Challenge Cacherna återvänder!

För snart ett år sedan, den 21 april 2015, stoppades publiceringarna av challenge cacher, alltså burkar som går under symbolen för myst men som faktiskt finns på de angivna koordinaterna. För att få logga en sådan cache krävs dock att vissa krav är uppfyllda. Det fanns inte någon enhetlighet i bedömningen av vad som skulle gälla för denna ”cachetyp”, geocachare som bodde i gränstrakterna mellan två länder kunde ofta lägga ut på ena sidan gränsen, men inte på den andra, helt olika bedömningar beroende på land. Dessutom kom det att publiceras en del märkliga cacher där det var svårt att förstå vad som egentligen krävdes för att få logga! Men nu börjar uppgifter från HQ läcka ut om hur challenge cacherna skall reformeras, och det är en betydande reform som är på gång.

Från och med den 22:a april kommer en granskare på HQ att ta sig an alla ansökningar, som måste ske via ett speciellt formulär på geocaching.com. Det kommer att finnas ett antal olika möjliga utmaningar att skapa, men det får bara finnas en sådan per region (om landet är indelat i sådana) eller en i landet om det är småstater (t.ex. Vatikanen). Detta görs för att rensa upp i den djungel som challenge cacherna utvecklades till. Ryktet säger dessutom att de som redan har Challenge cacher måste pröva dessa på nytt i det nya systemet, annars måste de omvandlas till traditionella burkar utan extra loggningskrav.

För alla ”cachetyps jägare” så är nog en viktig del i denna reform att de challenge cacher som passerar nålsögat kommer att tilldelas den nya symbol/cachetyp som börjar användas den 22 april.

Vill du läsa mer om detta och se en förhandsglimt av den nya cachetypen – klicka då på denna länk!