Vilddjurens skog

Bloggen heter ”Halléns Geocachingäventyr” och nog brukar det bli lite äventyr då och då… ibland blir det dock lite mer äventyr och upplevelser än vanligt. Idag var en sådan dag då en ganska alldaglig cachingtur kom att kryddas med lite extra upplevelser! Men vi tar väl det hela från den odramatiska början.

Efter två turer i marin miljö bestämde jag mig idag för att vända inåt land och in i skogarna, äkta Hallén-caching alltså! Det föreföll onödigt att ta hjälp av något transportmedel när den första burken endast låg 6 kilometer från cachingbasen så jag tog på kängorna, packade ryggsäcken och gav mig av. Denna första burk var ”Smedjegården” som låg inklämd mellan radhusen och det höga berget ute vid Lexby. Inte en mugglare i sikte i trakten denna förmiddag så jag loggade obekymrat samt kastade en blick på en äldre byggnad som låg nära cachen.

Gård

Jag kom nu in på den första sektionen av cache-serien Kulturstigen som jag loggat sedan tidigare. Där var nu skyltar uppsatta och en del markeringar.

Kulturstigen

Ledmarkering

Uggla

Får

Nyfikna....

Här har gården legat på samma plats sedan 1600-talet.
Här har gården legat på samma plats sedan 1600-talet.

Jag gick förbi ett antal loggade cacher innan jag nådde fram till den första av burkarna i nästa etapp ”Kulturstigen – Stubben” jag gick runt i lite cirklar innan rätt stubbe kunde lokaliseras. Efter denna cache fanns det inte längre några ledmarkeringar och mitt vägval var kanske inte det bästa, men fram kom jag till nästa punkt på kulturstigen som var ”Dalhagen”, en mycket snyggt utformad liten fågelholk!

En omärkt kulturstig.
En omärkt kulturstig.

Efter ett par hundra meters vandring nådde jag cachen vid ”traktorvägen” som var en svamp helt i Hallén smak.

God svamp

Vid det övergivna och nedbrända torpet ”Kattfarmaren” inleddes ett mindre äventyr!

Det nedbrända huset.
Det nedbrända huset. Snart skulle svinet komma….

Hinten var ”äppelmust?” och jag började söka efter en flaska eller möjligen ett konstgjort äpple. När jag höll på att leta brakade det till rejält i skogen bortom torpet och något kom farande genom snåren – älg? Jag ropade högt med min värsta föreläsningsstämma ”Geocaching – Hallén letar burk!!”, då blev det tyst, oroväckande tyst. I samma ögonblick fick jag se ett ihåligt träd som skulle passa utmärkt för en flaska med must… Först smög jag dock runt och upp på ruinen, dryga fem meter från mig ser jag då skinkorna på ett vildsvin av den större modellen – får erkänna att pulsen ökade! Men grisen brydde sig inte om mig, jag gick sakta tillbaka till trädet och med det stora djuret bökande bakom buskarna fick jag upp flaskan ur hålet och loggremsan ur flaskan. Loggen signerades med fyra ögon på svinet och något färre på loggremsan!! Helt plötsligt hade en vanlig skogscache förvandlats till något mycket minnesvärt, loggning i närvaro av ett vildsvin! Denna stund lär jag alltid minnas, det var inte bara geocaching, det var en mäktig naturupplevelse. Bild? Nej, det fick jag låta bli, viktigare att säkra loggen än att ytterligare utmana ödet.

Jag tog mig nu fram på en stig där det var uppenbart att vildsvinen var fler än geocacharna i denna trakt, det var djupa spår av deras klövar i leran. När jag höll på med loggning av ”Litterär höjd” som krävde lite träpinneteknologi var det nya djur i skogen – av okänt slag, jag fick väsnas lite för att få dessa att ändra kurs så vi inte skulle mötas nos mot nos.

Tulteredsbäcken”, ett tillflöde till Säveån skulle erbjuda en extra utmaning. Det fanns två möjliga sätt att ta sig över, en med långa hopp och sedan rakt mot den förmodade cachen och en med lite lättare väg över men sedan klättring över stora fällda träd. Jag föredrog att klättra över träden och fick då gå en liten omväg. Därefter vidtog ett långvarigt letande, läste tidigare loggar och ändrade strategi, men ingen burk ville komma fram hur och var jag än sökte. När jag var som mest uppgiven hördes åter kraftiga brak och knak i skogen…. vad nu – fler vildsvin? Denna gång visade det sig vara en älg som tog sig fram i bråten på andra sidan bäcken med siktet inställt på vadstället där jag befann mig. Jag påkallade uppmärksamhet, älgen stannar, stannar, nosar och lyssnar men bestämmer sig för att fortsätta rakt mot mig – lika bra att vika undan och lämna denna burk! Jag går rakt upp för berget och sedan ned i dalen där en minst sagt fallfärdig bro väntade.

Bron över floden....?

Skulle jag våga gå över? Tror inte det! Jag valde den leriga dalgången istället och kom på så sätt över utan problem. Nu var dramatiken över för denna vandring och det blev lite mer normal skogscaching. ”Enebacken” och ”Trollskogen” hittades snabbt och därefter blev det en liten transportsträcka mot ”Stenparti” samt ”Lönnfack”. Därmed hade jag nått fram till Jonsereds herrgård och lämnat vildmarken och dess djur bakom mig. På fina vägar gick vandringen nu bortåt Kåhög där nästa etapp av tre burkar skulle letas upp. Den första av dessa låg utmed GC-vägen vid ”Kåhög”, den enda kvarvarande gården i Partille. Efter en stunds letande i täta enbuskar fick jag fram cachen och säkrat även denna logg. Därefter gav jag mig åter ut på GC-vägen och fick loggat även ”Cykelbanan” efter en del letande samt avslutade med ”Hemvärnsgården”. Där gick dock inte loggremsan att få ut så jag tvingades till en fotologg.

Nyfikna

Hemvärnsgården

Burkjakten denna lördag var därmed slut, totalt 13 loggar blev det. Nu återstod vandringen hemåt och totalt fick jag 26,5 kilometer i benen denna dag, mer än godkänt resultat!

1 kommentar

  1. det är verkligen kul att läsa om dina fantastiska äventyr, vi är ju också ute mycket i skogen men har än inte sett nån älg eller vildsvin i samband med caching, bara harar , ekorrar och nåt råddjur

Kommentarer är stängda.