Läckö Kinnekulle Event 2015 – Föredrag om Arktis och slottsbesök

Efter en god frukost på hotellet drog jag ut på Lidköpings gator för att värma upp inför dagens eventövningar. Jag tog mig snabbt över torget, förbi rådhuset och vidare in bland den låga trähusbebyggelsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Centrum

Där hittade jag fram till torget och cachen ”Iqbals torg” uppkallad efter en mördad slavpojke från Pakistan. Platsen kan säkert vara mugglartät men på lördag förmiddag var jag helt ensam på platsen!

Slavpojke

Några hundra meter bort låg cachen ”Jorängs stubbar” som också fick ett besök under denna förmiddagsvandring.

Stubbar

Cachingrundan gick nu mot Vänerns strand och ”Beach 2020”, en burk som säkert kan vara svår att komma åt om mugglarna får för sig att spela något av sina mystiska spel på denna plats, men idag var det lugnt och enkelt att logga.

En bit bort utmed vattnet låg ”Strandpromenaden #3” som jag misslyckats med vid mitt besök här förra året, men i år hade jag sällskap av flera andra burkjägare. Vi höll på riktigt länge och var nära att ge upp när cachen plötsligt uppenbarade sig!! Skönt att få den avklarad efter allt letande. Stärkt av detta kunde jag nu fortsätta mot ”Något för den händige” som gäckade mig under gårdagen. Under korv-eventet igår kväll hade jag talat med CO olofsson om cachen och det visade sig att den var borta, men en ny hade placerats ut snabbt och skulle nu finnas på plats.

Händiga

Det underlättar när cachen finns på plats så jag fick nöjet att skriva i en helt ny loggbok, men valde inte att lägga något högt bud på båten!

Hemvist

Vid nästa cache ”Strandpromenaden #2” var jag lättad över att cachen inte var placerad i någon av invånarnas horn utan på en lite enklare, men mycket snyggt utformad, plats. På väg till eventplatsen kunde även multin ”Sibirien” hittas, alltid trevligt med något utöver de traditionella cacherna.

Loggbok

Djurets

Läckö Kinnekulle Event 2015” drog igång vid kl 10 och det var från första stund full aktivitet i salarna. Jag gick på ”Sveriges Reviewers, vad vi gör och varför” där djurets alias Lord Vampyre berättade om reviewerarbetet. Ett aktuellt tema var städning – då tänker jag inte på CITO – utan på städning av inaktiva eller skadade cacher. Där pågår nu en stor städrunda och det kommer varje dag in arkiveringsloggar, vem vet kanske kan det bli en lucka stor nog för en ny Hallén-cache! Efter att jag lyssnat på denna presentation tog jag en paus och lite fika innan det var dags för mig att köra igång föredraget i den största av salarna, som var fylld med väl över 100 personer.

Foto: Lena Wassenius
Dags att kyla ned publiken! Foto: Lena Wassenius

Om jag får säga det själv så var det en lyckad presentation! Det bygger jag främst på alla som under hela dagen och kvällen kom fram till mig och tackade för föredraget. Några i publiken skulle till Svalbard i september och fick givetvis en liten försmak av vad som väntar!

När ”arbetet” var över kunde jag börja tänka på andra nöjen, så som att åka ut till Läckö slott och vara med på en guidad vandring i slottet. Jag fick åka med en av arrangörerna ut till slottet, i god tid innan det var min tur att går på rundtur, men det gjorde inte något då området är ganska rikligt försett med burkar.

Läckö slott

Djärv

Port

Följande burkar fick en Hallén-logg under eftermiddagen:

Multin ”Läckö Slottsvandring”. Fin rundvandring och en mycket bra final!

Mysten ”Läcköslott”.

Traditionella cachen ”Victoriahuset”.

Traditionella cachen ”Arx Laecköö”.

Mysten ”Hemligt rum?”.

