Stig åt sidan – för älg och kvarnar

Efter flera cache-lösa veckor då arbetet få gå före allt var det denna lördag åter dags att snöra på geo-kängorna, värma upp Rulle T och bege sig ut i skog och mark för en mindre cachingtur. Målet var de västligaste delarna av Vättlefjällsområdet, som jag misstänkte skulle vara fritt från älgjägare. En liten serie cacher ”stig: åt sidan” bestående av fem burkar skulle letas upp. Jag inledde bakifrån med nummer 5.

Burken var snabbt hittad och med raska steg begav jag mig mot #4. Ungefär halvvägs såg jag något stort och mörkbrunt som rörde sig bakom en gran, strax efter en något mindre ljusbrun och sedan ytterligare en stor mörkbrun figur… En hel älgfamilj var ute på språng och tvärvände när de fick se den hemska uppenbarelsen i form av Hallén. Det hela var över på några sekunder, varken mobilkamera eller systemkameran i ryggsäcken var möjliga att få fram i tid för en bild, men det var en fin naturupplevelse under vandringen som fick fotograferas i det biologiska internminnet!

Fina älgmarker!

När dagens 5:e och sista burk hade signerats var det dags att bege sig ut på en annan typ av jakt, nämligen kvarnjakt! Beväpnad med inventeringskartan från 1980-talets början gick vandringen utmed ”Gunnilsereds Qvarnbäck” som rinner från Stora Mölnesjön söderut till Lärjeån. Inventeringen som gjordes av området visade på 8 mer eller mindre säkra kvarnplatser samt ett antal kvarnstenar. Dessutom kunde jag konstatera flera mindre kanaler i området som inte fanns med på inventeringskartan. Några av kvarnstenarna hittades också, även om dessa kan var lika svåra att hitta i terrängen som en D5 nano i skogen, trots att stenarna är något större…

Ja, detta är en kvarnsten!