Kring-kuuskande utmed fyra kungars väg

Lördagen skulle innebära den ”stora burkjakten” utmed fyra kungars väg. Vi lämnade vår lägenhet i Rapla för att bege oss ut på en intensiv cachingdag.

Rapla
Vårt lyxboende!

Målet denna dag var satt till minst 200 cacher.

Burkjakten har börjat
Burkjakten har börjat

Fyra Kungars Väg

Stor kvinna med liten man?
Stor kvinna med liten man?
Monument
Det är inte alla som överlevt turen utmed denna väg!

Jakt

Väg

Oftast hittades cacherna närmast vägen, men här och där låg cacherna en bit in eller på andra sidan djupa diken vilket tvingade oss ut på omvägar.

Torado på språng!
Torado på språng!
En och annan "bouns" burk fick vi också och som alltid är en kyrkburk en lätt burk.
En och annan ”bouns” burk fick vi också och som alltid är en kyrkburk en lätt burk.

Skyltar

Burk efter burk loggades och oftast satt dessa cacher i granar och gran på estniska är kuusk (där av rubriken på dagens inlägg) En suur kuusk är en stor gran… tänk vad man får lära sig när man geocachar!

Till min stora glädje fanns det även en del annat utmed vägen. Denna lördag var höjdpunkten besöket vid ”NKT Keava linnus / Keava hill-fort”. Fornborgen/borgen har genomgått några utgrävningar och det har gjorts fynd från vikingatid fram till 1200-talet.

”Most of the finds from the Keava hill fort belong to the types that were used from the 11thñ13th centuries. In the deeper layers of area I, pottery fragments dating to the Viking Age were also found. A javelin-head and the spearhead found in 1904 can be dated to the 11th century. All other finds that could be dated more precisely belong to the second half of the 12th century or the first quarter of the 13th century. The assemblage retrieved from the Keava hill fort so far is rich, but also typical of the Estonian Late Iron Age hill forts. From better-studied hill forts, Keava finds resemble those of Varbola, Soontagana and Lıhavere. Most of the find assemblage is made up of ornaments, personal belongings and metal details of clothing, fragments of ornaments related to handicraft, scrap metal and bronze work residues.”

Läs mer via denna länk.

Keava

Här var inte cachen, men det var ett spännande hål!
Här var inte cachen, men det var ett spännande hål!
Ingabo passerar fornborgsvallen.
Ingabo passerar fornborgsvallen.
"Borggården"
”Borggården”
Finalen till mysten var dessutom snyggt utformad.
Finalen till mysten var dessutom snyggt utformad.

Efter detta trevliga avbrott i vårt kringkuuskande tog vi oss vidare mot nästa burk.

Kossor

Typisk burk på trailen.
Typisk burk på trailen.

Bilden ovan visar hur burkarna utmed denna trail såg ut. De var nästan samtliga av trä med en skiva som förhindrade den inre burken från att falla ut. Det gjorde att man vid varje stopp hade en del extra moment att utföra för att få ut och återplacera burken, viktiga saker att tänka på utmed en trail då varje hundradels sekund är burk värd.

Burkarna kunde smälta väl ihop med omgivningen.
Burkarna kunde smälta väl ihop med omgivningen.
En grupp nyfikna mugglare!
En grupp nyfikna mugglare!

När vi närmade oss slutet på vår cachingdag hade målet uppnåtts och överträffats, över 250 hittade burkar blev det denna dag. Inte någon stor variation när det gäller burkar men några intressanta upplevelser blev det ändå som ni sett på bilderna.

Loggning

Vi återvände nu till lägenheten i Rapla för att laga oss lite mat i det enkla köket och avsluta med att beskåda en påse chips.

Här är chipsen - där är Ingabo men var är.....?
Här är chipsen – där är Ingabo men var är…..?

Snart var det dags för lite vila, för vila skulle vi inte hinna med under den kommande vilodagen.