I tranornas och reptilernas land

Under gårdagen rapporterade televisionen att en trana lyckats med FTH (Först Till Hornborgasjön), det är en slags tävling för fjäderfän som leder till att fler vingar snart ses ovan åkern och sjön, innan någon hunnit reagera står sedan ett helt gäng tranhjärnor och skriker på varandra. Det märkliga inträffar då att det kommer en mängd mugglare som ställer sig och tittar på spektaklet – ännu ett bevis för den mörka och tragiska värld mugglarna lever i! Hur kom jag då in på denna redogörelse över tranor och mugglare? Jo, dagens rubrik – I tranornas och reptilernas land – den krävde någon form av förklaring då dagens inlägg inte skall handla om Hornborgasjön, men inlägget är lite tranrelaterat.

Bohusfästning

Men det är lika bra att ta det hela från början. Tranrapporten i SVT under gårdagen lockade mig idag att åka norrut mot Kungälv med den grön cachinglinje. Omedelbart innan taxegränsen klev jag av och inledde dagens vandring som gick förbi den imponerande Bohus fästning. Där finns en multi som lockar, men den var inte målet för mig idag.

Torget

Istället tog jag mig upp för backarna till toppen av Fontinberget och gick vidare upp ytterligare några höjdmeter för att nå ”Stål skelett #3” som blev dagens första burk. Det var dock inte fråga om någon klättring utan en lättfångad burk när man väl nått fram genom terrängen.

Stålskelett

Några hundra meters vandring längre fram fick jag ett snabbt fynd vid ”Fontin#1”. Samma tur hade jag inte vid ”connyivars 4-årjubileum” som trist nog resulterade i en DNF. Tidigare loggar angav att den skulle synas på långt håll, så var det inte för mig! Lite tröst fick jag dock när ”Källarkojan” ett kort stycke bort kunde hittas utan några problem. Ytterligare en trist DNF väntade vid ”Fontinbacken nere”, men där var jag i gott sällskap då ingen hittad den burken sedan sommaren 2014. Cachingen på Fontinberget avslutades dock med två hittade burkar, ”Trolltyg i Fontinskogen” och ”Den efterlängtade bron”, där den senare var en riktigt snygg burk!

Kolebacka

I området passerade jag Kolebacka, en gård med en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet, troligen längre. Mycket trevligt att se när man använder gamla gårdar på detta sätt, bra med rastplats och informationstavlor!

En bisyssla?
Levande bin….!

Torrtoa

Sanitär olägenhet

Det var nu hög tid att gå mot dagens huvudmål, cacherna utmed stigarna i Trankärrsområdet, 18 burkar väntade utmed motionsslingorna.

Trankärr

trankärrslingan

Det blev en ganska varierad runda med både lätta och svåra burkar och en del riktigt fint utformade cacher. Två burkar fick lämnas då jag efter ett långvarigt sökande inte lyckats hitta fram dessa, men övriga fick en Hallénlogg i boken. Här kommer en liten bildkavalkad från vandringen i skogen och ni lär förstå varför reptiler ingår i rubriken till dagens inlägg.

Ruin

Fallen jätte

Burk

Trädkrypare

Cacheväktare

Bilvrak

Var är cachen?
Var är cachen?

Många tänder

Snart i mål

När jag nådde slutet av vandringen hade duggregnet som förföljt mig hela dagen övergått i ganska ihållande regn så jag kände mig ganska nöjd med att nu lämna skogen. Någon burk till tänkte jag dock ge mig på inne i Kungälv. Efter dryga två kilometer nådde jag fram till ”Mimer” men där hade två tonåringar ställt sig med sina telefoner och visade inga tecken på att ge sig av, det var lika bra att gå mot nästa mål. Dagens sista burk blev ”Oggesp” som lätt kunde hittas då det var mugglarfritt kring församlingshemmet. Den gröna cachinglinjen körde sedan snällt fram direkt när jag kom till busstationen och därmed var denna burkjakt avslutad.

Det var härligt att komma ut en helt vanlig fredag och få 20 kilometers vandring samt 21 hittade burkar, vad gör då lite regn?