Burkjakt bland Västergötlands vitsippor

Fredagen den 6:e maj rullade team H I T (Hallén, Ingabo, TMR68) upp genom Västergötland för att inleda en helg med mycket burkletande där det var vandringscaching som skulle dominera. Den första etappen denna dag utgjordes av två slingor i närheten av Skövde, ”Nabberundan” och dess 20 burkar kombinerat med ”Simsjörundan” och dess 9 gömmor.

Nabbe- och Simsjön rundorna.
Nabbe- och Simsjön rundorna.

Vårvädret visade sig sannerligen från sin allra vackraste sida och överallt var marken täckt av vitsippor och små plastburkar – kan det bli bättre? Det var trevlig vandring i gott tempo och mestadels lätthittade cacher, så det var god och glad stämning i gänget som drog fram.

Skalman

Sevärd gran?
Sevärd gran?
Loggning
Nog var den lite speciell den granen!

Billingeleden

Utsikten var bitvis makalös!
Utsikten var bitvis makalös!

Som alltid när man är ute på geocachingtur inträffar små överraskningar. Vid cachen ”Carolus Rex” fanns ett litet mini-skansen med soldattorp, ekonomibyggnader, kyrka och till och med en byst av Karl XII!

Soldattorp
”Husartorp m/1833 Torpet låg ursprungligen i FÄGRE socken, kallades för paradiset och tillhörde kungl. Lifregementets Husarer (k3) Vadsbo skvadron med nummer 49. rusthåll var Mellomgården.”

Ekonomibyggnader

Burkjägare

Årder
Här hängde ett järnskott årder!
Kalle
Här är kungen av området, den tolfte Karl….

När båda dessa rundor var avklarade förflyttade vi oss upp mot Töreboda för att erövra ”Skogsrundan”. Den gick utmed ett mindre motionsspår som var mycket lätt att gå, därmed blev det också möjligt att öka tempot.

Skogsrundan

Den största utmaningen under denna runda var en liten klättring i en tall, den hade dock kunnat lösas med en längre gren upptäckte TMR68 när ha var uppe i trädet… men det blev en extra gymnastikövning för honom!

TMR68itall

När dessa burkar var avklarade var det dags att rulla vidare, inte hemåt utan mot norr och Bo&Elisabeth land i trakten av Askersund. Vi avrundade cachingdagen med en B&E cache -”Den okände kolarens grav” som berättar om vilka faror som väntade den som arbetade med kolmilor. Ur cachebeskrivningen: ”Kolaren måste, efter att ha tänt milan, stanna upp till 12 dagar vid sin mila för att vakta den. Elden i milan fick aldrig brinna, utan bara ”kola”. ”Slog” milan, d v s om ett hål uppstod i milan, så var kolaren tvungen att gå upp på milan och täta hålet. Det kunde hända att stybbtäcket som bestod av granris, mossa, jord och sand inte höll stånd med påföljd att kolaren störtade ner i milan och förbrann. När en sådan olycka hade hänt lät man kolmilan stå kvar som en grav. Cachen ligger gömd en liten bit ifrån en sådan mila.

Slutligen kom vi fram till den hemlighetsfulla och isolerade cachingbasen för B&E där vi skulle få husrum ett par nätter under tiden vi vandrade runt i traktens djupa skogar. Mycket kring gårdens hus verkade handla om tåg…

Vet inte Ingabo att det är dryga böter om man går i spårområdet?
Vet inte Ingabo att det är dryga böter om man går i spårområdet?

Gårdens byggnader

Inte bara tåg fanns här upptäckte vi snart, det verkade även finnas indianer!

Påle

Efter en stund dök våra värdar upp ur skogens dunkel och vi fick en mycket trevlig kväll tillsammans innan det var dags för vila inför morgondagens långpromenad i skogen.