Cliff Walk

Cliffwalk

Lördagens äventyr på Guernsey ägnades åt en vandring utmed kusten på Cliff walk leden. På kartan ovan har jag markerat sträckan som avverkades under vandringen, lite över tre mil lång. Det finns fina vandringsleder som sträcker sig runt om hela ön, jag skulle inte ha något emot att återvända för att gå leden i hela dess sträckning!

Denna augustidag skulle jag dock inte hinna med att gå runt hela ön. Det skulle bli en ganska burkrik dag och nog var det tur att det var traditionella plastburkar helt utan koppling till alkohol…..

Ingen alkohol

Redan vid början av vandringsleden träffade jag på de första spåren av 2:a världskriget, tunnelöppningar som leder in till en anläggning som byggdes av den tyska krigsmakten. Idag är det ett museum, som var stängt när jag passerade strax före klockan åtta på lördag förmiddag.

Underjordiskt

Akta dig för taken

Den första biten av vandringsleden gick på platt mark i närheten av St. Peter Port, men snart såg jag de första trapporna som ledde upp mot krönet av klipporna. Det skulle bli många turer upp och ned för dessa klippor under dagens tur! Vid detta första krön möttes jag av ytterligare en militär anläggning, denna gång brittisk och från 1800-talet.

Kanon

Varning

Det var lika bra att det inte låg någon burk vid Soldiers Bay så jag kunde obekymrat fortsätta min färd.

Cliff Path

Ibland försökte ”bunker-byggarna” under 1800-talet uppenbarligen kopiera civila stugor! I bakgrunden syns dessutom en gigantisk pepparkvarn, som idag fungerar som sjömärke men som då var en vaktkur! Här fanns givetvis en cache.

Bunker

Utsikt

Det fanns många vackra utsiktspunkter utmed denna vandringsled, den ena värre än den andra. Men ibland gjorde jag avstickare inåt land för att hitta ytterligare en och annan burk.

Vattenhål

Geocache

Snart var jag åter ute vid vattnet och letade burk utmed klippornas kanter.

Cache

Vissa leker med hink och spade på stranden, Hallén loggar burk....
Vissa leker med hink och spade på stranden, Hallén loggar burk….

Utmed hela vandringen gick det att titta upp mot skyn och följa flygmaskinernas väg mot flygplatsen, därmed kunde riktningen bestämmas nästan lika bra som med GPS!

Flygmaskin

Utsikt

Strand

Många trappor blev det....
Många trappor blev det….

I varje vik där det gick att landsätta båtar fanns spåren av äldre militära anläggningar. Nästan lika vanligt som tyska bunkrar var försvarstorn från 1700-talet då det fanns ett överhängande hot om en fransk attack. De byggdes enligt samma ritning och lär ha kostat 100 pund styck att uppföra.

Försvarstorn

Tidvattenskillnaderna utmed kusten är verkligen tydliga!
Tidvattenskillnaderna utmed kusten är verkligen tydliga!

Vid en cache, som jag sökte efter länge utan att hitta, gjorde jag ett helt annat fynd bakom ett snår av buskar, en bunker.

Bunker

Inne i korridoren fanns dörrar in till tre ganska stora rum, bara att tända ficklampan och bege sig in på upptäcktsfärd!

Bunker

1942

Den som önskar att lämna leden och ta sig till stranden fick på många ställen vara beredd på att få klättra lite.

Strandstege

Klippkust

Inte riktigt som i vilda västern!
Inte riktigt som i vilda västern!

Vid det 13:e försvarstornet fanns det möjlighet att få en kopp espresso och lite glass! En trevlig överraskning efter ett par mils vandring.

Försvarstorn no 13

Detta liksom många andra av tornen hade återanvänds under den tyska ockupationen och fått moderna kulsprutor och små kanoner.

Infoskylt

Inte en enda MTB åkare syntes till utmed leden, kanske detta kan förklara varför....
Inte en enda MTB åkare syntes till utmed leden, kanske detta kan förklara varför….
Ännu en 1800-tals bunker, trevligt nog med en cache!
Ännu en 1800-tals bunker, trevligt nog med en cache!

Kustlinje

Landskapet blev allt mer dramatiskt ju längre västerut på ön jag tog mig och stigen gick bitvis i riktigt branta sluttningar.

Vild kust

När jag hunnit en bit förbi flygplatsen och gps:en angav att jag vandrat väl över 30 kilometer bestämde jag mig för att gå mot inlandet och bussen tillbaka till St. Peter Port, men först skulle jag bara ta en burk till.

"Bli inte blöt om fötterna" står det i hinten, var tror ni burken sitter?
”Bli inte blöt om fötterna” står det i hinten, var tror ni burken sitter?

Under denna vandring blev det väl över 20 burkar loggade och dessutom en enastående fin vandringsupplevelse som jag placerar högt upp på listan över turer med kvalitetscaching. Hit kan jag tänka mig att återvända för att genomföra fler vandringar, jag är numera i besittning av både en en karta över leder och ett häfte som beskriver lederna med dess sevärdheter.