Zürich – nästan som Björkekärr

Här finns ju COOP, det är ju som på Trätorget!
Här finns ju COOP, det är ju som på Trätorget!

Varför beger man sig ut på resa när allt egentligen finns utanför dörren? Varför åker man till fjärran länder när Getryggens magiska toppar glimmar i vårsolen och Coop på Trätorget slår upp sina portar varje dag för besökare? Varför då åka till Zürich? Där finns ju också magiska höjder i fjärran, men längre bort än vad som är fallet med Getryggen, där finns också Coop men där håller man stängt på söndagar! Det mesta skulle alltså tala emot att överhuvudtaget lämna Björkekärr. Det som talar för att bege sig söder ut är givetvis att Zürich ligger i landet Schweiz som inte finns med på min ganska långa lista över länder där geocaching har bedrivits. Det var denna brist som fick mig att kvart i elva på fredagsförmiddagen lämna Björkekärr och Göteborg med hjälp av Airberlins vingar  ta mig till landet med alper, galna gökar, chockad och ost med hål (som TMR68 givetvis varnat mig för….)

Airberlin

Efter några timmars resa kunde jag kliva ut på Schweizisk mark och ta spårvagnen in mot centrum. Första anhalten var givetvis hotellet, ganska nära centralstationen, där en del av packningen avlämnades innan jag begav mig ut på en liten geocachingvandring i centrum. ”Central” var mitt första mål, en plats med horder av mugglare då den låg vid en knutpunkt för stadens spårvagnar. Det är en liten extra utmaning att leta på dessa platser, men ändå riktigt kul när burken är hittad och loggad. Nöjd med att därmed ha säkrat mitt 33:e land i Europa.

Dagens första fynd och första fyndet i S
Dagens första fynd och första fyndet i Schweiz.

Givetvis kunde jag inte nöja mig med en logg i landet, vad skulle jag då göra resten av helgen? Promenaden fortsatte in på Bahnofstrasse, som är ett huvudstråk genom staden. Själva gatan markerar den igenfyllda medeltida vallgraven. På ena sidan av gatan finns den medeltida staden med otroliga små gator och gränder, en underbar miljö för en stadspromenad. På andra sidan gatan låg lite modernare kvarter så man fick verkligen en intressant blandning utmed denna shoppinggata. Nu var jag inte där för shopping utan för caching. Jag stannade till vid ”4 Nymphen an Bahnhofstrasse Zürich /PinzettenCache”, där jag åter fick praktisera mina urbana cachingförmågor. Kameran åkte fram och med den som täckmantel var en liten magnetisk cache snart funnen och loggad.

Nymphen an Bahnhofstrasse Zürich
Nymphen an Bahnhofstrasse Zürich
En gränd i den medeltida stadsdelen.
En gränd i den medeltida stadsdelen.

Torg

Mitt i centrum fanns två Earth Cacher, den första jag kom till var ”Hinterlassenschaften eines Gletschers” och därefter nådde jag ”Zürich unter Wasser” som låg högt uppe på en höjd där ett romerskt fort funnits, senare har området använts som mötesplats i staden. Nu återstår att se om jag kan lösa alla frågor till dessa cacher, bara en begränsad del gick att leta upp på plats så jag betraktar ännu dessa loggar som osäkra.

Fin utsikt från det f.d. romerska fortet.
Fin utsikt från det f.d. romerska fortet.
Inte långt från Earth Cachen fanns denna kopia av en romersk gravsten som hittats på platsen.
Inte långt från Earth Cachen fanns denna kopia av en romersk gravsten som hittats på platsen.

Från det vackra höjdområdet tog jag mig ned genom de slingrande gränderna mot ”BlackBox Micro Paradeplatz Zuerich”, åter en plats med mängder av mugglare. Tyvärr var cachen placerad under en biljettmaskin, och dessa används flitig, mycket flitig. Efter några tappra men misslyckade försök bestämde jag mig för att avbryta och istället uppsöka ett matställe då energinivån nu började bli lite låg i geocachingkroppen.

En trappa som leder mellan två gatuplan, ganska påkostad - och helt fri från grafitti.
En trappa som leder mellan två gatuplan, ganska påkostad och helt fri från graffiti.
Gökur kunde man hitta i alla möjliga och omöjliga former. Nej, jag köpte inte något!
Gökur kunde man hitta i alla möjliga och omöjliga former. Nej, jag köpte inte något!

Stärkt av en enklare måltid tog jag mig med raska steg mot ”Blumenkrieger im GrossStadtdschungel” som också var på en mugglartät plats men ändå en plats där det var möjligt att söka och dessutom finna cachen.

Vid Blumenkrieger im GrossStadtdschungel, mugglare i mängd!
Vid Blumenkrieger im GrossStadtdschungel, mugglare i mängd!

Kvällen avslutades med ett besök vid ”Zuerich Hirschengraben”, den tog dock längre tid än väntat. Jag skulle leta upp en liten platt burk, vid ett knä eller möjligen knähöjd, hinten var lite kryptisk. När jag lokaliserat platsen behagade en mugglarkvinna att slå sig ned på stenmuren mindre än en meter från cachen. Hon satt sedan kvar där i väl över en kvart. När hon reste sig parkerade en bil framför cachen, en man kliver ur och börjar pilla på sin telefon, han ställer sig sedan vid cachen och där blir han kvar. När en parkeringsvakt dyker upp läger han pengar på mätaren. Äntligen skulle jag bli av med honom tänkte jag, men icke! Han fortsätter att leka med telefonen, jag tar då en promenad, när jag återkom var han fortfarande kvar…… Jag började tro att han skulle börja bygga ett hus på platsen och slå sig ned där för gott! Till sist kliver en kvinna ut ur bilen och mer eller mindre drar honom bort från platsen! Äntligen, jag slog till likt en utsvulten kobra och fick dagens sista logg.

Här ser ni den telefonpetande mugglaren som uppehöll mig i en mindre evighet....
Här ser ni den telefonpetande mugglaren som uppehöll mig i en mindre evighet….
I väntan på att mugglaren skulle ge sig av tittade jag på bergbanan som kom rakt ur huset på andra sidan gatan!
I väntan på att mugglaren skulle ge sig av tittade jag på bergbanan som kom rakt ur huset på andra sidan gatan!

Nu återvände jag till hotellet för lite vila och planering inför morgondagens äventyr som skulle komma att föra mig ut ur staden jag just anlänt till, tänkte jag mig möjligen till Björkekärr? Nej, det är faktiskt helt fel svar!