Finns det en geocache vid regnbågens slut?

Lördag förmiddag gav sig team H J T (Hallén, Jsson, TMR68) ut på tur i Västergötland för att jaga burk i trakten av Falköping. Det skulle bli vandringar i områden rika på historiska lämningar och dessutom mycket vacker natur och naturfenomen – eller är det sagofenomen detta med regnbågar. Vi fick nämligen se ett mycket vackert exempel efter en av dagens rundor, vilket fick mig att kräva att vi skulle leta upp cachen vid regnbågens slut. TMR68 ansåg dock att där kunde vi endast förvänta oss att finna en behållare fylld med guld, men ingen loggbok – därmed var väl ett besök ganska ointressant! Mer intressant var då vår första vandring denna dag över Åsle mosse.

Någonstans, obekant exakt var, i trakten av Åsle stod ett stort slag 1389 mellan Albrekt av Mecklenburgs och Margareta Valdemarsdotters trupper. Det sägs att blöt och fuktig mark fick Alrbrekts ryttare att fastna i dy och lera vilket bidrog till Margaretas seger. Kanske var det på dessa mossmarker som striderna utkämpades, idag var det dock ingen strid utan en ganska lätt promenad över mossen mellan burkarna. Det största problemet var att den information som behövdes till seriens bonus var förstörd i flera av burkarna då pappret förvandlats till pappersmassa.

Men några enstaka siffror fick vi och gjorde ett antagande om en ungefärlig plats. När rundan var avslutad gick vi mot denna plats och efter avsökande av några objekt som omnämndes som hint på cachesidan hittades burken!

Mycket nöjda med denna lilla bedrift lämnade vi mossen och begav oss mot de blå ryttarnas hem, Ålleberg. En legend berättar att det var ryttarna i berget som anslöt på Margaretas sida 1389 och hjälpte henne till seger, tänk att legend och cachingtur här följer varandra!

Uppe på platåberget väntade inte någon enhetlig serie, snarare två serier och några fristående cacher. Bland andra en med ett ”rörigt” tema, perfekt för herr TMR68.

Bitvis gick vandringen på Ållebergs topp i beteshagar och invånarna där tittade med undran och med skräck på de tre mystiska individerna som drog fram genom buskarna i jakt på små burkar.

Bäst att ta till flykten, ansåg dessa kreatur!

Nolgåden Näs och dess burkar var nästa vandringsområde denna dag, ett vackert landskap som även är naturreservat.

Det blev en del enbuskar att leta igenom under denna etapp, och några tog lite tid att hitta. En av cacherna hittades inte alls, en konstgjord växt som verkade ha blivit avverkad – en alternativ möjlighet är väl att vi inte hade ögonen med oss, sånt kan aldrig uteslutas.

Landskap med jättar som viftade hotfullt…
Vad har TMR68 hittat nu?
Kan detta vara ägg som tillhör en Eoraptor kanske? Det är nog bäst att sätta fart och komma härifrån!

Under turen mot nästa vandringsområde fick Jsson syn på att Ingabo lurade i trakten, men är han inte i —- undrade jag, men beviset fanns på Jssons gps.

Efter några loggar av burkar utmed väg kom vi fram till Västergötlands största gravfält i Dimbo, sannerligen en imponerande plats med omkring 300 gravar från framförallt järnåldern, alltså mer än 1000 år gamla.

Studie i typiskt geocaching-beteende…. Tyvärr fanns det inte någon burk!

Det var inte mycket mer än en timma kvar innan solen skulle gå till vila, ändå gav vi oss på ytterligare en vandring denna dag. En runda med 10 burkar, varav flera var multis i trakten av Kungslena. Det skulle åter bli en tur i marker med en rik historia, det är uppenbart redan vid parkerings koordinaterna med utsikt mot Kungslena kyrka som byggdes på 1200-talet till minne av de segrar som Erik Knutsson vann över Sverker d.y. och danskarna vid slaget vid Lena 1208 och Gestilren 1210. Taket har en minst sagt ovanlig form. Det byggdes under 1500-talet och sägs vara en symbol för mötet här på påskdagen 1258 när kung Valdemar av Sverige, kung Håkon av Norge samt stormannen Birger jarl träffades. Inte långt från kyrkan ligger lämningarna av Birger jarls borg, Lenaborg.

Vi följde pilgrimsleden upp mot Varvsbergets sluttningar och efter ett par loggade burkar stod vi inför ruinerna efter Lena borg.

Idag är det inte mycket kvar av borgen efter århundraden av ”stenstölder”, men man ser ändå tydligt att här funnits en betydande medeltida anläggning. Kärnan i borgen var ett stenhus, man tror att det var omkring 33 meter långt och 13 meter brett samt kanske tre våningar högt. Under 1200-talet var inte stenbyggnader i denna storlek speciellt vanliga i trakten, den måste ha gjort ett stort intryck på omgivningen. Verkligen mycket trevligt att besöka denna plats under rundan.

Vi kom inte ens till hälften på rundan innan mörkret uppslukade skogen och vi fick ta till vårt medhavda konstgjorda ljus för att hitta burkar och lösa pussel!

Sökljus i skogen.
Hur skall vi göra nu….?

Det tog tid att genomföra alla multis, men loggat blev det! Eftersom klockan nu var runt nio på kvällen och vi hade en lång väg hem så tog vi sikte på våra västligt belägna cachingbaser. Men nog blev det ett och annat stopp för att logga en burk utmed vägen. Till sist var vi dock hemma igen, med några minuters marginal innan söndagsdygnet skulle börja, med 54 nya burkar att logga och 2,5 mils vandring i benen.