I den stora älvens dalgång

Söndag förmiddag var det dags för en ny cachingtur, denna gång med team HIJT (Hallén, Ingabo, Jsson, TMR68), vi hade gemensam start i Kungälv innan turen gick mot norr.

Ett litet hinder innan vi nådde Kungälv.
Ett litet hinder innan vi nådde Kungälv.

Dagens första stopp blev vid en återvinningsstation eller om det var en kretsloppsstation, och vad som är skillnaden mellan dessa två stationer, men det behövde vi lyckligtvis inte fördjupa oss i då TMR68 plockade fram burken.

Kretslopp

Efter lite uppvärmning utmed vägarna kom vi fram till dagens första vandring utmed den blå stigen och dess många burkar i ett fint landskap. Det enda man kunde klaga på var ett ihållande regn som drabbade oss under vandringen.

Ett vattenfall, men ingen burk hittades och ingen ville bada!
Ett vattenfall, men ingen burk hittades och ingen ville bada!
Arena...?
Arena…?
Plakat och fanor kanske...
Plakat och fanor kanske…
Ovanför Toreskogs slott påträffades denna imponerande dammanläggning.
Ovanför Thoreskogs slott påträffades denna imponerande dammanläggning.

Damm

Vem bor här

Pilgrimerna avviker från den breda vägen!
Pilgrimerna avviker från den breda vägen!
En rekonstruerad skvaltkvarn.
En rekonstruerad skvaltkvarn.
Här ser man skvaltans liggande vattenhjul som drev kvarnstenarna direkt utan någon växlingsmekanik.
Här ser man skvaltkvarnens liggande vattenhjul som drev kvarnstenarna direkt utan någon växlingsmekanik.

Trakten kring Thoreskogs slott är spännande, det är en plats med en lång historia från åtminstone 1200-talet. Men dagens ”slott” är från 1892.

Thoreskogs slott från 1892
Thoreskogs slott från 1892

Till sist var rundan avklarad och vi åkte ut till en närbelägen skog för att hälsa på Snövit och hennes sju dvärgar. Den första dvärgen var Butter och där fick vi leta länge innan burken hittades, trots att den egentligen var ganska lätt. Sedan blev det en fin skogspromenad med en del snyggt utformade burkar utmed vår väg.

Tokigt

Välj rätt väg!
Välj rätt väg!

Regnet upphörde när vi var klara med rundan och sakta började man torka upp igen och solen visade sig lite då och då, vilket givetvis måste vara ett krav när vi inledde nästa vandring utmed Solskenspromenaden!

Is? Nej så illa var det inte.
Is? Nej så illa var det inte.

Det var en promenad i blandad terräng, allt från stora grusvägar till stiglöst land, det senare förmodligen för att vi tog lite ”genvägar”.

Jsson klättrar upp för "berget".
Jsson klättrar upp för ”berget”.
TMR68 klättrar i trädet.
TMR68 klättrar i trädet.

På bergen högt ovan Göta älvs mäktiga vatten finns det många fornlämningar. Det var lockande att uppföra gravrösen på topparna, vilka säkert var synliga på mycket långt håll för de som färdades på älven. Vid cachen Bronsåldersfika fanns ett röse Fuxerna 18:1, som byggts om i modern tid, att beskåda. Alltid trevligt att inspektera, cachen är då en bisak. Röset är hela 14 meter i diameter och upp till 1,5 meter högt.

Röse

Utsikten från berget är det inte heller något fel på!

Utsikt över Göta älv och Lilla Edet.
Utsikt över Göta älv och Lilla Edet.

Denna dagstur avslutades med att vi gick ”Banvallen”. Det var i allmänhet inte någon svår terräng, de med hög T-värde som vi trodde skulle behöva spö visade sig snarast behöva kondition att ta sig upp på höjderna. Men det skadar aldrig att ha redskapen med sig. Endast en burk fick vi lämna då vi trots två försök inte lyckades hitta fram den, antagligen har fiskarna simmat bort… Vi återvände nu mot våra respektive cachingbaser efter en liten avvikelse in mot Trollhättan för att komma upp i eller över 70 hittade denna dag. Dessutom blev det omkring 26 kilometers vandring totalt under dagen, ett gott dagsverke.

Banvallen