Modell av Läckö

Cacherna var i detta fall lite bonus till promenader i detta fantastiska landskap med en lång och spännande historia. Under den guidade vandringen låg fokus i hög grad på 1600-talet och De la Gardieska epoken, men det är ändå bara en del av slottets historia som är belagd från 1200-talet men som mycket väl kan ytterligare några hundra år äldre, kanske uppfördes det första fästet på platsen redan under 1000-talet.

Ursprungligen var detta en borg som tillhörde kyrkan och biskoparna. Den låg mycket strategiskt på denna lilla halvö ut i Vänern som var en viktig transportled, inte minst för pilgrimer som skulle till Nidaros. Den tidens ”turister” kunde generera goda intäkter då goda och säkra övernattningsmöjligheter var en bristvara i dessa trakter.

Mer att läsa om Läckö:

 • Bedoire, Fredric, Svenska slott och herrgårdar: en historisk reseguide, Bonnier, Stockholm, 2006
 • Lovén, Christian, Borgar och befästningar i det medeltida Sverige: [Castles and fortifications in medieval Sweden], Kungl. Vitterhets-, historie- och antikvitetsakad., Diss. Uppsala : Univ.,Stockholm, 1996
 • Theliander, Claes, Det medeltida Västergötland: en arkeologisk guidebok, Historiska media, Lund, 2004
Besök i slottets äldsta källare!
Besök i slottets äldsta källare!

När rundvandringen var avslutad plockades de sista finalerna i området och därefter slog jag åter följe med dabjorks och vi rullade in mot Lidköping. Vi stannade till vid ”Klevesberg” som publicerats i samband med cache-släppet kl 17, men där var vi på plats som andra grupp. Inne i Lidköping gav vi oss på letterboxen ”Lisch Letterbox Hybrid”, där hade redan ett stort gäng varit framme och loggat burken, men det hindrade givetvis inte oss från att säkra ännu en logg på denna cachetyp.

Finalen var besvärlig!
Finalen var besvärlig!

Inne i centrum, vid rådhuset, fanns början på en myst som inte var loggad på nätet. Vi valde därför att åka mot ”LISCH S-2 Gamla Rådhuset” och kunde där lätt lösa problemet. Efter en promenad nådde vi finalen och möttes av en blank loggbok…. vi var FTF! Detta fick oss att pröva ännu en myst, ”LISCH S-7 Equalizer”, åter var vi FTF – vilken trevlig avslutning på cachingdagen! Vi trodde aldrig att det skulle vara möjligt att vara först på två centralt belägna cacher två timmar efter att burkarna släppts, men ibland är turen på burkjägarens sida.

Samling utanför Rådhuset
Samling utanför Rådhuset

Kvart i åtta på lördagskvällen träffades eventdeltagarna, ja en bråkdel av de som varit med på dagen, vid rådhuset för att avsluta dagen med ett lotteri.

Arrangörer

Nedanför rådhuset

Ett coin i vinst för Högarna, vad kunde vara mer lämpligt?
Ett coin i vinst för Höögarna, vad kunde vara mer lämpligt?

När vinsterna var slut gick vi mot ett närbeläget matställe där vi var ett 80-tal burkjägare som spenderade kvällen och fortsatte att hejdlöst utbyta cachinghistorier från jordens alla hörn! Det var en mycket lyckad dag och kväll, ett riktigt bra event som jag hoppas får en fortsättning, vi var många mycket nöjda deltagare!

Efter en god natts sömn på hotellet återvände jag sedan till Göteborg under söndagen efter att ha fått loggat ytterligare en av de nypublicerade cacherna, ”Barnrundans final 2015”.

1 kommentar

 1. Visst var det bra och det var verkligen med inlevelse du höll ditt föredrag
  alla var nog supernöjda
  vi kommer igen nästa år också
  tills dess får jag väl följa dig på bloggen på dina vandringar
  Med vänlig hälsning lena alias maja.lena

Kommentarer är stängda.