Myrorna anfaller…

Solig dag, nästan inga moln och inga åskväder i siktet, dessutom semester. Då är det dags för lite burkjakt och en lagom lång promenad. Turen gick först genom välbekanta marker kring Delsjöarna.

Bro

Idag var isen riktigt svag...
Idag var isen riktigt svag…

Mitt första mål var den färska burken ”Stora udden i stora Delsjön” av Sir Göte. Stora udden är alltså Brattklevs udde som går från söder mot norr och möter där Stora Torps tånge. Här var det en gång i tiden tänkt att landsvägen mellan Göteborg och Borås skulle anläggas men lyckligtvis blev den planen aldrig av. Vid den södra ändan av udden där det idag går en vägtunnel under motorvägen låg torpet Brattklev.

Jag fick först gå mot söder, sedan mot norr uppe på uddens höjdparti. Det var sedan inte många meter från den lilla stigen fram till en plats som såg misstänkt ut och där fanns en klassisk Sir Göte burk. Dagens första burk var därmed hittad efter blott 7 kilometers startsträcka.

Sir Göte burk

Efter framgångsrikt signerande av loggboken gick jag åter söderut och passerade torpet Brattklevs tomt för att sedan ta sikte på Norra Långvattnet och cachen ”Örnnästet #1”. Burken visade sig vara ett pussel med en mängd olika ingångar. Jag stod och prövade olika alternativ när jag kände att något bet mig, sen igen, både på ben och armar. Det visade sig att stora delar av kroppen var invaderad av myror och fler var på väg upp på kängorna. Aldrig tidigare har jag haft en sådan mängd myror på mig och dom var aggressiva. Jag fick bekämpa mina fiender och det gjordes framgångsrikt, men burken fick vara, jag hade inte någon lust att kämpa vidare mot dess kryp. Med tanke på att stacken stod bakom trädet med cachen så var det högst troligt att det fanns tusentals arga invånare som ville angripa! Jag får återvända hit till hösten när myrorna dragit sig tillbaka.

Uppställd i skogen...
Uppställd i skogen…

På småstigar nådde jag fram till bebyggelsen och utsikten över Stensjön där ”HUNDGÅRDAR – 11” väntade på besök. Det blev ett varv kring den lilla byggnaden innan jag fick syn på burken, en snabbt loggad cache. Därefter skulle vandringen gå mot Sibirien!

Man kan välja bra vägar, man kan välja dåliga vägar och man kan välja Hallén vägar, det sistnämnda blev det till ”Sibirien #4” vilket innebar en riktigt snårig och brant väg, helt i onödan då det fanns en bättre vilket jag upptäckte senare (så som alltid..) Jag letade länge och rejält, utökade sökområdet och fick då se en burk hänga i ett träd.

Fejk

Men detta var inte burken, det var en fejk-cache (elakt…) med texten inte här, jag fortsatte att söka men utan resultat. Till sist fick jag ge upp och trycka på den obehagliga knappen ej hittad.

Var är burken?
Var är burken?

Det fanns givetvis en bättre stig vidare in i Sibiriens ödemarker, men det fanns fler hus i Sibirien än jag väntade mig. ”Sibirien #3” innebar en ny utmaning. I tidigare loggar kunde jag läsa att man hittat burken 9-18 meter från nollan (!) så jag brydde mig inte om att leta på gräsmattan där jag hade min nollpunkt utan gick rakt in i snåren, men vad hjälpte det, en halvtimma senare fick jag åter trycka ej hittad. Den sista återstående burken i Sibirien denna dag var nummer 2. Den gick dock snabbt, en cachetyp jag kände igen och kunde därmed logga utan problem, vilken lättnad.

Trappa

Det blev nu en kortare transportsträcka till cachen ”Ekgatan”, den låg vid en hållplats men då det råder sommarstilje i trafiken hade jag inga problem att leta fram cachen.

En burk fanns nu kvar på dagens lista, men den låg nästan 3 kilometer bort (fågelvägen), så det blev en ny liten bensträckare över bergen vid Kallebäck bort mot Skår och cachen ”Stammställe”.

Stammställe

Stammar fanns det gott om, men cachen var ändå lätt att hitta i den lugna lilla parken. Dagens sista burk var därmed signerad, totalt 4 hittade, 2 som inte hittats och 1 där myror drivit mig från burken! Vandringens längd blev idag 22,4 kilometer.