Ett nattsvart event

– Är det någon som vill följa med på event, undrade Jsson för ett par veckor sedan. När jag fick mailet var jag mitt ute i Delsjöskogen och jagade burk och trodde först att det var omedelbar avfärd som gällde….! Men så var det inte som tur var, det gällde istället eventet ”Midvintermörkereventet inget månsken alls” som hölls under fredagskvällen. Det blev team HJT (Hallén, Jsson, TMR68) som gav sig av ut för att leta burk. Vid halv tretiden på fredagseftermiddagen lämnade vi Göteborg och åkte österut mot Borås. Givetvis skulle det bli lite uppvärmning först innan eventet och vi började med en letterbox ”Duck Tales – The Unbreakable Bin”. Inte många steg från den burken låg ”Nålen i höstacken”, man kunde givetvis frukta det värsta när man såg platsen, men det gick faktiskt förvånansvärt snabbt att hitta den.

Fiskare

Efter dessa två loggar åkte vi in mot Borås och loggade ytterligare ett antal burkar, däribland några lösta mystar och multicacher. Det blev snabbt mörkare, även om det är härligt att det så här i slutet av januari är ljust lite längre än för en månad sedan! Vi körde fram till eventets parkering men innan vi gick till eventplatsen passade vi på att logga ”Björnkoll”. Burken hittades och jag blev uppmanad att undersöka ett hål under staketet – goda råd skall man följa – dåliga råd skall man helt enkelt ignorera!

Skall man krypa in och hälsa på....?
Skall man krypa in och hälsa på….?

Vid eventplatsen väntade redan några ivriga deltagare och det fanns eldar att grilla korv på och små ljuspunkter utsatta kring samlingspunkten. Självklart passade vi även på att logga den traditionella burken ”O-EVENT 2012 – Kypeoasen” som låg några få meter från eventet.

Det samlades efterhand riktig många burkjägare på platsen och de sedvanliga samtalen kring plastburkar utbröt givetvis! Här kommer ett litet bildspel från eventplatsen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När klockan slog 20.00 började det plinga i många telefoner, nya burkar hade publicerats och det var dags att tända pannlampan och ge sig ut på jakt! Det var hela 19 multicacher som hade släppts och jag var extra nöjd med att hålla en Oregon 750t i min hand denna kväll, enbart att uppdatera kartan och som genom ett trollslag fanns alla burkarna i gps:en.

cachekarta

Vi var en stor grupp som gav oss av ut i natten för att leta burk, trafikstockningar på dessa stigar tillhör nog inte vanligheterna, men i kväll var det bitvis stillastående geocachingtrafik mellan träden.

Ut i skogen

Multicacherna bestod alla av reflexspår som avslutades vid en punkt där det skulle utföras en beräkning eller möjligen en uppgift. I några fall var det flera steg som skulle klaras av efter reflexspårets slut i andra fall var det bara finalen som återstod. Givetvis underlättades sökandet av den stora gruppen erfarna burkletare, någon var nästan alltid på rätt plats!

Nattjakt

Nattcaching

Det var flera minusgrader denna kväll och stjärnklart, men inte något månljus över skogen. De många och starka lamporna gjorde dock skogen oftast ganska ljus. En ganska lustig händelse var när vi alla stod med släckta lampor för att göra det möjligt att använda IR-lampa/kamera för att kunna få fram koordinaterna till finalen. Då kommer två mtb-åkare på motionsslingan och halkar till på den isiga vägen. Deras pannlampor svepte in mot oss och jag kan tänka mig att dom blev något förvånade över att helt plötsligt se en stor grupp stå stilla, tysta och utan ljus, mitt ute i skogen….!

Terrängen var bitvis utmanande i mörkret. Det värsta är när grenar riskerar att träffa ögonen när man banar sig igenom tät snårskog, men jag klarade mig undan den typen av incidenter. I stället ägnade jag mig åt hoppuppvisning vid en bäck. Som ni alla säkert känner till så är skog och mörkercaching ofta kombinerat med vattenhinder av olika slag. Bäckar fick passeras flera gånger under turen och vid ett lite bredare vattendrag skulle jag försöka ta spjärn mot en isig sten, luta mig ut och hålla i ett träd och hoppa, men slant givetvis med foten. Som tur var höll jag i trädet, fick snabbt ett bättre grepp och kunde rädda mig över på någorlunda torr mark, lite äventyr då det inte hade varit det minsta roligt att landa i bäcken!

Det fanns även ”höghöjdsutmaningar” men lyckligtvis var villiga och duktiga klättrare med som inte ens behövde den stege som CO hade ställt ut i skogen för att bestiga ett stort klippblock.

Detta var en stor sten...
Detta var en stor sten! Du ser ljuset på toppen.

När vi började hade jag inte stort hopp om att vi skulle kunna ta oss igenom alla 19 burkarna, men det blir en kraftfull dynamik i en stor geocachinggrupp och man vill ju inte ge upp och åka hem. Det gjorde att hela serien av nya burkar loggades, samtliga FTF dessutom. Vi var klara vid 1-tiden på natten och de fyra sista burkarna loggades under lördagsdygnet.

Alla var nu trötta men nöjda och tackade CO som väntade kvar nära eventplatsen. Hög tid att åka hem för att sova några timmar.