man skulle bygga ut kyrkogården på 1960-talet hittade man skelett i jorden, många skelett, någon hade redan utnyttjat platsen! Det visade sig även finnas en liten lämning av en kyrka några få meter från 1900-tals kyrkan! Det framkom att det var Grönlands äldsta kyrka och helt plötsligt började pusselbitarna från sagan om Erik den Röde och hans kristna fru att falla på plats. Kyrkan skulle nämligen ligga ett gott stycke från boningshusen, och det gjorde denna kyrka. Dessutom var storlek och fynd på platsen alla från den tidigaste kristna perioden.

_MG_2699
Till vänster om den röda kyrkan hittades lämningarna av den vikingatida kyrkan.
_MG_2657
Vår danska guide visar den lilla kyrkan.

Från denna fantastiska lämning gick vi upp till området med rekonstruktioner. Där väntade en inflyttad isländska som synnerligen dramatiskt och livfullt presenterade sagan. Det blev dock lite ansträngande när allt upprepades på tyska, udden i dramatiken försvinner när man hör allt två gånger!

_MG_2669

Bakom henne ser man den rekonstruerade kyrkan.

Nybyggd kyrka!
Nybyggd kyrka!

Långt intressantare var att se lämningarna efter långhusen och ytterligare en kyrka, se bilden nedan. Det fanns spår överallt i backarna efter hus och hägnader, härligt att går runt här och titta.

_MG_2683

Leif Eriksson i närbild - den man som enligt sagan och myten var den första personen från Europa som steg iland i Nordamerika.
Leif Eriksson i närbild – den man som enligt sagan och myten var den första personen från Europa som steg iland i Nordamerika.

Allt roligt har ett slut, så även besöket vid Erik den Rödes bosättning! Jag hade fått en ny fantastisk upplevelse och fått en bättre inblick i hur man lyckades etablera dessa bosättningar som förefaller minst sagt märkliga när man läser om dem. Det fanns faktiskt möjlighet att överleva här, det gick att hålla djur, det gick att odla lite och naturligtvis det fanns mycket i havet.

Några burkar då? Nix, det blev det inte idag, området var helt öde!

Färd tillbaka till MS Fram.
Färd tillbaka till MS Fram.