Burkar & Galgbackar

En lördag med fint vårväder och möjlighet till en långvandring med både burkar och historia. Klockan hade inte ens slagit 06:00 när jag lämnade cachingbasen och gick ut på stigarna i Delsjöområdet. Dimman låg ännu tät, men det fanns hopp om att den skulle lätta. När jag passerat igenom större delen av skogsområdet var det dags för det första stoppet för att fotografera hällkistan ovanför Kallebäck, bilder som skall användas på min hemsida om Delsjöområdets historia.

Jag höll mig därefter kvar bland de höjder som förr kallades Kallebäcks högar (efter laga skifte bytte de namn till Skårs högar), då nästa mål var att fotografera den gamla galgbacken i Kallebäck, eller snarast området där den låg då den till stor del täcks av motorvägen mellan Göteborg och Borås.

Bilden ovan visar den gamla Boråsvägen som mynnar i den nya parallellvägen invid motorvägen. Bortanför den stora skylten och lastbilen låg själva galgbacken. Jag tog mig även runt och upp på höjden på andra sidan motorvägen, men därifrån var det svårt att få en bra bild. Men den första av dagens besök vid galgbackar var nu avklarat framgångsrikt inför en planerad artikel på http://www.delsjoomradet.se om några veckor. Jag fortsatte nu vandringen i riktning mot Rådasjön och Helenedal där dagens första burk väntade ”Toppen av Helenedal”. Det var första gången jag gick in bland dessa ganska nya villor som numera breder ut sig över det gamla odlingslandskapet. Efter en liten klättring mot toppen av en kulle så var burken snart funnen.

Nästa cache skulle bli ”Maja och Joakims geocache”, också en ganska färsk burk i vackert läge nära Rådasjön. Då jag rundat en vik av sjön kom jag via de små motionsspåren snart fram till denna burk. På vägen dit fick jag även veta var byxorna har hamnat – undrade det innan jag gick iväg idag…..

Den fortsatta vandringen förde mig nu genom det vackra kulturreservatet Gunnebo slott. Som alltid pågick mycket arbete med byggnaderna och rekonstruktionen av orangeriet hade hunnit långt.

det borde inte vara så svårt…

När jag passerat igenom parken och tagit mig under järnvägen låg två ytterligare burkar inom räckhåll. Den första, ”Geo-George” blev dock en DNF, det enda lilla hus som fanns på platsen var synnerligen förfallet och den burk som en gång haft sitt hem där hade fått fötter.

Bättre gick det vid ”Herkules” trots två mugglare, men dessa vände ryggen åt mig i ett lyckligt ögonblick så jag kunde utföra det arbete som behövdes.

Här gick jag i mål…

När jag ändå var i detta område så passade jag på att göra en liten avstickare till ”Södra Långvattnet (Hidden Lakes #1)” för att få ytterligare en logg under vandringen.

Härifrån blev det nu en liten transportsträcka till ”Smultronstället”, en plats som sett sina bästa dagar. Mängder av små sommarhus, modell kolonistugor, ligger ute i skogen och är alla mycket förfallna, hela området liknar mest en soptipp!

Cachen var inte mitt enda ärende i denna trakt, jag hade även för avsikt att titta på Askims härads gamla avrättningsplats vid Långås lider. Troligen hittade jag rätt ute i den igenvuxna terrängen, det fanns egentligen bara en plats som skulle kunna vara tänkbar.

Askims härads avrättningsplats!

Arbetet med att hitta galgbacken tog längre tid än att hitta burken, därefter lite välförtjänt mat innan jag på nytt gav mig av på vandring.

Burkjakten denna dag avrundades med ”Ingen vanlig tennis trainer”, där jag fick se ett exempel på hur man på ett vettigt sätt använder en boll – man lägger givetvis en burk i den!

Summeringen av denna lördag blir därmed, 6 burkar hittad, 1 DNF, 2 Galgbackar hittade, 1 Hällkista hittad och allt gjordes till fots, 38 kilometer på 8 timmar och 20 minuter – en strålande härlig lördag med både geocaching och historia.

1 kommentar

  1. Mycket trevlig läsning Per. Idag saknar man galgbackarna emellanåt….. Kul att du fick några km i fötterna. Förra helgen gjorde jag 35 sådana och lyckligtvis ett antal fler burkar. Våren är definitivt på gång med fågelsång och knoppande nu. Hoppas du inte saknar pingvinerna alltför mycket bara ! Förhoppningsvis så våras det även för nya gemensamma äventyr i maj månad. Happy caching !

Kommentarer är stängda.