Herm – en fantastisk liten värld full av burkar

Herm

Drygt 25 minuters båtfärd ut från St. Peter Port ligger den lilla ön Herm. En geocachare behöver inte granska kartan mer än någon mikrosekund för att inse varför jag valde att åka ut från huvudstaden till denna ö, där finns burk, många burkar!

Efter en stadig engelsk frukost gick jag ned till hamnen och köpte min biljett över till ön och några minuter senare var jag på väg över vattnet mot en helt bilfri ö, där fanns endast ett par traktorer, inga andra fordon.

Färjan

På avstånd såg det ut som om ön var platt, men det var bara en synvilla. Det visade sig nämligen att ön var mycket kuperad och hade ett vackert och varierat landskap. De första burkarna låg nära färjan och med hinten Where did Lucy meet Mr Tumnus? i minnet gick jag mot den första cachen för dagen.

Where did Lucy meet Mr Tumnus?
Where did Lucy meet Mr Tumnus?

Jag passade även på att hämta viktig information till det första delsteget till öns enda multi. Jag hade bestämt mig för att först gå norrut på ön och sedan följa någon form av spår kring öns kuster och fånga så många burkar som möjligt. Den kuperade terrängen och många täta snåren med ormbunkar som blandade sig med björnbärssnår tvingade mig att försöka gå där det var så öppet som möjligt, även där kunde man dock möta hinder.

Inte en lämplig genväg....
Inte en lämplig genväg….

Ormbunkar

Dags att ta ut riktningen mot nästa cache!
Dags att ta ut riktningen mot nästa cache!

Vid några tillfällen drog det in kraftiga regnskurar men de upphörde snabbt och värmen tillsammans med vinden gjorde att kläderna snabbt torkade efter varje dusch! När jag nått mitten av ön fick jag se en cache nere bland en mängd stenar, det som jag insåg när jag kom närmare var att det inte var naturen som placerat ut stenarna, detta var en grav som troligen kan dateras till stenåldern.

Kista

Lite längre fram på turen träffade jag på ytterligare en stenkista. Ön skall ha varit rik på stenåldersmonument fram till de senaste århundradena då stenhuggare började förstöra monumenten och förvandla dem till byggnadsmaterial.

Stenkista

Skylt

Kring nordspetsen av ön var landskapet med vyer ut över Engelska kanalen storslaget.

Landskaps vy

Undrar vems spår man ser i sanden?
Undrar vems spår man ser i sanden?

Skyddat områdeA

Växtlighet

Torn

Herms norra udde.
Herms norra udde.

Jag hade nu nått öns nordligaste punkt och började min vandring mot söder. Där blev det effektiva burksökandet hejdat av en trist DNF på cachen ”No bull here”, det är flera som hittat den efter mitt besök, men jag misslyckades tyvärr. Trevligare var då att multifinalen hittades utan några problem under turen på denna del av ön.

Svamp

Kustvy

Snart nådde jag fram till cachen ”Ace of Clubs” som krävde en liten avstickare ut mot kusten. Burken låg vid, men helt dold, invid en livligt trafikerad stig.

Ace of Clubs
Ni ser säkert två stigar här, en för mugglare och en för geocachare – det gällde att se upp (jag menar ut) innan man tog sig tillbaka till den breda vägen efter loggningen!

Vild kust

När jag nu närmade mig den södra delen av ön steg också förväntan inför letterboxen ”The Dragon’s Lair”, en T4:a! Normalt är det inte burkar som passar Hallén, men denna trodde jag mig ha en möjlighet att erövra.

Ett djupt hål, det är väl något för Hallén?
Ett djupt hål, det är väl något för Hallén?

Jag skulle inte ner i hålet, men väl utför de branta och snåriga sluttningarna.

Rena rama buskisen!
Rena rama buskisen!

Djupt inne bland snåren fanns ingången till ett gammalt gruvhål.

Tyvärr var denna gång avstängd med en gallergrind.
Tyvärr var denna gång avstängd med en gallergrind.
Den minsta letterbox jag någonsin påträffat!
Den minsta letterbox jag någonsin påträffat!
Terrängen i området var långt värre än vad denna bild kan visa - tro mig.
Terrängen i området var långt värre än vad denna bild kan visa – tro mig.

Sydspetsen

Efter loggning av ”Leaf it here” kunde jag passa på att ägna några minuter åt resterna av det gamla kloster som funnits på ön. Det anlades redan på 500-talet, det är inte ofta som jag har anledning att passera sådana platser så där fick jag givetvis promenera runt och titta.

Klosterkyrkan är givetvis inte från 500-talet, men den ligger på samma plats som det första klostret.
Klosterkyrkan är givetvis inte från 500-talet, men den ligger på samma plats som det första klostret.

Efter 15 kilometers vandring denna dag smakade det gott med mat på The Sailers Inn strax innan det var dags för färd tillbaka mot St. Peter Port.

Hemfärd

När jag var åter i hamnen så inleddes nästa cachingetapp denna dag, den som skulle leda mig fram till cache nummer 23 000…. Denna dag trodde jag att det skulle bli burken ”The gnarly old tree”, ett gammalt träd föreföll vara en lämplig milstolpe i cachingkarriären för mig. Dessutom låg cachen inte långt från den plats där en av öns sista dueller utkämpades!

23000
Hallén tror sig ha loggat cache nummer 23 000!

Men allt blir inte som man tror, det händer alltid och jag menar alltid något oväntat. Min beräkning av vilken burk som skulle bli den 23000:e byggde på att jag inte kunnat logga cachen ”8th_Oly Bird Housing_OWL#108” i Munchen som inte bara blivit arkiverad utan också låst innan jag hunnit logga den. Det ändrade sig några dagar senare så nu pekar allt mot att det var cachen ”Room with a view” i en husruin som blev milstolpen.

Det var i denna miljö som den 23000:e loggen signerades, helt ovetande....
Det var i denna miljö som den 23000:e loggen signerades, helt ovetande….

Några timmar senare var även denna cachingdag slut, men oro er inte, en ny dag väntade med ännu ett vandringsäventyr ute på sagoön Guernsey.