I österled – eller – talar man svenska utomlands?

07.35 rullade SJ:s snabbtåg ut från Göteborgs central. Ombord fanns en grupp mystiska individer, Ingabo, TMR68, Monway, Krösa och givetvis undertecknad. Tre timmar senare anlände vi till den stora huvudstaden och där väntade ett kort uppehåll innan nästa etapp av resan skulle inledas. Tiden användes givetvis till burkjakt, det mesta var för min del redan loggat men gruppen råkade faktiskt gå förbi en cache som jag hade ologgad i centrala Stockholm och den hittades av TMR68 under noggrann bevakning av en beundrande mugglare!!

Inlåst

Vad händer här tro?
Vad händer här tro?

Marknad

Finns det något här?
Finns det något här?
TMR68 gillar rör, det vet väl alla!
TMR68 gillar rör, det vet väl alla!
Parkbänkscaching...
Parkbänkscaching…

Givetvis blev det även ett stopp vid ”Strandvägen”, en av de populäraste burkarna i landet sett till antalet favoritpoäng.

Var kan den vara?
Var kan den vara?

Nu var det mycket hög tid att återvända mot centralstationen och cityterminalen för nästa del av vår transport. Den innebar en mindre komfortabel resa med buss i två timmar upp till Grisslehamn där ett fartyg väntade på att föra oss ut över Östersjöns mörka vatten. Innan avfärd hade vi givetvis lite väntan… att avklara, sen var det bara att kliva ombord.

Fartyg

Även denna etapp av resan var två timmar lång och den tiden användes till att få lite mat, även om några av oss kanske var lite väl hungriga på burk!

Monway letar burk, kan det vara en FTF han söker?
Monway letar burk, kan det vara en FTF han söker?

Slutligen siktades land och vi fick åter fast mark under fötterna. Som ni kanske förstår var det Eckerö på Åland vi anlänt till, nu hägrade den första loggen i detta nya ”land”. Likt en flock hungriga vargar kastades sig fem burkletare mot en stolpe – hur skall det sluta? Burken hade obefintliga möjligheter att undkomma och den låg efter några sekunder i Ingabos hand och därmed kunde denna första cache på Åland signeras, extra härligt tyckte jag då det var land nummer 40 på min geocachingkarta.

Fem letar efter en skatt

Åland har så långtgående självstyre att det räknas som ett eget land med självstyre inom Finland. Svenska är det enda officiella språket och all militär aktivitet är förbjuden enligt det internationella avtal som garanterar Ålands ställning (se mer på till exempel NE).

Flaggor
Lite om Ålands flagga finns via denna länk.

Från Eckerö tog vi oss med buss in mot huvudorten Mariehamn där vi skulle ha vår geocachingbas över helgen på Övernäsgården.

Är tandemcyklar vanliga här tro?
Är tandemcyklar vanliga här tro?

Under vår vandring mot vårt B&B fick vi se ytterligare en del åländska märkligheter.

Entre

Regler

Påflugen

Kanon! Men här var ju inte burken....
Kanon! Men här var ju inte burken….

När vi lämnat av delar av vår packning på rummen så begav vi oss givetvis ut på en cachingrunda i närområdet.

Det fanns ovanligt många äldre väderkvarnar på Åland, många var förärade med burkar!
Det fanns ovanligt många äldre väderkvarnar på Åland, många var förärade med burkar!
Orginalet - Övernäsgården från 1861 då orten bildades.
Originalet – Övernäsgården från 1861 då orten bildades.

Tid är pengar

Spegel spegel på stolpen där säg mig var cachen är.
Spegel spegel på stolpen där säg mig var cachen är.

Lugna gatan

För att vara en fredagskväll var det lugnt, otroligt lugnt på Mariehamns gator och torg, vi mötte knappt en människa än mindre några mugglare!

Här gör Krösa jobbet, övriga tittar på..
Här gör Krösa jobbet, övriga latar sig på bänken….

Mariehamns centrum är inte stort så det krävs inte många steg innan man hamnar ute i naturområden invid havet, som alltid är nära.

Kustnära caching
Lotsberget.

Gruppens sista gemensamma burk för kvällen blev ”Lotsberget”, en plats med fantastisk utsikt. Därefter delade vi upp oss, Ingabo, Krösa och Monway gick tillbaka till vår tillfälliga cachingbas allt medan TMR68 och Hallén fortsatte att leta burk. Det berodde på att vi hade lite olika planer inför morgondagen. Tre i gruppen tänkte då cykla runt, medan vi andra tänkte berika turen till Åland med lite historia, men mer om det i morgondagens blogginlägg! Då skulle vi inte hinna med de södra cacherna, därför blev det en förlängd kvällsrunda mot ”Strandpromenaden”, ”Fiskehamnen”, ”Lervik” och ”Marina”.

Kvällsvy vid cachen Marina.
Kvällsvy vid cachen Marina.

Vi avrundade kvällsturen med att även logga ”Run to the hills” och ”Baltichallen”, det fick räcka för denna kväll! Klockan närmade sig 23 och det var hög tid att få lite vila inför morgondagens heldagscachingtur.