I väntan på geo-tomten – min första WherIgo

burk10

Den 23:e augusti 2008 var det dags att för första gången ge sig i kast med en WherIgo-cache. Sedan dess har det givetvis blivit många fler av denna cachetyp, men på senare tid har jag inte ägnat mig mycket åt denna form av cachen, har inte ens loggat de nya WherIgo utmaningar som lagts ut mitt i centrala Göteborg! Det får bli bot och bättring, ett första steg är att gå tillbaka till det första WhereIgoäventyret 2008.

———————-

Idag slog sig TMR68 och Hallén ihop om att ta en WherIgo cache! Den enda i Göteborgsområdet, ”A Small Adventure”. TMR hade en handdator med GPS och jag min Colorado, nu skulle det bli ett skarpt test!

Vi tog oss fram till starten och det uppenbarade sig bilder och en enklare vägvisning, vi fortsatte så några steg när vi började bli fundersamma, skulle man inte få koder också? Då upptäckte vi att man fick vara extra uppmärksam när man kom fram till en ny plats – eller zon. Då kan man nämligen på sin maskin upptäcka en mängd olika saker. Genom kikaren kan man se saker, t.ex. koder som lagras på ett digitalt kort, dessa blir senare viktiga för att låsa upp nya zoner för att komma vidare. Dessutom kan man möta t.ex. signalgrodan eller som vi gjorde – en geocachare… På bilden som dök upp såg man Indiana Jones, misstänkt lik en legogubbe, beskrivningen föreföll trovärdig – en geocachare utmattad på en sten i skogen nedtyngd av en ryggsäck fylld med dator, gps, vatten, mat, första hjälpen m.m. Han gav oss en del extra råd, det kunde behövas! Vi traskade nämligen fram och tillbaka på samma stig ett bra tag innan vi förstod hur man skulle hantera detta nya spel. Det är inte helt lätt att använda men ett ganska kul sätt att utforma multis/mysterier.

Man kan säga att WherIgo låter geocacharen träda in i ett dataspel. Det går säkert att utveckla funktionerna så att det kan bli en mycket mäktig upplevelse. Fördelen med att få information när man träder in i zoner är att det inte nödvändigtvis behövs burkar på plats, som i en vanlig multi. Ganska bra om man vill bygga en slinga i centrala staden, där det är mycket svårt att hitta bra platser för en burk. Dessutom kan ju flera WherIgo cacher dela samma utrymme.

När vi fått alla koder, som låste upp zonerna, så fick man också koordinater på två platser till finalen. Dessa var inte inbyggda i GPSens spelfunktion utan dessa fick man hitta i två burkar ute i skogen. När dessa var på plats hittade vi också finalen.

Ett mycket gott råd är att se till att spara all information och håll koll på batterikapaciteten, både Coloradon och PDAn drog betydligt mycket mer ström när man spelade WherIgo än vid normal användning.

Skall bli spännande att se om fler börjar lägga ut denna cachtyp. Jag tycker den verkar lovande även om programmet man skall använda för att bygga spelet med är ytterst jobbigt och fullt av buggar. Men det lär väl förbättras, men har du en PDA med gps eller en Colorado – tveka inte – pröva detta nya spel!

Efter vår framgångsrika jakt blev det givetvis även en mängd traditionella cacher, men det är inte ämnet för dagens blogg.