Till Mölndal via Amerika

Botaniska

Idag blev det en färd med den första och förnämsta bland alla cachinglinjer till hållplatsen Botaniska där dagens runda skulle inledas. Strax efter 7 på söndagförmiddagen var det inte direkt mycket folk i rörelse området, men det var inte heller öde. Nu var det några kilometer innan jag skulle behöva oroa mig för eventuella mugglare, bara att sätta högsta Hallén-fart för att komma igenom trädgården och sedan vidare in i Änggårdsbergen.

Nya skyltar i Botaniska - visar även hur mycket gångvägen lutar! Det är faktiskt inte obefogat i detta mycket kuperade område.
Nya skyltar i Botaniska – visar även hur mycket (i procent) gångvägen lutar! Det är faktiskt inte obefogat i detta mycket kuperade område.

När jag passerat grindarna ut till naturområdet Änggårdsbergen kom jag fram till Amerika.

Amerika

Alltså det område som har planerats med växter från USA och Canada, men sånt hade jag inte tid för idag, det var burk som skulle hittas och det var ännu 1,9 kilometer kvar till första cachen så efter fotograferande av skylten drog jag iväg igen så lera och grus stänkte under kängorna.

Dagens första burk

Dagens första cache var ”Stigar som mötas, eller skiljas 12”, högt upp ovan mitt huvud svingade cachen – klättercache? Nej, så illa var det inte. Det var en fint ordnad burk som gick att fira ned istället för att behöva fira upp geocacharen!

Endast ett kort stycke bort låg ”Stigar som mötas, eller skiljas 11”. Med sedvanliga älgkliv tog jag mig först längs med stigen, insåg att det gick lite för fort och att jag helt plötsligt hade burken en bit ovanför mig utmed sluttningen. I ett ganska eländigt snårigt område med mängder av lösa stenar letade jag mig fram. Det tog en stund, men när jag nådde ett ganska upptrampat område insåg jag att här borde det kunna finnas en plastburk. Mycket riktigt, där under en sten väntade en ganska stor cache på att få en Hallén-signatur i loggboken, vilket den givetvis fick!

Jag lämnade nu skogsområdet och gav mig ut till dess yttersta utkant ”Trädbäcken”. Där väntade en liten burk under en stor stock.

Trädbäcken
Under vilken stock har cachen sitt hem…?

Nu hade jag nått fram till gator och asfalt men genom att göra en liten avstickare insåg jag att cachen ”I kanten av Fässbergsåsen” låg inom räckhåll. Min väg dit gick över den stora kyrkogården där en gång Fässbergs gamla kyrka stod fram till 1896.

Minnesplats över den gamla kyrkan, byggd av gamla gravhällar.
Minnesplats över den gamla kyrkan, byggd av gamla gravhällar.

Fässbergs gamla kyrka

Det visade sig snart att det var helt fel väg att komma från detta håll för att nå fram till cachen! Jag hade en lång rad av villor med tillhörande tomter mellan mig och cachen, förargligt, men jag konsulterade friluftskartan och hittade en väg. Den verkade nästa osannolik när jag gick på den, men det var en allmän väg som gick mellan den täta bebyggelsen och till slut var jag åter inne bland träden. Där hittades en stig förbi ännu ett hus och därefter kunde jag bege mig ut i terrängen och hitta fram till rätt idegran och logga dagens fjärde burk.

Nu var denna del av Änggårdsbergen med randområde ”städat”, de västligare burkarna får jag återvända till vid ett senare tillfälle. Istället vändes geo-blicken österut mot en burk som jag varit vid förr, ”Mormors Gård”. Vid mitt förra besök, 19 april, kunde jag inte ens leta ordentligt då det var ett muggelevent på platsen! Idag avlöpte besöket med framgång då det var lugnt och stilla på mormors gårdsplan. Burken fick jag syn på nästan omedelbart trots att den smälte in väl. Härligt, ännu en logg säkrad!

På Mormors Gård

Ännu en ”problemburk” låg nu framför mig, ”Fredrikskulle”. Där var jag på jakt den 14:e juli men då var denna cache mugglad. Nu skulle den vara återplacerad och många har också hitta den, ett bra läge att göra ett nytt försökt. Det blev ytterligare ett par kilometers rask vandring, till stor del uppför, innan målet nåddes. Där blev sökandet inte långvarigt, burken låg snabbt i min hand och förseddes med en signatur.

Därmed var dagens 6 burkar avklarade och jag kunde koppla på autopiloten och gå mot geocachingbasen, en avslutande motionsrunda. Det blev 19,5 kilometer i benen denna dag och en uppiggande burkletartur som stärker inför en kommande krävande arbetsvecka.