Två knarriga gubbar på en holme

Idag hördes lockropen – det finns burk där ute – det finns burk där ute… Lockelsen blev för stor och istället för att åka till arbetet blev det en tur mot väster och där mötte mig en portal som ledde in mot kajer och båtar.

Skärgårdsbåtar

Innanför portalen väntade en skäggig man – Ingabo. Vi klev ombord på närmsta båt och efter en kvart kunde vi landstiga på vår holme.

Ut på havet

Här får man inte tälta vid återvinningsstationen...!
Här får man inte tälta vid återvinningsstationen…!

Knarrholmen ägdes av Götaverken och donerades mitt under brinnande krig till bolagets arbetare. Driften av ön togs över av några fackförbund, men dessa har nu sålt ön och den kommer att Billström Riemer Andersson AB. Återstår att se vad det betyder för ön och dess cacher!

Minnessten

Vi skulle dock inte gräva i öns semesterhistoria utan gick rakt mot dagens första burk som lämpligt nog bar namnet ”Knarrholmens första cache”, vi kunde utan problem lokalisera cachen och sedan dra vidare ut mot ”Knarren med utsikt”. Därefter gav vi oss på den runda som finns på holmen om 8 burkar. Det blev som vanligt ute i skärgården till att kliva på klippor, tampas med enbuskar och andra taggiga växter samt att förundras över den onda och mörka värld mugglarna lever i…

Knarrholmen

Knarrholmen

Den blötaste utmaningen kom när vi nådde ”Knarrenrundan #3 – Mellan Knarrarna” där fanns inte längre torra land att gå på, det började bli blött. Ingabo hade sandaler med sig, det hade inte jag. Det blev därför till att dra av strumporna, sedan på med kängorna igen då botten var stenig och innehåll många vassa snäckskal. Sen var det dags att tampas med vattnet.

Vad

Lite längre ut såg vid ön där cachen ”Knarrenrundan #2 – Lilla Knarren” ligger men vi kunde inte hitta något bra ställe att vada över till den. När vi läste att vattnet gick upp till knäna på hebb valde vi att helt strunta i denna cache, då vi hade behövt en båt! Det finns ändå tusentals andra burkar så varför blöta ned sig för en burk på en holme – sa vi och gick vidare på vår tur (läs rubriken på dagens inlägg, två knarriga gubbar…)

När vi avrundat slingan kom vi till färjan nästan en och en halv timme för tidigt. Därmed var det läge att göra ett litet försök på ”Välkommen till Knarrholmen” men då vi inte kände för att åter blöta ned fötterna lämnades denna då vi inte kunde se något uppenbart. Istället vändes intresset mot våra gps:er och planering för en fortsättning av dagens tur på fastlandet istället.

Finns det något där Ingabo?
Finns det något där Ingabo?

Väntan

Turen över till Saltholmen gick med en av de modernare och snabbare färjorna.

Till havs

Men mitt i farleden fanns ett hinder… båtens motorer slogs av och framför oss kunde vi se att sjöräddningen var i färd med att rädda en motorbåt med besättning.

Sjöräddningen

Fiskebåt

När vi åter nått Saltholmen sattes högsta Ingabo & Hallén fart för att komma fram till ”Ett stenkast från havet”. Det var ett bra tag sedan jag var uppe på berget senast, 10 juni 2009 för att vara exakt! Nu hade staketet tagits bort och någon ägnar sig åt att renovera luftförsvarställningarna på toppen av berget.

Militärt

Letterbox

Vi tog nu spårvagnen ut på Hisingen där Ingbo hade gömt undan sin geomobil och med hjälp av den tog vi oss vidare ut på lite bonuscaching. Först på listan blev det de två letterboxarna ”Albins Sjörövarskatt” och ”1#Hisingens julkalender 2012‏”. Det blev sedan jakt på ett par mystar, som åtminstone till hälften var framgångsrikt. Via ytterligare några bonusburkar hamnade vi vid earth cachen ”Svartebergen” innan dagens lilla runda avslutades med ännu en logg på en myst.

Earth Cache

Jättegryta

Geologi

Därmed var en mycket trevlig tur avslutad och det hade blivit totalt 16 cacher av lite olika blandade typer. Något jag helt glömt av var ju att jag skulle gå på event idag – ”Göteborgs Museumevent #3”, men det kommer ändå fler och ännu större event!