En sväng till Rya skog

Efter gårdagens långtur blev det en kortare tur denna söndagsförmiddag. Målet var att dels logga tre cacher i Rya skog, dels förse mitt digitala fotoalbum med en del motiv från denna märkliga lilla skogslämning inklämd mellan industri- och reningsverk. Det var behagligt fritt från trafik när jag med Rulle T tog mig väster ut över Hisingen. Snart ankom vi till en helt tom parkering och sökandet efter dagens första burk, Entrén till Rya Skog, tog sin början. Inledningsvis fokuserade jag på fel objekt, men ganska snart visade gps:en allt mer tydligt på ett annat objekt och där hittades efter en stunds letande även burken.

Utmed järnvägsspåret gick sedan promenaden till cachen Rya Skogs nya TB-hotell. Det rådde inte någon tvekan om placeringen, inte minst med tanke på den den tydliga hinten. Burken hittades snabbt och jag tog mig nu vidare in i skogsmarken på lite snirkliga vägar.

Efter en kringgående rörelser runt de blötaste partierna i skogen anlände jag till ett av de fina ängsområdena mitt inne i Rya skog. Det var hit som befolkningen i Göteborg sökte sig under 1800-talet i jakt på naturupplevelser, då kom man främst med hjälp av ångbåt och den gamla skogen här måste ha varit något mycket speciellt då övriga delar av landet kring staden saknade skog. Mina senaste undersökningar av områdets historia har visat att här var ett rikt folkliv under helgerna, men i dag kan man ströva här ganska ensam och faktiskt få en känsla av att vara ute i ”vildmarken” när det inte hörs några ljud från industrin eller trafiken under söndagsförmiddagen, endast ljudet av hackspettar i arbete.

Dagens tredje cache, Göteborgs Julkalender 2021 #1 Rya Skog, var lätt att hitta och i mycket gott skick. Juldekorationerna fungerade fortfarande utmärkt dessutom! Därmed var dagens burkjakt avslutad och det var tid att återvända hem mot cachingbasen.