Allt som är borta är inte försvunnet!

Det är märkliga och oroande tider, mycket händer som man trodde var omöjligt. Men det är väl som mitt valspråk säger – det händer alltid något oväntat… Inte minst gäller det väl de dramatiska och omvälvande händelserna på andra sidan Atlanten, vilken utveckling, vilken spänning – Jag tänker givetvis på det som händer i nordvästra delen av USA just nu där en grupp djärva personer har kämpat för att göra det omöjliga möjligt – att återfinna den försvunna A.P.E.-cachen. På The Geocaching Blog presenterade igår berättelsen om denna dramatiska händelse.

icon_apeDet var 2001 som en serie cacher på A.P.E. temat placerades ut i samband med att 20th Century Fox släppte filmen ”Planet of the Apes”. Öster om Seattle placerade Jeremy från HQ cachenape_80Mission 9”. Dessa burkar var dessutom en egen cachetyp (se iconen till höger) och det har självklart gjort att det var eftertraktat att logga dessa A.P.E burkar. Efterhand fanns endast två burkar av denna typ kvar i världen, den i USA och ”Mission 4” ute i Brasiliens djungler. I juni 2011 mugglades Mission 9, något jag och en grupp av svenska geocachare har starka och traumatiska minnen från. Vi hade nämligen en resa inbokad till USA för att bland annat logga denna A.P.E. cache, men drygt tre veckor innan avfärd försvann burken och den skulle inte återaktiveras då det måste vara originalburken som användes till denna cachetyp. Det var en rejäl besvikelse! Vi kom ändå att besöka platsen, du kan läsa mer om den händelsen via denna länk som för dig tillbaka till 2011.

Igår utlovades via sociala media att något dramatiskt skulle presenteras rörande den försvunna burken. Det visade sig att en grupp geocachare hade beslutat sig för att återfinna behållaren. A.P.E. cacherna var nämligen stora lådor, tunga saker som mugglaren knappast släpat iväg miltals, troligen inte ens ned till parkeringen några kilometer bort genom en mörk tunnel. Det borde vara möjligt att hitta cachen även i den täta skogen och branta terrängen. Gruppen delade in området i sektorer och förvånansvärt snabbt hittades cachen.

ape-aterupptacks
Foto: gsbarnes

I triumf kunde den sedan föras ned från berget!

Foto: DSVaughn
Foto: DSVaughn
Misson 9 har återvänt till HQ!
Misson 9 har återvänt till HQ! Bryan och Moun10Bike undersöker behållaren. Foto: Love.

Nu återstår den delikata frågan – vad skall man göra med denna klassiska burk. Skall den stå som ett minnesmärke i säkerhet på HQ? Skall den åter ut i verkligheten? Skall den arkiverade burken återupplivas? Det är frågan som nu ställs till världens geocachare via detta formulär – där du kan göra din röst hörd! Formuläret är öppet till den 27 november.

Närmare geocachingbasen har det också utspelat sig lite händelser kring försvunna eller kanske inte så försvunna burkar. Vi är inne i den period när våra reviewers håller på att städar och stänger burkar där det ser ut att finnas problem, jag har på kort tid fått tre av mina burkar avaktiverade. Det började med ”Edsån (f.d. Snöstjärnan)” som jag tittade till den 8 oktober och skrev en note att trots många dnf-loggar så var burken på plats, ändå avaktiverades cachen den 5 november, man jag återaktiverade den givetvis snabbt då den redan var kontrollerad. Samma dag fick reviewern även ögonen på ”Fräntorpsgrottan” där hade jag för nästan exakt ett år sedan placerat ut en ny burk, men ingen har under det gångna året hittat den. Nu fick jag göra en liten utryckning och undersöka platsen. Det gav mig anledning att ta en stilla promenad denna vackra men kalla höstdag.

Fräntorpsgrottan

In i Fräntorpsgrottans mörka djup trängde jag (ganska skämtsamt då den bara är ett par kvadratmeter stor…) och upp mot dess höga tak sträckte jag min hand – och där låg burken – exakt där jag lagt den för ett år sedan. Inga problem här, bara att återaktivera.

Allt som är borta är INTE försvunnet....
Allt som är borta är INTE försvunnet….

Det var ett utmärkt resultat och jag kunde gå vidare mot nästa problemburk på min lista. Vandringen kom lämpligt nog att passera en ologgad burk, ”ABC (Art, Books and a Cache…)”. Nanos är alltid lite besvärliga med frusna fingrar men det löste sig efter lite pillande. Detta är privatakattas första utlagda burk – en fängslande upplevelse….

Fängelse

Vandringen gick nu upp mot Lundens höjder där ”Lundens gård (f.d. Petroleum Tango #27)” väntade på tillsyn. Någon burk kunde jag inte hitta så här fick jag användning för den ersättningscache jag burit med mig under vandringen.

Lunden

På sikt kommer jag att bli tvungen att flytta eller arkivera cachen då hela området skall omvandlas och fler hundra nya bostäder byggas. Min cache ligger mitt i den del som kommer att genomgå de största förändringarna.

Min underhålls- / cachingrunda var därmed slut för idag och jag hade några kilometers promenad tillbaka till cachingbasen i fint geocachingväder.